ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ιστορικά χαμηλά» καταγράφει η τοπική οικονομία

0

Σε απόγνωση οδηγεί και τους πολίτες του Ρεθύμνου το κύμα των συνεχών ανατιμήσεων σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι τιμές των προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ είναι πλέον απλησίαστες. Το περιβόητο «καλάθι της νοικοκυράς» είναι αδύνατον να γεμίσει. Αντίστοιχα αδιανόητα και αδικαιολόγητα υψηλό είναι το κόστος των καυσίμων  κίνησης ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αστείο και να συζητούμε περί διακίνησης του.

Οι πολίτες λαμβάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και παθαίνουν σοκ ενώ οι επιχειρηματίες της τοπικής αγοράς λόγω των απανωτών «χτυπημάτων» στα κόστη λειτουργίας των, φοβούνται πως τα λουκέτα του 2022 στην τοπική αγορά ενδεχομένως να φτάσουν σε αριθμούς ρεκόρ. Γενικευμένη είναι πια η διαπίστωση, ότι η οικονομική κατάσταση τους Ρεθύμνου αγγίζει «ιστορικά χαμηλά», που δεν τα γνώρισε ούτε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Την ίδια ώρα οι εξαγγελίες της Ε.Ε. και της κυβέρνησης απογοητεύουν τον κόσμο. Διότι, όχι μόνο δεν κατάφεραν να ελέγξουν τους μηχανισμούς που προκαλούν την ενεργειακή κρίση και τα προερχόμενα από αυτή, αλλά τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις επιδίδονται σε εξαγγελίες επιδοματικών πολιτικών, οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά τα λεφτά ουσιαστικά καταλήγουν στους ίδιους μηχανισμούς που προωθούν την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε βάρος των απλών πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήρθε να οξύνει την κατάσταση με τις προβλέψεις να οδηγούν κανονικά έως και σε … επισιτιστική κρίση! Η έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, η συντριβή  στο χρηματιστήριο και το όλο σύστημα των εισαγωγών – εξαγωγών οδηγεί σε μια νέα επιδείνωση της κατάστασης.

Ακόμα και αυτοί που ελπίζουν στον τουρισμό ως σανίδα σωτηρίας, άρχισαν πλέον να «βλέπουν» την φτώχεια να απλώνεται με ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς.  «Και είμαστε ακόμα στην αρχή» λένε οι σοβαροί αναλυτές γιατί κατά τα άλλα, το Αθηνοκεντρικό κατεστημένο συνεχίζει να αναλώνεται στο πως απροκάλυπτα θα καλύψει τα τραγικά λάθη του όλου συστήματος, που δεν είχε τα «κότσια» να ελέγξει όπως και όταν έπρεπε τα κυκλώματα κερδοσκοπίας που θησαυρίζουν στην πλάτη του κράτους και στην πλάτη των πολιτών.

«ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ

Η εικόνα της τοπικής οικονομίας αντικατοπτρίζεται πάντα στην τοπική αγορά. Δηλαδή, στο πως κινούνται τα εμπορικά καταστήματα αλλά και στο πως ανταποκρίνεται ο κόσμος στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων τους, μιλούν πλέον για «οικονομική ένδεια» άνευ προηγουμένου.

«Έχουμε φτάσει στα όρια μας» λέει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής κ. Ανδρέας Κλαψινός για να συνεχίσει «Δεν μπορούμε να καλύψουμε τους λογαριασμούς μας, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα κόστη αγοράς των πρώτων υλών και έχουμε φτάσει σε απόγνωση. Σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης η αύξηση των τιμών ανέρχεται σε 80% και 90% μέσα σε λίγο καιρό .  Ο ένας γυρεύει δανεικά από τον άλλο και βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κατάσταση»

Ειδικά στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους ο κ. Κλαψινός τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε την ΔΕΗ. Ούτε ρύθμιση μπορούμε να κάνουμε, διότι έρχεται αμέσως μετά ο επόμενος λογαριασμός και πάλι δεν μπορούμε να τον καλύψουμε. Οι περισσότεροι έχουμε χάσει τις ρυθμίσεις μας.»

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι απανωτές αυξήσεις σε όλα τα προσφερόμενα είδη των καταστημάτων εστίασης είναι μια δεδομένη εξέλιξη ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου, συνεχίζουν να προσβλέπουν στον τουρισμός.  «Δυστυχώς θα αναγκαστούμε και θα αυξήσουμε και εμείς από την πλευρά μας τις τιμές. Το κλίμα είναι αρνητικό, δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι να ανοίξει ο τουρισμός» είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Κλαψινός.

Στα όρια τους, επίσης, βρίσκονται και οι έμποροι του Ρεθύμνου σύμφωνα με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αθηνά Τσικιντίκου.

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος ήρθαν και έφεραν στα όρια κατάρρευσης  τον εμπορικό κόσμος που παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει σωρεία ανατιμήσεων σε όλα τα είδη. «Το κόστος της ΔΕΗ, το κόστος των καυσίμων μεταφοράς και θέρμανσης αλλά και η καθημερινή αύξηση όλων των τιμών έχουν  φέρει πολλούς εμπόρους στο χείλος της καταστροφής» είπε η κ. Τσικιντίκου για να συμπληρώσει: «Ελπίζουμε στον τουρισμό. Και αν δεν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση κατά την τουριστική περίοδο, τότε τον Δεκέμβριο, το Ρέθυμνο θα μετρήσεις απανωτά λουκέτα στην τοπική αγορά.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ