ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΠΡΟΜΗΝΥΟΝΤΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΕΥΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΔΙΤ
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο όλες οι λειτουργίες των ΔΕΥΑ , δηλαδή νερό ύδρευσης και διαχείριση υγρών λυμάτων, να περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Αντιστοίχως ανοικτό και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού άρδευσης. Το «παιχνίδι» της ενέργειας που βλέπουμε όλοι πώς εξελίσσεται στα χέρια των ιδιωτών, δεν είναι απίθανο να περάσει ακόμα και στο νερό που πίνουμε. Και τούτο έχει προκαλέσει ήδη σθεναρές αντιδράσεις από δήμους και δημοτικές Αρχές σε όλη την Ελλάδα.
Στην συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδας κ. Γιώργης Μαρινάκης για να παρουσιάσει τα έργα της ΔΕΥΑΡ μαζί με τους συνεργάτες του, άφησε σαφέστατες αιχμές περί του τι ακριβώς συμβαίνει με το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης του νερού και όχι μόνο.
Σε μια αποστροφή της τοποθέτησης του είπε χαρακτηριστικά: «Δημιουργούμε μια κατάσταση συναγερμού και επαγρύπνησης, συνειδητοποίησης αλλά και ενημέρωσης της κοινωνίας για το τι συμβαίνει. Όταν ζούμε την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και “απολαμβάνουμε” τις συνέπειές της κάτι παρόμοιο θα γίνει, αν κάτι ανάλογο συμβεί με το νερό. Θα την πληρώσει κοινώς ο καταναλωτής».
Η τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη δεν ήταν τυχαία. Η συζήτηση διαρκεί εδώ και αρκετό καιρό και έχει μπει επίσημα στην «ατζέντα». Μάλιστα τον Φεβρουάριο το 2021 είχε αποκαλυφθεί, ότι εξετάζεται, μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, η συγχώνευση των πολλών σήμερα ΔΕΥΑ. Η αιτιολογία είναι, ότι έχουν κάνει επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν πως το μοντέλο διαχείρισης με τις ΔΕΥΑ έχει αποτύχει. Τόσο στα θέματα διαχείρισης του νερού όσο και στα θέματα λυμάτων.
Κοντολογίς, στόχος είναι να δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης ιδιωτικού δικαίου, δημιουργία δηλαδή, μιας ρυθμιζόμενης αγοράς, όπως για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, όπου θα απαιτηθεί η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής – Ρυθμιστή για την εποπτεία της. Η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής αποτελεί διακαή πόθο των Βρυξελλών από την εποχή του πρώτου ακόμη μνημονίου.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η συζήτηση για συγχωνεύσεις στον χώρο των ΔΕΥΑ δεν είναι νέα. Αλλά δύσκολα προχωρά κάτι τέτοιο διότι υπάρχει θέμα με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς οι ΔΕΥΑ είναι σημαντικό εργαλείο για τις δημοτικές αρχές. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, στην Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των ΔΕΥΑ της χώρας, υπήρξε εκτενή αναφορά στο μείζων ζήτημα των συγχωνεύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΥΑ και εκφράστηκε η απόλυτη διαφωνία των δημάρχων.
Μελέτη για τη σκοπιμότητα υλοποίησης έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών ετοιμάζεται να αναθέσει το υπ. Περιβάλλοντος. Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα.
Την προώθηση έργων κατασκευής και διαχείρισης βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης εξετάζει, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα δεκαετιών που έχουν φέρει τη χώρα μας στην πόρτα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΣΔΙΤ
Παρά τις αντιδράσεις των δημοτικών αρχών, η κυβέρνηση διαφαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της. Διαχείριση του νερού και των λυμάτων θα περάσει εν πολλοίς στους ιδιώτες.
Αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ της BussinesDaily.gr την περασμένη Τετάρτη. Επικαλούμενο πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αποκάλυψε πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ετοιμάζεται να αναθέσει μελέτη για «τη διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Κατασκευή, Λειτουργία και Συντήρηση μέρους των απαιτούμενων έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων».
Γίνεται λόγος για απαίτηση των κοινοτικών υπηρεσιών που βλέπουν επί χρόνια βιολογικούς καθαρισμούς να παραδίδονται από τους εργολάβους στις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και στη συνέχεια να υπολειτουργούν!
Προκειμένου να προχωρήσουν σε άμεση παράδοση της διαχείρισης του νερού και των λυμάτων σε ιδιώτες, υποστηρίζουν από το υπουργείο, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως όλα τα προβλήματα που καταγράφονται με την λειτουργία των ΔΕΥΑ, θα αντιμετωπιστούν αν στην λειτουργία τους εμπλακούν ιδιώτες επιχειρηματίες. Η ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος εκτιμά, ότι μέσω των ΣΔΙΤ μπορούν να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες των ΔΕΥΑ κάποιες από τις οποίες είναι τόσο μικρές που διαχειρίζονται μόλις 10.000 – 15.000 συνδέσεις πόσιμου νερού. Ορισμένοι προτείνουν συγχωνεύσεις, με ταυτόχρονες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να παραμείνουν μεν δημόσιες, αλλά και διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως οι ΔΕΥΑ μπορούν να παραμείνουν ως επιβλέπουσες αρχές με τη διαχείριση των δικτύων αποχέτευσης και των βιολογικών καθαρισμών να περνάει σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ
Το νερό άρδευσης δεν βγαίνει εκτός της συγκεκριμένης ατζέντας. Μάλιστα, το μεγάλο πρόγραμμα ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού ύψους άνω των 4,5 δισ. ευρώ (μαζί με τις πληρωμές διαθεσιμότητας) έχει ήδη προσελκύσει ισχυρούς γαλλικούς, ισπανικούς και άλλους ξένους ομίλους. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν μάλιστα στην Αθήνα εκπρόσωποι των ισπανικών ομίλων FCC και Sacyr ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας γαλλικοί όμιλοι όπως η Veolia. O κλάδος της γεωργίας είναι ο κυρίαρχος καταναλωτής νερού στη χώρα. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι περίπου το 80 έως 85% της συνολικής κατανάλωσης νερού σε ολόκληρη την Ελλάδα αφορά τη γεωργία.
Με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να έχει γνωμοδοτήσει πως η ύδρευση πρέπει να παραμείνει στον πλειοψηφικό έλεγχο του Δημοσίου, η άρδευση αγροτικής γης και η διαχείριση λυμάτων μπορούν να αποτελέσουν πεδίο για συμβάσεις παραχώρησης ή ΣΔΙΤ ώστε να ολοκληρωθούν έργα που σχεδιάζονται επί δεκαετίες.