ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε κοινή δημιουργική τροχιά οι επιτροπές τουρισμού των πέντε δήμων της Π.Ε. Ρεθύμνου

0

ΑΠΕΔΩΣΕ ΚΑΡΠΟΥΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΠΗΣ ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ

Η στενή συνεργασία των πέντε δήμων της Π.Ε. Ρεθύμνου στον κρίσιμο και σημαντικό τομέα της τουριστικής προβολής αποτελεί στο εξής αισιόδοξη προοπτική. Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ εκπροσώπων των επιτροπών τουριστικής προβολής των δήμων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ουσιαστικά, έγινε μια εκ νέου προσέγγιση της δουλειάς που μπορεί να κάνει ένας ΟΤΑ για την προβολή τους πολιτιστικού του αποθέματος σε συνδυασμό με τους κατά τόπους τουριστικούς προορισμούς, τα στοιχεία δηλαδή,  που διαμορφώνουν το σύνολο της τουριστικής δυναμικής της περιφερειακής ενότητας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των πρώτων συζητήσεων που διεξήχθησαν, συζητήσαμε με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία πήρε και την σχετική πρωτοβουλία αυτής της συνεργασίας. Τα πρώτα συμπεράσματα, οι εντυπώσεις και κυρίως το αν ανοίγει, τελικά, μια ατζέντα κοινών πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ανάδειξη τους τουριστικού μας προορισμού, μπαίνουν στην συζήτηση μας.

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η ανάγκη των συνεργιών και των συνεργασιών αποτελεί αισιόδοξη προοπτική από μόνη της. Η κατάλληλη αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων προβολής και ο συγχρονισμός των κινήσεων των πέντε δήμων μέσα στο πλαίσιο του «κοινού τόπου», αποτελεί μια καλή πρακτική που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και για άλλες διαδημοτικές συνεργασίες σε ζητήματα με κοινά ενδιαφέροντα και σε πολλαπλά επίπεδα.

Περισσότερα, στην συνέντευξη που ακολουθεί.   

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συναντήσεων μεταξύ των Επιτροπών Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης των Δήμων της Π.Ε. Ρεθύμνου. Ποια είναι η εικόνα που έχετε τώρα; Ποια είναι τα θετικά, ποια είναι τα αρνητικά που είδατε μέσα από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν;

Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων σε Αγ. Βασίλη, Μυλοπόταμο, Ανώγεια, Ρέθυμνο και Αμάρι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για δεδομένα και ελλείψεις για δράσεις και υποδομές,  να ανταλλάξουμε απόψεις, να εκφράσουμε προβληματισμούς και σκέψεις, να θέσουμε ή να επιβεβαιώσουμε κοινούς στόχους και να προτείνουμε τρόπους για να τους επιτύχουμε.

Παράλληλα, ήταν μια ευκαιρία να δούμε αναλυτικά τον τρόπο προσέγγισης και εργασίας του κάθε Δήμου σχετικά με το τουριστικό προϊόν μας, καθώς και τις αντίστοιχες εμπειρίες επιτυχίας ή αποτυχίας των στόχων που είχαν τεθεί με ταυτόχρονη επεξεργασία των λόγων που οδήγησαν στο εκάστοτε αποτέλεσμα. Αυτού του είδους η ανάλυση και η συζήτηση, είχε ως αποτέλεσμα να διαπιστώσουμε διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης και εργασιών μεταξύ των Δήμων μας και να θέσουμε αμέσως τις βάσεις για τη βελτίωση και την κοινή εξέλιξη τόσο της τουριστικής στρατηγικής και προγραμματισμού όσο και της αντίστοιχης προβολής, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η άμεση επικοινωνία είναι πάντα προϋπόθεση και καθοριστικός παράγοντας για κάθε είδους σχεδιασμό ή δράση.

Ήδη ξεκινήσαμε να δουλεύουμε κάποιοι πάνω σε καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί ήδη, όπως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η σύσταση επιτροπών Τουρισμού σε συνεργασία με τους ντόπιους επιχειρηματίες, η επιμόρφωση προσωπικού κλπ

Στο τέλος του πρώτου κύκλου αρκετοί παραδέχτηκαν ότι δεν είχαν δει προοπτική αποτελέσματος της συνεργασίας στην αρχή, βλέπουν όμως τώρα.

Θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και σε τι επίπεδο; Ποιοι είναι οι στόχοι που τίθενται;

Στην πρόσφατη συνάντηση στον Δήμο Αμαρίου, συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας ευέλικτης ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή όλων των Δήμων, με σκοπό την άμεση επικοινωνία και τη θέσπιση κοινών μελλοντικών στόχων.

Με την καλή θέληση και τη συμμετοχή όλων, φυσικά και θα συνεχιστεί η συνεργασία, την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει να επεκτείνουμε και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο βασικός στόχος ήταν και είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και η ισόρροπη και κοινών ταχυτήτων 12μηνη τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Νομού Ρεθύμνης. Φυσικά, υπάρχουν και επιμέρους στόχοι, με τη βοήθεια των οποίων θα επιτευχθεί η κύρια στοχοθεσία, όπως π.χ., διαδημοτικές και διαπεριφερειακές δράσεις Τουριστικής Προβολής (φιλοξενία και συνεργασία με ειδικούς του Τουρισμού,τουριστικούς οργανισμούς αλλά και μικρούς πράκτορες που ειδικεύοντες σε θεματικές μορφές,(famtrips), διαδικτυακό μάρκετιγκ ( online marketing),σεμινάριο επιμόρφωσης και ενημέρωσης για προσωπικό Δήμων και επιχειρηματίες ( webinars), κ.λπ.), άνοιγμα σε νέες Αγορές, ακόμα πιο ουσιαστική σύνδεση Πρωτογενούς και Τριτογενούς Τομέα, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και βιώσιμη προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος από Φορείς και ιδιώτες του κάθε Δήμου, μέγιστη αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, κ.λπ.

Φυσικά, ανεξάρτητα από κάθε σχεδιασμό, γνωρίζουμε ότι πλέον τα δεδομένα αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες, και όχι ημέρες, μήνες ή σεζόν, γι’αυτό και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και ευέλικτοι, με άμεσες εναλλακτικές και όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, εξακολουθώντας να προάγουμε έναν υγιή και βιώσιμο Τουρισμό.

Με δύο λέξεις : όχι όρια μεταξύ των Δήμων μας αλλά αλληλοσυμπλήρωση στην ενιαία και ολοκληρωμένη εικόνα του Ρεθύμνου από βορρά σε νότο και από ανατολή σε δύση.

Ως Αντιδήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου και, γενικότερα, μέσα από την προσωπική εμπειρία σας στην προώθηση του τοπικού τουριστικού προορισμού, τι θα συμβουλεύατε τους περιφερειακούς δήμους για τη δουλειά που πρέπει να κάνουν σε αυτόν τον τομέα;

Θα πρέπει,αν θέλουν να μην χαθεί ο πολύτιμος χρόνος των εργασιών μας, να μοιράζονται κάθε ευκαιρία, να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να έχουν ευρεία αντίληψη για τη συνολική ανάπτυξη και όχι στενότητα στη φιλοσοφία συνεργασίας. Εάν δεν υπάρξει συνδετικός κρίκος από κάθε δήμο, ο οποίος να πιστεύει πραγματικά στην Τουριστική ενότητα του Νομού (τουλάχιστον),αυτό το πείραμα δεν θα πετύχει.

Χωρίς τους λάθος ανταγωνισμούς και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, το αποτέλεσμα θα είναι συντομότερο και ασφαλέστερο

Χρειάζονται άνθρωποι που μπορούν να δουν τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, να τις αναδείξουν τόσο μεμονωμένα όσο και συνολικά, ακολουθώντας τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία με επιμονή και υπομονή.

Στο σημερινό Ρέθυμνο , βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία να υπάρχει καλή χημεία και συνεργασία ανάμεσα στους  Δημάρχους, στα στελέχη τους, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και στην κεντρική Περιφέρεια. Επειδή λοιπόν ,κατά τη γνώμη μου, τα καλά αποτελέσματα των κοινωνιών εξαρτώνται πάντα από τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία αυτής της χρονικής, θετικής για μας περιόδου, να πάει χαμένη. Μπορούμε και πρέπει, να δημιουργήσουμε το έδαφος που θα καλλιεργηθεί και θα αποδίδει καρπούς ανάπτυξης και ευημερίας για όλο το Νομό Ρεθύμνης  με σταθερότητα στο μέλλον.

Ελπίζω αυτό το πρώτο βήμα να έχει μια σταθερή συνέχεια. Εμείς θα το προσπαθήσουμε

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ