ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ακρίβεια «σταμάτησε» την υλοποίηση έργων!

0

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΝΗ

Σοβαρές καθυστερήσεις και δυσχέρειες στην εξέλιξη των δημοσίων έργων προκαλούν οι καθημερινές ανατιμήσεις των υλικών. Η ακρίβεια σαρώνει την καθημερινότητα του πολίτη και παράλληλα αναδύει σκοπέλους και συμπληγάδες στην ομαλή εξέλιξη των αναγκαίων έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών.

Έργα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχουν σταματήσει να υλοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου καθώς οι εργολάβοι διεκδίκησαν τις εργολαβίες με τιμές, οι οποίες σήμερα δεν ισχύουν, άρα, είναι ασύμφορο έως ανέφικτο να φέρουν σε πέρας τα έργα που ανέλαβαν. Την ίδια ώρα αντίστοιχα πολλά είναι τα δημοτικά έργα που έχουν σταματήσει, γεγονός, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, που δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν όλη αυτή την κατάσταση.

«Τα προβλήματα έχουν αρχίσει και εμφανίζονται σε έργα δημοπρατημένα, είτε είναι σε εξέλιξη, είτε ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν» είπε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η οποία επισήμανε, ότι «Στην Π.Ε. Ρεθύμνου υπάρχουν έργα ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ δημοπρατημένα με υπογεγραμμένες τις συμβάσεις, ήταν να ξεκινήσουν και δυστυχώς δεν ξεκινούν. Αυτό οφείλεται  - όχι μόνο αλλά κυρίως – στην καθημερινή ανατίμηση υλικών, κυρίως των ασφαλτικών και λοιπών.»

Όπως εξήγησε η ίδια «Οι εργολάβοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μήπως υπάρξει μια αναθεώρηση των τιμών των υλικών προς τα κάτω, κάτι που πρέπει να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο και να ισχύσει για όλη της Ελλάδα. Όμως αυτό δεν έχει γίνει και έχει επιφέρει καθυστέρηση στην έναρξη πολλών έργων ενώ σε ό,τι αφορά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργείται για τον ίδιο λόγο καθυστέρηση.»

Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «Καταγράφεται μια συνεχή επιβράδυνση. Οι υπηρεσίες μας πιέζουν για να εξελιχθούν τα έργα αλλά αυτό δεν γίνεται. Τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται και σίγουρα θα ζητηθούν από εμάς παρατάσεις ενώ ήδη ο σύνδεσμος εργοληπτών δημοσίων έργων ζητά επίσημα από την πολιτεία παρατάσεις σε όλα τα έργα, προκειμένου να υπάρξουν αναθεωρήσεις των τιμών. Όλη αυτή η κατάσταση που σας περιγράφω , έχει ως αποτέλεσμα τα μεν έργα που είναι σε εξέλιξη να επιβραδύνονται, τα δε άλλα που έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί, να μην ξεκινάνε. Έργα που έχουμε εξαγγείλει, που υπάρχουν τα χρήματα, έχουν δεσμευτεί και έχουν γίνει για αυτά όλες οι διαδικασίες, δεν ξεκινά η υλοποίηση τους. Πρόκειται, κυρίως για μεγάλα οδικά έργα, συντηρήσεις, καθαρισμοί διανοίξεις και όλα τα αναγκαία έργα που περιμένει ο κόσμος ενόψει καλοκαιριού. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στην περιφέρεια και στις υπηρεσίες μας και βεβαίως στον κόσμο που περιμένει να δει τα έργα που έχει επιθυμεί.»

Η κατάσταση αυτή, η οποία καταγράφεται σε όλη την χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο, υποστηρίζει η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου. Όπως επισήμανε, από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης γίνεται προσπάθεια να συνεχιστούν κάποια έργα, οι εργολήπτες των οποίων διαθέτουν κεφάλαια για να ανταποκριθούν στις έκτακτες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Όμως, αυτό δεν είναι εφικτό για όλους τους εργολήπτες, πολλοί των οποίων βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν κηρυχθούν «έκπτωτοι», γεγονός, που θα προκαλέσει στους ίδιους δυσμενείς επαγγελματικές επιπτώσεις.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η κ. Λιονή δήλωσε: «Από την πλευρά μας προσπαθούμε να πιέσουμε τους εργολάβους που έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν κάποια έργα και από εκεί και πέρα τα γεγονότα μας υπερβαίνουν.

Η λύση είναι μία. Να κάνει το κράτος αναθεώρηση των τιμών σε όλη την Ελλάδα. Ξέρω πως υπάρχει μια επικοινωνία του συνδέσμου εργοληπτών με το αρμόδιο υπουργείο αλλά θεωρώ πως γρήγορα αυτό το θέμα πρέπει να διευθετηθεί καθώς δεν γίνεται κάθε δήμος και κάθε περιφέρεια να κάνει από μόνος του ως φορέας τέτοιους είδους αναθεωρήσεις στα τιμολόγια.

Ας ελπίσουμε να γίνει αυτό γρήγορα για να προχωρήσουν όσα έργα μπορούν να προχωρήσουν, διότι όσο βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση της αβεβαιότητας δεν θα προχωρήσουν τα έργα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο για να μπει και πάλι μπροστά η «μηχανή» υλοποίησης έργων.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ