ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκτός ελέγχου το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα

0

«Ξαφνικό θάνατο» των κτηνοτρόφων προβλέπει ο ΣΕΚ

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η κατάσταση με τις τιμές των λιπασμάτων, ειδικά των αμμωνιούχων που χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την ελαιοκομική περίοδο, ώστε να ενισχυθούν τα ελαιόδεντρα και να δώσουν καρπό για τον επόμενο χρόνο. Οι περισσότεροι παραγωγοί, και στο Ρέθυμνο, έχουν αποφασίσει να μην λιπάνουν τις καλλιέργειες τους καθώς οι τιμές έχουν κυριολεκτικά εκτροχιαστεί.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η περιγραφή ενός μικρού παραγωγού, ο οποίος δήλωσε στις εφημερίδα μας πως το 2021 λίπανε τις περίπου 250 ελιές του με 170 ευρώ ενώ για τις ίδιες φέτος θα χρειαστεί 450 ευρώ και μάλιστα για ένα σχετικό φθηνό λίπασμα! Αντίστοιχα οι περισσότεροι που ρωτήσαμε, δήλωσαν στην εφημερίδα μας, είτε πως δεν θα λιπάνουν καθόλου, είτε θα λιπάνουν ένα ή δύο καλλιέργειες, ώστε να εξασφαλίσουν το λάδι του σπιτιού τους για τον επόμενο χρόνο και μόνο.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο πολιτικό, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την περίοδο, είναι πλέον πολύ αργά αφού τα αποτελέσματα ήδη άρχισαν να διαφαίνονται. Άλλωστε, το «ράλι» στις τιμές άρχισε να καταγράφεται από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού και ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε, οδηγεί σε σοβαρές παρενέργειες  στην παραγωγή τροφίμων, όπου ήδη υπάρχει μείωση ενώ εκφράζονται φόβοι και για περαιτέρω συρρίκνωση, ειδικά, στον πρωτογενή τομέα.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλετζάκης για το θέμα αυτό και ποιες είναι οι καταγραφές του από τους παραγωγούς που εκπροσωπεί και με τους οποίους έρχεται σε επαφή, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι αγρότες, είναι οι τιμές των λιπασμάτων, είναι το κόστος παραγωγής. Πιστεύω ότι αν συνεχίσει η ανοδική πορεία, δεν θα μπορεί κανείς να λιπάνει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η τιμή της ασβεστούχου αμμωνίας ήταν 12,50 ευρώ πέρυσι τέτοιον καιρό και τώρα είναι 36 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να λιπάνει ο αγρότης πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή δεν βγαίνει. Και φυσικά αν δεν ταΐσουμε ούτε παραγωγή γάλακτος βγαίνει. Αυτά τα δύο είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν ταΐζεις, δεν λιπαίνει, δεν βγαίνει η παραγωγή. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στους ελαιοπαραγωγούς και στους αγρότες που καλλιεργούν άλλες εκτάσεις, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν παραγωγή. Αυτή τη στιγμή οι ποσότητες έχουν πέσει κάτω από το 50% πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα κοστολόγια αυτά. Αν δεν υπάρξει κάποια μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης για να βοηθηθεί ο αγρότης δυστυχώς κανείς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.»

«ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ»

Στην πρώτη συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά που είχαν στην Αθήνα τα μέλη της ΕΤΕΑΣ, συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ρεθύμνου κ. Γλετζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα τους κόστους παραγωγής στον πρωτογενή.

Σχετικά, είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Είδα κάτι ιδίαν το νέο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και του ανέλυσα τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Του ανέλυσα και το κόστος παραγωγής που είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους. Ήδη έχουν θέμα με τα λιπάσματα και είδη οι ποσότητες παραγόμενου γάλακτος είναι 40 με 50% κάτω. Είναι αντιληπτό ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν προϊόντα. Αυτό αν συνεχιστεί θα έρθει πείνα στις μεγάλες πολιτείες.

Έχω καταθέσει αιτήματα όπως επίσης και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτη, με τους οποίους σε συνεννόηση διεκδικούμε λύσεις για τα προβλήματα που έχουμε.»

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου σε όλους τους αγρότες για το 2022, αλλά με μικρότερο αναλογικά ποσό ανά εκμετάλλευση, καθώς και την αύξησης της επιδότησης των κτηνοτρόφων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων, που πραγματοποιείται στο ΥπΑΑΤ.

Η συνάντηση έγινε το πρωί της π. Πέμπτης, στην οποία συμμετέχουν 20μελής ομάδα μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης καθώς και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Χρ. Σταϊκούρα, το κονδύλι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τον αγροτικό κόσμο θα είναι αυξημένο κατά 20 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν προκειμένου να αυξηθεί το κονδύλι για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης. Το συνολικό ύψος της επιστροφής αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Επιπλέον, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021. Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων εσόδων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο και η επιστροφή του ΕΦΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα αυξηθεί η επιδότηση των κτηνοτρόφων κατά 10 εκατ. ευρώ, αλλάζοντας η βάση του υπολογισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε και λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι λίγα τα ζώα που σφαγιάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, αντί να καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα ανέλθει σε 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το συνολικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Στην κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογή τουλάχιστον στο 80% από τον Απρίλιο και μετά, όταν δηλαδή ξεκινάει η αρδευτική περίοδος, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, «αυτήν την στιγμή όλα είναι ρευστά – στόχος είναι η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής τουλάχιστον στο 80% από τον Απρίλιο και μετά, όταν ξεκινάει δηλαδή η αρδευτική περίοδος».

«ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ» ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΕΚ

                «Ξαφνικό θάνατο» των κτηνοτρόφων φοβάται ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας που συμμετείχε με αντιπροσωπεία και με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Πεβερέτο, στην συνάντηση της Πέμπτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και τους Υφυπουργούς κουςΚεδίκογλου και Στύλιο.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Ο ΣΕΚ κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας της χώρας, η οποία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Προέταξε το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει σε χιλιάδες, κύρια αγελαδοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους και λιγότερο σε αιγοπροβατοτρόφους, μετά τις διαταγές πληρωμών και κατάσχεσης των λογαριασμών τους στις συστημικές τράπεζες από την εκκαθαρίστρια εταιρία της ΑΤΕ.

Παρέδωσε ενδεικτικά στον κ. Υπουργό μια απαίτηση πληρωμής από κτηνοτρόφο που ενώ το αρχικό κεφάλαιο του άτοκου και εγγυημένου δανείου από το κράτος είναι 36.600 €, η απαίτηση πληρωμής  είναι 669.390 €.

Αυτό σημαίνει ξαφνικός «θάνατος» για χιλιάδες κτηνοτρόφους

Ζητήσαμε να αρθούν άμεσα οι κατασχέσεις λογαριασμών, να διαγραφούν οι τόκοι, να διαγραφεί το 50% του αρχικού κεφαλαίου και να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα για αποπληρωμή σε 15 χρόνια για όλους τους κτηνοτρόφους.

Το δεύτερο κυρίαρχο πρόβλημα που μαστίζει τώρα την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία είναι η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές , ενέργεια κ.α.)

Ο ΣΕΚ ζήτησε συγκεκριμένη στήριξη στο σύνολο της κτηνοτροφίας ( αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία) με ένα ποσό ύψους 150 εκ. € περίπου.

Η απάντηση ότι ενδέχεται να διαθέσει η Κυβέρνηση μόνο 40 εκ. €   είναι απαράδεχτη και κοροϊδία και δεν καλύπτει ούτε ένα ελάχιστο μέρος της αύξησης των τιμών των  ζωοτροφών και της ενέργειας.

Ακόμα τέθηκε το ζήτημα της Γενετικής Βελτίωσης και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών  στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση, τις επόμενες ημέρες όπως και τα υπόλοιπα θέματα.   

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση ότι εάν δεν χρηματοδοτήσει άμεσα το κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, η κτηνοτροφία τελειώνει και θα δημιουργηθεί επισιτιστική κρίση.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας των μπλόκων με τα συναρμόδια υπουργεία  Οικονομικών – Ενέργειας και Υπ.Α.Α.Τ οδηγούν μαθηματικά στην μη παραγωγή τροφίμων φυτικής και ζωικής παραγωγής, και βέβαια η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε όσους καταφέρουν να παράξουν,  θα μετακυληθεί  στους καταναλωτές προκαλώντας κοινωνική έκρηξη.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να επιληφθεί άμεσα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτογενής  παραγωγή που τροφοδοτεί με τρόφιμα τη χώρα και να δώσει λύσεις σε αυτά. Σημειώνεται  ότι η πρωτογενής παραγωγή τροφοδοτεί πολλούς κλάδους της οικονομίας με χιλιάδες εργαζόμενους.»

ΠΑΡΟΥΣΙΑ  ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ

Στην χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε και ο  Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τεθεί  στο επίκεντρο το σύνολο των ζητημάτων με  ουσιαστική διάθεση συνεργασίας, ξεκινώντας ένα κύκλο ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους παραγωγούς.  Σε αυτή την κατεύθυνση, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω εκ νέου την ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες στήριξης των κτηνοτροφών της Κρήτης, τη δημιουργία προϋποθέσεων επίλυσης των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει και την αξιοποίηση ευκαιριών μέσατην νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ και τους υφιστάμενους πόρους του ΠΑΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη διασαφήνιση του πλαισίου σε σχέση με το εθνικό απόθεμα του 2021, στην άμεση ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων μεταβιβάσεων και εκκρεμοτήτων που άφησαν σημαντικό μέρος παραγωγών απλήρωτους και στην επίλυση του ζητήματος παραγωγών με πρώτη ενεργοποίηση μετά το 2015 που είχαν ενοικιαστήρια  που δεν ανανεώθηκαν και βασίστηκαν στην τεχνική λύση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται χωρίς να  φέρει ευθύνη ο κτηνοτρόφος  που δεν ήταν ενήμερος  κατά την έναρξη του ενοικιαστηρίου του ή της δήλωσης του ότι ο σχεδιασμός θα τροποποιηθεί. Από τη μεριά του ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένα πλήρες και τεκμηριωμένο σχέδιο με τις απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις για θέματα που άπτονται ευρύτερα της πρωτογενούς παραγωγής και ξεκάθαρες και ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα των παραγώγων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντάκαθώς και τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο και κ. Σίμο Κεδίκογλου, τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, κ. Κώστα Μπαγινέτα, τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Πέτρο Τζαβέλλααλλά και το σύνολο των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων για την ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ