Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του λαού, ντόπιων και επισκεπτών, στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθές στον Πλακιά Ρεθύμνου για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου από την σχεδιαζόμενη επένδυση για την κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος. Ο Παλίγκρεμνος είναι ένας σπάνιο τοπόσημο μεγάλης φυσικής, γεωλογικής και ιστορικής αξίας και ομορφιάς, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, και στον οδηγό για την γεωλογία στην Κρήτη και προσελκύει πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών, αναρριχητές, δύτες κλπ από όλον τον κόσμο.
Στην συγκέντρωση αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες του κράτους κεντρικού και τοπικού, που παρά τις πιέσεις κλπ δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη το καθεστώς προστασίας της περιοχής. Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής η επένδυση εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα και εκδόθηκε η άδεια οικοδομής στο όνομα της «ήπιας παρέμβασης», την στιγμή που ακόμη και το αντιλαϊκό χωροταξικό της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και πλήθος άλλων μελετών θεωρούν την περιοχή του Παλίγκρεμνου και της παραλίας ως περιοχή που δεν επιτρέπεται η δόμηση για λόγους προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της.
Στην συγκέντρωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο Μανωλεσάκης Βαλάντης πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, ο Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μανόλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Αλέκος Μαρινάκης, οι επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου Μ. Μανουσογιάννης και Θ. Χαριτάκης αντίστοιχα.
Μιλώντας στην συγκέντρωση ο Μανόλης Συντυχάκης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής τόσο στα δημοτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Ήδη μάλιστα σήμερα (16/5/2022) το πρωί κατέθεσε «επίκαιρη ερώτηση» για το θέμα του Παλίγκρεμνου στην Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Να σταματήσει η καταστροφή του Παλίγκρεμνου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πλακιά και της ευρύτερης περιοχής στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου εξ αιτίας της σχεδιαζόμενης επένδυσης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά. Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων εκφράστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε στις 15/5/2022 ενάντια στα σχέδια καταστροφής ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης.
Να σημειωθεί, πως προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ρεθύμνου αγνοήθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Έτσι εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτηρίων, ανοίγοντας τον δρόμο στους επιχειρηματίες όχι μόνο να ισοπεδώσουν τον Παλίγκρεμνο αλλά και να οικοδομήσουν πάνω σε τρία ενεργά ρήγματα, όπως επισημαίνεται σε γεωλογικές μελέτες και «υπό την άμεση έκθεση σε κίνδυνο καταπτώσεων από τα ανάντη πρανή». Η Άδεια Οικοδόμησης εκδόθηκε στο όνομα της «ήπιας παρέμβασης», τη στιγμή που ακόμη και το αντιλαϊκό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και πλήθος μελετών και υπουργικών αποφάσεων καθορίζουν την περιοχή του Παλίγκρεμνου και παραλίας ως «αδόμητη» για λόγους προστασίας τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Επίσης, παρά την επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων φορέων να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο και φυσικός σχηματισμός - μνημείο της φύσης και παρά τις σχετικές προτάσεις προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας της περιοχής, η διαδικασία αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων βάζει μόνο προσωρινά φρένο στο έγκλημα της καταστροφής του Παλίγκρεμνου, η παράδοση του οποίου στους επενδυτές καταδεικνύει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπως και η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο.
- Να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής με την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο.
Ο Βουλευτής
Συντυχάκης Μανώλης