ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πόλεμος, ακρίβεια και πανδημία σαρώνουν τον τουρισμό

0

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Η ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού είναι το τρίπτυχο που «σκοτώνει»! Είναι οι βασικοί λόγοι που προκαλούν αβεβαιότητα στο τουριστικό γίγνεσθαι που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις αυτές με σκεπτικισμό αλλά ταυτόχρονα με συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση των πραγμάτων.

Οι τουρίστες του Ρεθύμνου είναι γεγονός εδώ και σχεδόν δεκαπέντε ημέρες. Η έναρξη της τουριστικής σεζόν βρήκε τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιών, δωματίων και πολυτελών κατοικιών να υποδέχονται τους πρώτους πελάτες τους. Οι ξενοδόχοι ακολούθησαν με μικρή καθυστέρηση ενώ εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους και να μπουν σε κανονική λειτουργία οι περισσότεροι.

Περίπου 250.000 αφίξεις έχουν επιβεβαιωθεί για τον τρέχοντα μήνα, γεγονός, που προκαλεί προσδοκίες για μια καλή χρονιά. Πολλά «αλλά», όμως, έρχονται να συντηρήσουν την αγωνία για τις εξελίξεις, όπως τονίζουν στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων κ. Στράτος Μπερέτης.

«Οι διεθνείς αφίξεις που αναμένουμε για τον Απρίλιο θα είναι περίπου 250.000 άτομα στην Κρήτη. Το 2019 ήταν 256.000. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι παρά τα απρόοπτα και την αβεβαιότητα, πως ο αριθμός των αφίξεων εξελίσσεται θετικά», επιβεβαιώνει ο κ. Μπερέτης, ο οποίος συμπλήρωσε τα εξής: «Οι αρχικές εκτιμήσεις μας ήταν πως θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2019. Οι κρατήσεις είχαν ξεκινήσει δυναμικά αλλά υπήρξε «φρένο» με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα διαφαίνεται ανάκαμψη ενώ διαπιστώνουμε πως οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής φέτος είναι περισσότερες. Επομένως έχει επέλθει μια ισορροπία. Βεβαίως, οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις, συνεχίζουν να μας κρατούν σε αγωνία. Η ακρίβεια προβληματίζει και δημιουργεί αβεβαιότητα λόγω του κόστους ζωής.»

Ο ίδιος τόνισε, ότι τον  Μάιο αναμένονται πάνω από 400.000 αφίξεις και πιθανόν να ανέλθουν για την Κρήτη στο μισό εκατομμύριο επισκέψεις.

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ…

«Λέμε καλά χωρίς αυτό να έχει σχέση με την παλιά πραγματικότητα ή το 2019» επισημαίνει από την πλευρά του ο Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος τόνισε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ότι  «Ο κόσμος έρχεται αλλά το κόστος είναι τεράστιο. Όλοι, όσοι ανοίξουμε τον Απρίλιο, θα μπούμε «μέσα». Αναθέρμανση ναι, αλλά η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.»

Για τον κ. Τσακαλάκη, υπάρχουν τρία δεδομένα που διαμορφώνουν δυσμενείς συνθήκες για προβλέψεις. Και αυτό είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος, τα κύματα ακρίβειας που δεν κοπάζουν και βεβαίως το ζήτημα της πανδημίας, το οποίο όχι μόνο δεν εκλείπει, αλλά τα τελευταία γεγονότα στην Σαγκάη προβληματίζουν έντονα.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Είμαστε ακόμα εντός στόχου» λέει ο κ. Τσακαλάκης και συμπληρώνει «Αν βρεθεί κάποια λύση εντός των επόμενων εβδομάδων στο θέμα της ακρίβειας, θα προλάβουμε να σώσουμε την κατάσταση.»

Ο ίδιος τονίζει, ότι  «Για να ηρεμήσουμε και να δούμε πιο θετικά την κατάσταση θα πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να πέσουν οι τιμές σε όλα και να αρχίσει να κινείται η οικονομία.»

Τόνισε δε, ότι «Η ακρίβεια και η εκτόξευση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων ανέρχεται σε έως και 40% και αυτό δεν τιθασεύεται εύκολα. Ο πόλεμος δεν αφήνει περιθώρια μιας κάποιας βεβαιότητας ενώ  ακόμα ένα ζήτημα είναι και ο κορωνοϊός και το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ακρίβεια, κορωνοιός και πόλεμος είναι η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο τουρισμός στην χώρα μας και βέβαια εμείς εδώ στο Ρέθυμνο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ