ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανατροπές και «θολό τοπίο» για τον τουρισμό

0

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Κύμα ανησυχίας και προβληματισμού έχει καταβάλει τους τουριστικούς παράγοντες και στο Ρέθυμνο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ραγδαίες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας αλλά και των τροφίμων, προκαλούν ανατροπή των έως πρότινος θετικών δεδομένων για την επικείμενη τουριστική περίοδο.

Όλοι ήταν έτοιμοι για τον επόμενο μήνα που θα άνοιξε επίσημα η τουριστική περίοδος και οι κρατήσεις έδειχναν, πως μετά την διετία της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, θα ερχόταν μια χρονιά, η οποία ίσως και να άγγιζε τα υψηλά ποσοστά αφίξεων και διανυκτερεύσεων του 2019.

Όλα αυτά, όμως, έως και τις 28 Φεβρουαρίου καθώς τις προηγούμενες ημέρες οι μειώσεις στις κρατήσεις αλλά και οι ακυρώσεις, άρχισαν να «παγώνουν» την «τουριστική ατμόσφαιρα».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει το προσδοκώμενο αφίξεων από την Ρωσία και την Ουκρανία που υπολογιζόταν συνολικά σε 400.000 τουρίστες για την Ελλάδα εκ των οποίων ήταν γνωστό πως η Tez Tour θα έφερνε φέτος στην Κρήτη περίπου 125.000 Ρώσους τουρίστες!     Ωστόσο, οι απώλειες δεν σχετίζονται μόνο με την νέα τάξη πραγμάτων που διαμόρφωσε η επίθεση του Πούτιν στην γειτονική και άλλοτε αδελφή του χώρα, αλλά και με το νέο, παγκόσμιων διαστάσεων, ισχυρό κύμα ακρίβειας και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που πλήττει την Ευρώπη και την Αμερική, ισχυρές τουριστικές αγορές για τους εγχώριους μας προορισμούς.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, υποστήριξε ότι «προφανώς και φοβίζει τον οποιοδήποτε η κατάσταση στην Ουκρανία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε δύσκολη συνθήκη». Ο ίδιος υποστήριξε, ότι «Το μεγάλο ζήτημα για τα ξενοδοχεία της χώρας είναι αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους. Οτιδήποτε γίνει ή δεν γίνει στην Ουκρανία από εδώ και πέρα, το πληρώνει ήδη η Ελλάδα και η ξενοδοχειακή βιομηχανία της και θα το πληρώσει και στο μέλλον".

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Director of Operations – Grecotel Hotels & Resorts κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, σκιαγράφησε τις εξελίξεις επισημαίνοντας τα εξής «Η ενημέρωση που είχαμε από πράκτορες και εμπλεκόμενους με την διακίνηση των τουριστών, μας έκαναν να υπολογίζουμε, ότι η Ελλάδα θα υποδεχόταν περίπου 100.000 Ουκρανούς και 300.000 Ρώσους κατά την επικείμενη τουριστική σεζόν. Αυτά τα νούμερα, θεωρούμε, πως μάλλον τα χάνουμε και γενικά, ότι χάνονται για φέτος αυτές οι αγορές. Ακόμα, όμως και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είχαμε την ενημέρωση για την εκρηκτική αύξηση του κόστους της ενέργειας και της  σοβαρής αύξησης του κόστους της μεταφοράς των τροφίμων, γεγονός, που προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Ο μέσος όρος αύξησης του κόστους της αγοράς των τροφίμων σε ένα ξενοδοχείο έχει υπολογίστηκε μια ημέρα πριν αρχίσει ο πόλεμος πως έφτανε στο 20% με 25% για τους πολύ οργανωμένους. Η ενέργεια, επίσης, μπορεί να επηρεάσει τους επισκέπτες της Κρήτης, όταν η τιμή της βενζίνης ήδη έχει ανέβει και ενδεχομένως ανέβει επιπλέον. Φανταστείτε τι μέλλει γενέσθαι τώρα με τον πόλεμο.»

Το ζήτημα της ακρίβειας και η αστάθεια στις προβλέψεις που προκαλεί ο πόλεμος, αποτελούν, λοιπόν, καθημερινός «βραχνάς» για τους τουριστικούς παράγοντες του τόπου μας. Για τους προβληματισμούς που τίθενται ο κ. Καλαϊτζιδάκης, είπε στο «Ρέθεμνος» τα εξής: «Οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με εμάς, καθώς από την αρχή του χρόνου ενημερώνουν τις επιχειρήσεις που εργάζονται για το πότε θα πάρουν την άδεια τους. Εφόσον, έχουν τακτοποιήσει αυτό το θέμα, είναι έτοιμοι και για τις κρατήσεις που χρειάζονται για τις διακοπές τους, οι οποίες για αυτούς είναι ζωτικής σημασίας και ανάγκης. Ειδικά τώρα λόγω της πανδημίας, οπότε χρειάζονται περισσότερες διακοπές.

Οι  προβλέψεις που είχαμε από τον Σεπτέμβριο έκαναν λόγο για μια σούπερ χρόνια και διαμόρφωναν προοπτικές για μια τουριστική περίοδο, η οποία ενδεχομένως θα ήταν καλύτερη και από το 2019. Προ πολέμου η πρόβλεψη ήταν πως η Ελλάδα θα είχε μια μέση πληρότητα περίπου στα 75% και επειδή η Κρήτη πάντα πηγαίνει περισσότερο, περιμέναμε πως στην Κρήτη ίσως να φτάναμε και γύρω στο 85% και αν οι συνθήκες ήταν ομαλές, μάλλον θα φτάναμε στα επίπεδα του 2019. Τώρα, είναι νωρίς να προβλέψουμε αλλά υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός.»

Στο ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι το ζήτημα των ανατιμήσεων, ως προς τα ήδη κρατημένα πακέτα, ο κ. Καλαϊτζιδάκης, σχολίασε, ότι «Ο επιχειρηματίας πάντα ξέρει πως αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Όλο αυτό που συμβαίνει φέτος είναι μια δύσκολη εξίσωση. Ήδη μετά από δύο χρονιές υπολειτουργίας των ξενοδοχείων, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με την υφιστάμενη κατάσταση με την έκρηξη των ανατιμήσεων και τον πόλεμο. Βεβαίως υπάρχει και το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Πέρσι ήταν τραγική η κατάσταση καθώς υπήρχαν ξενοδόχοι που δεν λειτούργησαν ξενοδοχεία γιατί δεν είχαν προσωπικό και φαίνεται πως φέτος το πρόβλημα αυτό τείνει να διογκωθεί.»

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, δήλωσε, ότι «Ενώ έως τις 28 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα θέμα, τις τελευταίες ημέρες άρχισε να καταγράφεται μείωση των κρατήσεων. Διαφαίνεται στάση αναμονής από τους καταναλωτές αυτή την περίοδο και εννοείται δεν μιλάμε πια για Ρώσους ή Ουκρανούς. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανατρέπει κάθε θετική πρόβλεψη που υπήρχε.»

Ως προς το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Μπερέτης, τόνισε τα εξής:  «Το ζήτημα των ανατιμήσεων και των αυξήσεων στην ενέργεια προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Ειδικά με το κόστος των αερομεταφορών, που εμάς μας επηρεάζει καίρια, αφού είμαστε προορισμός για κοινό που έρχεται με αεροπλάνο. Αν δεν υπάρξει ένα ειδικό ταμείο της Ε.Ε. για άτυπο δανεισμό των χωρών για το κόστος της ενέργειας όπως υπήρξε για την πανδημία, τότε τα πράγματα διαγράφονται ακόμα πιο δύσκολα για την φετινή χρονιά. Φοβόμαστε ανατροπή των καλών δεδομένων και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και που θα φτάσει.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ