ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σοβαρές απώλειες για τον Κρητικό τουρισμό λόγω πολέμου

0

Σοβαρές απώλειες καταγράφονται πλέον στις κρατήσεις για την επικείμενη τουριστική σεζόν. Η Κρήτη, φαίνεται, πως θα «πληρώσει ακριβά το μάρμαρο» του πολέμου της Ουκρανίας και μάλιστα σε μια χρονιά, κατά την οποία όλοι ανέμεναν πως θα ερχόταν να αναπληρώσει τις απώλειες των δύο προηγούμενων ετών.

Συζήτηση για τις αγορές των δύο εμπόλεμων κρατών δεν γίνεται πια, γεγονός, που σημαίνει ακύρωση πολλών χιλιάδων κρατήσεων. Ωστόσο, διαφαίνεται, πως οι παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, θα έρθουν να κρατήσουν σε κάποια καλά επίπεδα την τουριστική κίνηση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι πρωτίστως ένα μεγάλο χτύπημα για την ανθρωπότητα και φυσικά για τον τουρισμό, που για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται το πόσο ευαίσθητος τομέας είναι», σχολιάζει στην εφημερίδα μας η δημοσιογράφος του τουριστικού ρεπορτάζ Βίκυ Βαμιεδάκη, η οποία συμπληρώνει, ότι «Η πρώτη τουριστική σεζόν μετά την ύφεση της πανδημίας, έδειχνε σημάδια σημαντικής ανάκαμψης, όχι για όλο τον κόσμο, όμως σίγουρα για τη Μεσόγειο και τη χώρα μας. Τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας νέος σοβαρός λόγος, αποσταθεροποίησης, αβεβαιότητας και ανησυχίας για τον ελληνικό τουρισμό.»

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το πρώτο 15νθήμερο του πολέμου, επιβεβαιώνουν τις αρχικές ανησυχίες. Η κ. Βαμιεδάκη, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «Άμεσα και αποδεδειγμένα, χάνονται τουλάχιστον δύο μεγάλες αγορές και μια τουλάχιστον μικρότερη. Εξαφανίζονται από το χάρτη των κρατήσεων των ελληνικών ξενοδοχείων, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι τουρίστες και ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσουμε εδώ. Ας μην σκεφτούμε ότι οι Αμερικανοί θα επηρεαστούν και δεν θα επισκεφτούν τελικά φέτος την Ευρώπη, λόγω του πολέμου.»

Στοιχειοθετώντας το σημαντικό βαθμό απωλειών, η Βαμιεδάκη, τόνισε τα εξής: «Οι Ρώσοι τουρίστες ήταν πριν από σχεδόν 10 χρόνια μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, που όμως κάθε χρόνο έφθινε για διάφορους λόγους. Το 2019 δεχθήκαμε πάνω από 600.000 ταξιδιώτες από τη Ρωσία, όταν το 2013 είχαμε φιλοξενήσει πάνω από 1,3 εκατ. Δυστυχώς λόγω ποικίλων καταστάσεων, κυρίως πολιτικών το 2021 μας επισκέφτηκαν περίπου 110-120.000 Ρώσοι, που όμως αναμέναμε φέτος να φτάσουν ξανά τα επίπεδα του 2019. Οι Ουκρανοί τουρίστες από την άλλη πλευρά, ήταν μια σχετικά μικρή αγορά για την Ελλάδα, που όμως το 2021 έδειξε ιδιαίτερη δυναμική.

Η Κρήτη, σίγουρα για τη σεζόν του 2022, ανέμενε πολλά από αυτές τις δυο αγορές. Το 2019 το νησί φιλοξένησε περίπου 270.000 Ρώσους και 42.700 Ουκρανούς, σε σύνολο περίπου 3,5 εκατ. τουριστών. Μιλάμε για σοβαρά μεγέθη. Η έκπληξη το 2021 ήρθε από τους Ουκρανούς, αφού ακόμα και σε αυτή τη συρρικνωμένη σεζόν ταξίδεψαν στην Κρήτη σχεδόν 85.000, ενώ οι Ρώσοι περιορίστηκαν στις 42.000. Φέτος το καλοκαίρι η δυναμική της Ουκρανικής αγοράς θα συνεχιζόταν και θα σημειώνονταν νέα αύξηση και της Ρωσικής θα επανερχόταν σε μια κανονικότητα. Αυτοί οι τουρίστες, εκτός και αν γίνει κάτι πολύ θετικό που δεν μπορούμε να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή, δεν θα έρθουν.

Το θετικό σενάριο για την Κρήτη φέτος δείχνει μια μεγάλη ζήτηση από τις κύριες αγορές μας, δηλαδή της Γερμανίας και της Αγγλίας, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι εκτιμάται ότι τα κενά που θα αφήσουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ