ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μυστικές διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο για τις δημοτικές εκλογές

0

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

Μπορεί οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο του 2023, όμως οι διεργασίες για τον σχηματισμό συνδυασμών βρίσκονται σε εξέλιξη στα περισσότερα «στρατόπεδα» των ενδιαφερομένων. Ήδη η παράταξη του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη έχει εξαγγείλει την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας του συγκεκριμένου δήμου από τον περασμένο Φεβρουάριο και αντίστοιχα έχει πράξει η παράταξη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο» με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντή, όπως ανακοινώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα.

Οι δύο αυτές επίσημες ανακοινώσεις, είναι οι μοναδικές έως τώρα, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες θέλουν να ξεκαθαρίζει το τοπίο για πολλούς από τους εν δυνάμει υποψηφίους των επόμενων εκλογών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η περίοδος 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου αναμένεται να είναι «πλούσια» σε προεκλογικές ανακοινώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διάφορους δημαρχιακούς και περιφερειακούς θώκους με τον Δήμο Ρεθύμνης να συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ο σημερινός Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης διερευνά το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος. Όπως είναι γνωστό, μέλη της παράταξης του συγκεντρώθηκαν πριν ένα δεκαήμερο σε συνεστίαση και έκριναν πως η παράταξη «Νέα Αντίληψη» πρέπει να είναι παρούσα και στις εκλογές του επόμενου χρόνου. Ο ίδιος αρχικά είχε επανειλημμένως δηλώσει, πως δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχεία. Αργότερα άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο μιλώντας για την «αγωνία» τους ως προς το μέλλον του «τρίτου παιδιού του». Πλέον λίγοι είναι εκείνοι που περιμένουν την «έκπληξη» της μη καθόδου του, ωστόσο, στην τρέχουσα χρονική στιγμή, επισήμως … διερευνά!

Την ίδια ώρα ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Μανώλης Κρεβατσούλης ενδιαφέρεται σοβαρά να διεκδικήσει την θέση του Δημάρχου Ρεθύμνου. Οι πληροφορίες τον φέρουν να κινείται μεθοδικά και να «χτίζει» ένα συνδυασμό αξιώσεων, με στόχο την «αλλαγή σκυτάλης» στο δημαρχείο της πόλης.

Στάση αναμονής, από την πλευρά του, τηρεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου κ. Θοδωρής Νίνος. Φέρεται, πάντως, ήδη να συζητά με τους συνεργάτες του για όλα τα ενδεχόμενα ενώ οι πληροφορίες θέλουν το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου να έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, όποιες και αν είναι αυτές.

Μια νέα «είσοδος» στην λίστα των υποψηφίων είναι η σημερινή Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη. Αεικίνητη, μαθαίνουμε πως κινείται για να καταρτίσει συνδυασμό, βρίσκοντας ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της. Είχε εκλεγεί πρώτη σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της «Νέας Αντίληψης» το 2019 και η απόσχιση της από την ομάδα του Γιώργη Μαρινάκη αποτελεί απώλεια για την παράταξη του.

Άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι έτεροι επικεφαλής των δύο συνδυασμών της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Θωμάς Κρεβετζάκης και κ. Σταύρος Βουρβαχάκης, με τον πρώτο να μην είναι έκπληξη αν προσχωρήσει στον Γιώργο Μαρινάκη, του οποίου αντιδήμαρχος είναι άλλωστε. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, έχει τις δικές του διαδικασίες και δεν αναμένεται να πράξει διαφορετικά αυτή τη φορά. Μέσα από τις εσωτερικές διεργασίες του θα ανακοινωθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος με τον κ. Μανούσο Μανουσογιάννη να θεωρείται ως η πιο πιθανή υποψηφιότητα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Για τον Δήμο Μυλοποτάμου, όπως προαναφέρθηκε, η παράταξη «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο» εξήγγειλε την εκ νέου πρόθεση της να είναι παρούσα στις επόμενες εκλογές. Μαθαίνουμε, πως γίνονται κινήσεις προσέγγισης νέων στελεχών για το ψηφοδέλτιο αυτό  ενώ η πλειοψηφία των παλαιών υποψηφίων αναμένεται να δώσει το παρόν.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, δηλαδή, της παράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυλοποτάμου» του σημερινού Δημάρχου κ. Δημήτρη Κόκκινου, τηρείται στάση αναμονής. Επί της ουσίας τα βλέμματα είναι στραμμένα στις προθέσεις του συνολικά έξι φορές εκλεγμένου Δημάρχου. Ο ίδιος δεν έχει πει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος για το 2023. Δεν θα αποτελέσει, πάντως, έκπληξη αν θα είναι. Έκπληξη θα είναι το αντίθετο, γεγονός, που θα αλλάξει άρδην το τοπικό status quo.

Στον Δήμο Μυλοποτάμου, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν και τρίτο άτομο να διερευνά το ενδεχόμενο συγκρότησης ψηφοδελτίου με στόχο να «εμβολίσει» και τους δύο συνδυασμούς. Όμως, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΙΟΥ

«Σιγή ιχθύος» τηρείται στο Αμάρι αν και η εκ νέου κάθοδος του σημερινού Δημάρχου Παντελή Μουρτζανού θεωρείται δεδομένη. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση στρέφεται περισσότερο στην σύνθεση του ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει την ψήφο των Αμαριωτών αφού στο πρόσωπο του επικεφαλής, δεν τίθενται αμφισβητήσεις.

Στην αντίπερα όχθη, οι επικεφαλής των δύο συνδυασμών της μειοψηφίας κ. Κωστής Κουτελιδάκης και κ. Νίκος Μαρκίδης, επίσης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις δικές τους προθέσεις. Πληροφορίες θέλουν να μην αποκλείεται μια μεταξύ τους σύμπραξη, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Μαρκίδης ήταν επιλογή του ΚΚΕ, κόμμα, το οποίο πάντα τηρεί συγκεκριμένες διαδικασίες.

Επίσης, το γεγονός, να διαμορφωθεί μια διαφορετική παράταξη απέναντι σε αυτή του Παντελή Μουρτζανού δεν αποκλείεται από κανένα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Ο μικρότερος δήμος του Ρεθύμνου, των Ανωγείων, δεν υπολείπεται ενδιαφέροντος. Ο σημερινός δήμαρχος κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναμένεται εκ νέου να είναι υποψήφιος. Πάντα δε, στα Ανώγεια το ΚΚΕ έχει τον δικό του υποψήφιο. Ερωτηματικά υπάρχουν για τον πρώην δήμαρχο και σημερινό επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μανώλη Καλλέργη, ο οποίος δεν έχει εκφραστεί έως σήμερα.

Τα Ανώγεια πάντα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό έως το τέλος των διαδικασιών και ποτέ μα ποτέ, δεν μπορεί κανένας να προβλέψει τόσο τα τελικά ψηφοδέλτια, όσο και την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Υπενθυμίζεται πως ο Μανώλης Καλλέργης είχε εκλεγεί με μία ψήφο διαφορά το 2014 και ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης με 13 ψήφους παραπάνω το 2019.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου αναμένεται κυρίως το τι θα κάνει το ΚΚΕ που είχε υποψήφιο συνδυασμό και στις προηγούμενες εκλογές. Ο σημερινός δήμαρχος κ.ΓιάννηςΤαταράκης και ο συνδυασμός του έχουν ήδη ανακοινώσει πως πάνε «ως έχει» για το 2023 και δεν έχει καταγραφεί μια οποιαδήποτε άλλη κίνηση στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αν και στις εκλογές ποτέ και για τίποτα δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος περί σιγουριάς, διαφαίνεται, πως ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θα απασχολήσει πολύ λίγο το ενδιαφέρον του κοινού κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αφού οι «μεγάλες δυνάμεις» του έχουν συσπειρωθεί υπό τον ήδη τέσσερις φορές εκλεγμένο δήμαρχο της περιοχής.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Σταύρος Αρναουτάκης και η παράταξη του κυριαρχούν στο τοπίο ως προς τις επόμενες Περιφερειακές Εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί της καθόδου του, μαζί με την πλειοψηφία των σημερινών συνεργατών του. Οι δε απώλειες που θα υπάρξουν, περισσότερο, θα είναι άτομα που θα στελεχώσουν ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών ή θα τεθούν επικεφαλής δημοτικών ψηφοδελτίων.

Στο Ρέθυμνο, πάντως, βεβαία θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα της σημερινής Αντιπεριφερειάρχου κ. Μαρίας Λιονή. Επίσης, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Μανώλης Χνάρηςαναμένεται να είναι υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Σταύρου Αρναουάτακη. Ωστόσο άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κακογιαννάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Παρασύρης.

Στην αντίπερα όχθη αναμένονται οι επιλογές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις Περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη. Ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Η Κρήτη Μπροστά» κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναμένεται να είναι υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά. Οπότε, αν αυτό ισχύει, το ενδιαφέρον καταρχήν στρέφεται στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα σχηματιστεί.

Παράλληλα, ωστόσο, γίνεται λόγος για ενδιαφέρον από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και πρώην Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, χωρίς επίσης να υπάρχει κάτι επίσημο έως σήμερα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν έξι συνδυασμοί για την Περιφέρεια Κρήτης, αριθμός που πιθανόν είναι να μειωθεί αυτή τη φορά. Ωστόσο, αυτό θα το καταδείξουν οι κεντρικές κομματικές επιλογές, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες πληροφορίες.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Επισήμως οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν έως τον Ιούλιο του 2023. Κάθε άλλο ενδεχόμενο είναι πάντα πιθανόν, οπότε, οι διεργασίες στα διάφορα κομματικά «στρατόπεδα» δίνουν και παίρνουν.

Στην Νέα Δημοκρατία ο σημερινός Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης συνεχίζει να είναι το «δυνατό χαρτί» και ο αδιαμφισβήτητος τοπικός ηγέτης της παράταξης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης, αναμένεται πως ο σημερινός Βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός θα είναι και πάλι υποψήφιος. Δίπλα του, ωστόσο, μπαίνει ακόμα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα, αυτή του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Θοδωρή Δουλουμπέκη, που έρχεται να «ταράξει τα ύδατα» για τα καλά.

Το ενδιαφέρον επίσης στρέφεται στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ που επί σειρά δεκαετιών κυριαρχούσε καιστα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Η διαφαινόμενη «επαναφορά» της παράταξης σε δυναμική τροχιά, προφανώς, και διαμορφώνει νέο σκηνικό ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Εδώ ήδη έχει γίνει γνωστό πως ενδιαφέρεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανώλης Χνάρης.

Το πεδίο της συγκρότησης των ψηφοδελτίων των κομμάτων δεν έχει ανοίξει πάντως ακόμα επίσημα. Ως εκ τούτου εκπλήξεις και ανατροπές, είναι πάντα ένα δεδομένο που δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των συγκεκριμένων ψηφοδελτίων, θα τρέξει πιο σύντομα από αυτά των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, για τις οποίες ο χρόνος είναι προκαθορισμένος και δεν θα διενεργηθούν παρά στις ήδη καθορισμένη ημερομηνία της 13ης Οκτωβρίου 2023 και της 20ης Οκτωβριου 2023 για όπου χρειαστεί 2ος γύρος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ