ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανεπιτήρητα κοπάδια «σαρώνουν» τα αγροκτήματα!

0

ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΜΗΝΥΟΥΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ

Σοβαρές καταγγελίες συνεχίζουν να φτάνουν στην εφημερίδα μας για τις καταπατήσεις αγροτικών εκτάσεων και τις αγροζημίες που προκαλούν ανεπιτήρητα ποίμνια. Ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η κτηνοτροφία βάλλεται επικίνδυνα και γίνεται λόγος έως και για την διάλυση της λόγω των σοβαρών οικονομικών ζητημάτων που έχουν προκύψει στο κόστος παραγωγής, υπάρχουν και οι κτηνοτρόφοι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν σε βάρος άλλων ιδιοκτητών γης και ειδικά σε βάρος των γεωργών.

Δεν είναι καινούργιο πρόβλημα οι παράνομες καταπατήσεις γης και οι αγροζημίες από τα αιγοπρόβατα. Συνεχίζει, όμως, να παραμένει άλυτο και σε πολλές περιοχές όπως το Αμάρι και ο Μυλοπόταμος, η κοινή γνώμη «προκαλείται» από την αδιαφορία των αρμόδιων διωκτικών αρχών.

Στην προκείμενη περίπτωση οι πολλές διαμαρτυρίες προέρχονται από το Αμάρι. Οι αγρότες της περιοχής έχουν φτάσει στα όρια τους. Ειδικά στην περιοχή της Αμπαδιάς, γίνεται λόγος για σοβαρές καταπατήσεις και καταστροφές αγροτικών εκτάσεων. Στο Αμάρι η κατάσταση έχει φτάσει σε τόσο μεγάλη ένταση, που πληροφορίες θέλουν να έχει δοθεί εντολή στην Αστυνομία, εφόσον βρίσκει ανεπιτήρητα ζώα, να τα κατάσχει και να τα θανατώνει!

Πέρα του τι έχει να κάνει η Αστυνομία, το ζήτημα είναι να αντιληφθούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, ότι παραβατικές συμπεριφορές, όπως η ζωοκλοπή, οι καταπατήσεις ξένων εκτάσεων και οι αγροζημίες, είναι περισσότερο βασικοί λόγοι διάλυσης της κτηνοτροφίας από ό,τι είναι τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα. Και γεγονός είναι, πως τα «γνωστά καπετανιλίκια» και οι απειλές που χρησιμοποιούν για να «κάνουν την δουλειά τους», θα γυρίσουν σε βάρος τους εάν και εφόσον συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτές τις απαράδεκτες λογικές.

«ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πράξεις αυτές είναι κατακριτέες» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι «Εννοείται δεν εγκρίνουμε αυτές τις πρακτικές. Κάθε ένας πρέπει να ορίζει την περιουσία του και να μην ενοχλεί τον άλλο. Είναι κατακριτέο».

Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο, ωστόσο, ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές καταστάσεις και προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να «διασωθούν», θα χειροτερέψει η κατάσταση μέσα στους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, δήλωσε, ότι «Λόγω των συγκυριών, που οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λεφτά για να προμηθευτούν κατάλληλες ποσότητες ζωοτροφών και λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν αφήνουν τροφή για τα ζώα στους βοσκότοπους, δηλαδή, λόγω ανέχειας και υψηλού κόστους παραγωγής, εγώ φοβάμαι, πως αυτό το πρόβλημα θα ενταθεί. Θα έχουμε αύξηση των ζωοκλοπών και μεγάλης κλίμακας αγροζημιών. Φοβάμαι, πως όλες οι γνωστές παραβατικές πράξεις θα αυξηθούν λόγω της συγκεκριμένης συγκυρίας. Δεν υποστηρίζω, ότι αυτό είναι σωστό. Όμως αυτή είναι η αλήθεια.»

Ο ίδιος, τόνισε, ότι δεν επιχειρεί να δικαιολογήσει μια κατάσταση αλλά θεωρεί σωστό να επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτονόητο πως καταδικάζουμε κάθε παραβατική πράξη. Επίσης, άλλο να γίνει μια αγροζημία γιατί τα ζώα ξέφυγαν τυχαία, οπότε θα υπάρξει μια συνεννόηση και μια αποζημίωση και άλλο γιατί αυτό γίνεται επίτηδες. Ειδικά τις καταπατήσεις και τις ζωοκλοπές τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Αλλά φοβάμαι πως αρχίζει μια άγρια περίοδος γιατί ο κτηνοτροφικός κλάδος έχει χτυπηθεί αλύπητα από όλες τις πλευρές και αυτό θα έχει αναπόφευκτα κακές συνέπειες».

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι η ύπαιθρος του νομού όχι μόνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα των «παραδοσιακών» παραβατικών συμπεριφορών, αλλά μάλλον, βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίοδο, η οποία αποτελεί αφετηρία για χειρότερες καταστάσεις. Μπορεί, όμως, να δικαιολογηθεί η λογική της «ζούγκλας»; Προφανώς και όχι. Οπότε, η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν, αφενός να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το μείζον ζήτημα του κόστους παραγωγής και διάσωσης της Κρητικής κτηνοτροφίας ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή ντόπιων προϊόντων με προώθηση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά και ταυτόχρονα να τεθεί τέρμα στην σοβαρή παραβατικότητα που έχει να κάνει με τις κλοπές εν γένει και τις ζωοκλοπές αλλά και με τις καταπατήσεις γης και τις αγροζημίες από ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα, χρόνια προβλήματα, που λειτουργούν ως «καρκίνωμα» στην πραγματικότητα της αγροτικής υπαίθρου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ