Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Σε αναμέτρηση με της αντοχές της βρίσκεται πλέον η τοπική οικονομία, η οποία αν και κλονίστηκε, άντεξε τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στις καραντίνες της πανδημίας. Ωστόσο, η τρέχουσα κρίση της ενέργειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις, προκαλούν σοβαρό κλυδωνισμό στα οικονομικά δεδομένα όλης της χώρας αλλά ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, του οποίου η ευμάρεια στηρίζεται κατά το 80% στον τουρισμό.
Ήδη φέτος τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς οι κρατήσεις έχουν γίνει με τιμές συμφωνημένες από το Μάιο του ’21, περίοδο δηλαδή, που δεν υπήρχε καν η υπόνοια για το τι επρόκειτο να συμβαίνει φέτος. Έτσι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, προκαλούν ένα τσουνάμι εξόδων στην λειτουργία των τουριστικών μονάδων, που δεν είχαν προβλεφθεί και βεβαίως διαμορφώνουν νέα οικονομικά δεδομένα, καθόλου ευχάριστα.
Μιλώντας με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη, γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι ο τουρισμός έχει δεχθεί φέτος σοβαρό πλήγμα. «Θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό αν συνεχιστεί η φτώχεια στην Ευρώπη» δήλωσε ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας για να συμπληρώσει με νόημα: «Το Ρέθυμνο που περιμένει κατά 80% από τον τουρισμό θα καταστραφεί οικονομικά».
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
Η κατάσταση σήμερα στο Ρέθυμνο διαμορφώνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες που δεν ευνοεί τα μεγάλα ξενοδοχεία. Είναι γεγονός, πως φτάνει πολύς κόσμος για διακοπές. Ωστόσο επιλέγει μικρές μονάδες και αυτόνομες κατοικίες. Αυτό προφανώς δεν είναι απαραίτητα κακό. Όμως, για τα ξενοδοχεία διαμορφώνονται συνθήκες κρίσης αφού οι τιμές, με τις οποίες είχαν κλείσει τα πακέτα διακοπών, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές κόστους, που προκαλεί η τρέχουσα οικονομική κρίση, η οποία υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει αρκετά ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις σε οικονομικό όλεθρο.
Περιγράφοντας την κατάσταση, ο κ. Τσακαλάκης, είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι γεγονός, ότι η αύξηση της ενέργειας, με ό,τι αυτό σημαίνει, συμπαρασύρει τα πάντα προς τα πάνω. Αυξάνει τις τιμές των πρώτων υλών, των εργατικών χεριών, τα πάντα. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους εργοδότες και ειδικά σε εμάς τους ξενοδόχους των νησιών που δουλεύουμε με οργανωμένες διακοπές από τους tour operators. Αυτό γιατί εμείς κάθε χρόνο από τον Μάιο υπογράφουμε συμβόλαια για την επόμενη σεζόν. Πέρσι τον Μάιο υπογράψαμε τα συμβόλαια για την φετινή χρονιά ως το τέλος Οκτωβρίου, οπότε έχουμε από τότε κλειδωμένες τις τιμές και δεν μπορούμε να βάλουμε καμία αύξηση μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχώς ανατιμήσεων. Είμαστε δε, υποχρεωμένοι να απορροφήσουμε όλη αυτή την αύξηση κόστους, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Ήδη μιλάμε για αύξηση κόστους σχεδόν 35%, γεγονός, που μας φτάνει στα όρια μας και πολλές φορές τα ξεπερνάει.»
Για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στο τοπικό τουριστικό γίγνεσθαι, ο Μανώλης Τσακαλάκης, τόνισε τα εξής: «Για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, όλα τα ξενοδοχεία «μπήκαν μέσα». Δεν υπήρξε το παραμικρό κέρδος. Μόνο απώλειες. Διότι εκτός του ότι είχαμε δώσει πολύ χαμηλές τιμές για τις κρατήσεις, είχαμε και χαμηλό αριθμό πληροτήτων. Άρα, πρέπει να δουλέψουμε φουλ τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο για να «βγάλουμε τα σπασμένα» των προηγούμενων μηνών και αντίστοιχα των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου που πιθανόν θα έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα με Απρίλιο – Μάιο. Ευελπιστούμε, δηλαδή, να μην χάσουμε εντελώς αλλά να τα ισορροπήσουμε.»
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ
Οι ξενοδόχοι αισθάνονται ανασφαλείς μέσα σε αυτή την άνευ όρων οικονομική αστάθεια και κυρίως λόγω της μη ύπαρξης κάποιων δεδομένων καλυτέρευσης των πραγμάτων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες και ο κ. Τσακαλάκης τόνισε, τα εξής: «Είμαι βέβαιος, πως πολλά θα είναι τα ξενοδοχεία που θα έχουν μόνο απώλειες, λόγω της κατάστασης που επικρατεί διότι το κόστος θα υπερβεί τις εισπράξεις. Θεωρούμε πως θα δούμε αρκετά ξενοδοχεία να κλείνουν με «κόκκινα ταμεία», κάποια να έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν και λίγα με κέρδη. Αυτή είναι η κατάσταση που προβλέπουμε να υπάρξει αλλά βεβαίως αυτό θα το δούμε επακριβώς στο τέλος της τουριστικής περιόδου.»
Ο ίδιος συμπλήρωσε τα εξής: «Βλέπουμε μια μεταστροφή της πελατείας μας σε ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για διαμονή σε μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Μας προβληματίζει επίσης για την επόμενη σεζόν ο αριθμός των προαγορών καυσίμων από τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επίσης κλείνουν σχετικά συμβόλαια ένα χρόνο πριν όπως κάνουμε και εμείς με τα πακέτα διακοπών. Για το 2023 δεν έχουν κλείσει ακόμα τις συμφωνίες τους οι αεροπορικές εταιρείες και θα κληθούν να το πράξουν αυτό οσονούπω. Αν τελικά κλείσουν τιμές με τις τρέχουσες αυξήσεις, το σίγουρο είναι πως θα αυξηθεί το αεροπορικό κόμιστρο. Με δεδομένο, ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν το σύνολο του μεγάλου κόστους που δημιουργείται, φοβόμαστε πως για την επόμενη χρονιά οι tour operators θα προσφέρουν ακριβά πακέτα διακοπών, οπότε δεν θα μπορούν οι εν δυνάμει πελάτες μας να πληρώσουν. Θα υπάρξει, δηλαδή, μεγάλη απώλεια στην πλειάδα των ευρωπαϊκών οικογενειών, που δεν θα μπορούν να πάνε σε διακοπές ακριβές αλλά θα επιλέξουν μικρές μονάδες. Ήδη αυτό συμβαίνει και βλέπουμε να επιλέγουν διαμερίσματα, βίλες ή άλλα καταλύματα αλλά όχι μεγάλα οργανωμένα ξενοδοχεία. Αυτό συμβαίνει ήδη φέτος με σχεδόν τις μισές αφίξεις που φτάνουν στην χώρα μας.»
Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τόνισε πως « Όλοι οι επαγγελματίες ζητούν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών των καυσίμων άρα και των ανατιμήσεων που προκαλεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι πάγια η θέση των ξενοδόχων να μειωθεί το μισθολογικό κόστος σε φόρους ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στον εργαζόμενο περισσότερα χρήματα στο χέρι. Γενικότερα, αν δεν μειωθεί η φορολογία που εδώ και χρόνια τονίζουμε πως είναι υπέρογκη στην χώρα μας, η κατάσταση προοιωνίζεται δύσκολη έως καταστροφική.»