ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Εντυπωσιακή η έκθεση Κρητικής Διατροφής στον Δημοτικό Κήπο

0

Είναι μια πραγματικά όμορφη γιορτή που κεντρίζει το ενδιαφέρον των τουριστών αλλά και επισκεπτών από όλη την χώρα καθώς δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης για την επιχειρηματική ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης προϊόντων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής», διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων και την προβολή τόσο της κρητικής διατροφής όσο και του πολιτισμού του τόπου μας.

Το πρόγραμμα των τελευταίων ημερών έχει ως ακολούθως: 

 

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00-20:30 «Παραμύθια που δεν κοιμίζουν παιδιά και αφυπνίζουν τους μεγάλους»

Τα παραμύθια λέγονται όχι για να κοιμίσουν τα παιδιά, αλλά αντιθέτως για να ξυπνήσουν τους μεγάλους. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν μια ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα, την οποία μετέφεραν με τον ξεριζωμό τους. Θα ακουστούν παραμύθια και ήχοι από άλλες πατρίδες όπως, Το φιδόδεντρο από την Σμύρνη, Ο τσαγκάρης από τα Βουρλά, Το φαί συνήθεια είναι, από τις ιστορίες του Χότζα, Το μυρμήγκι κι η καμήλα, Το φίδι από την Σμύρνη.

Αφήγηση και ερμηνεία: Μαρία Τσουκνάκη

Μουσική επιμέλεια: Ιφιγένεια Γρινιαράκη

Την αφήγηση θα ακολουθήσει εργαστήριο ξομπλιαστού ψωμιού, στο οποίο θα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

20: 00 – 21:30

Ο καταξιωμένος και με καταγωγή από τη Μικρά Ασία Μιχάλης Χάσικος, αναβιώνει μία συνταγή από τα βάθη της Ανατολής, το «Κεσκέκι - Καρά Μπουρνά». Η βασική συνταγή συναντάται σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία ως παραδοσιακό φαγητό του γάμου. Κεσκέκι μαγείρευαν και στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

21:30

Συναυλία με το μουσικό σύνολο Vamos Orchestra

Η επίδραση της Μικρασιατικής μουσικής στην Ελληνική μουσική παράδοση και την εξέλιξή της με τον ερχομό των προσφύγων, υπήρξε καταλυτική. Μετά το 1922 η μουσική επίδραση, αυτούσια ή μεταπλασμένη, διαδόθηκε σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας χάρη στον φωνόγραφο.

Το μουσικό σύνολο Vamos Orchestra ενορχηστρώνει ξανά το ελαφρό τραγούδι και το ρεμπέτικο σ’ ένα πιο σύγχρονο χαρακτήρα, για να γνωρίσουμε με νέο ηχόχρωμα πώς τραγουδούσαν την αγάπη, τον πόνο, την φτώχεια κ.ά.

Η Ορχήστρα

Φλάουτο: Ειρήνη Βούζη

Κλαρινέτο: Κώστας Κανέλλος

Τρομπέτα: Βαγγέλης Κανέλλος

Ευφώνιο: Theo Kraaijvanger

Τύμπανα: Κυριάκος Αλεξίου

Κιθάρα, Μαντολίνο: Πρόδρομος Καραδελόγλου

Πιάνο: Νίκος Φραγκιαδάκης

Βιολί : Έλενα ΟρμυλιώτουΛευτέρης Βαϊγκούσης, Χριστίνα ΠασχάληΌλγα Παπαδημητρίου, Φοίβη ΚουνδουράκηΠαντ. ΒαϊγκούσηςHara Kraaijvanger

Τσέλο: Δέσποινα ΒαιγκούσηBernard KleinΑικατερίνη Σαραντινού

Μπάσο: Δημήτρης Νίκογλου

Ενορχήστρωση – Δ/νση Ορχήστρας: Θανάσης Παπαθανασίου

Ερμηνεία: Μαρία ΚώτηΑλεξία Κατσανεβάκη

 

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:30 – 20:30 «Παραμύθια στην άκρη της μνήμης»

Παραμύθια σημαίνει παρηγοριά. Τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα, ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα παίρνουν διαστάσεις μυθικές, μιλούν και διηγούνται ιστορίες από αλλοτινούς καιρούς. Παραμύθια από τη λαογραφία της Μικράς Ασίας,  όπως τα διηγήθηκαν κάποιοι, κάπου, κάποτε ..., πλαισιωμένα με ούτι και κανονάκι.

Θα ακουστούν τα παραμύθια: Το χρυσό Πουλί, Η Αετοπούλα, Το Λιονταράκι, Αβεσαλώμ, Ο γιος του κυνηγού, Ντίλι Ντίλι.

Αφήγηση: Αμάντα Γεραρχάκη

Ούτι: Κυριάκος Ελευθεριάδης

Κανονάκι: Φάνης Κουσιουνέλος

 Ακολουθεί εργαστήρι.

 

19:30 – 20:30 Περιήγηση στη ρεθεμνιώτικη διατροφή πριν και μετά την άφιξη των προσφύγων της Μικρασίας

Η περιήγηση στον διατροφικό κόσμο των γηγενών και των προσφύγων του Ρεθύμνου κατά τη δεκαετία του 1920 περιλαμβάνει μια εικοσάδα στάσεων ξενάγησης σε μπακάλικα, καταστήματα εδώδιμων-αποικιακών, κασαπιά, ψαράδικα, φούρνους, γαλακτοπωλεία, μαγέρικα, ζαχαροπλαστεία, ουζερί και καφενεία, στο πλανόδιο εμπόριο τροφίμων και σε χώρους συσσιτίων. Κάθε στάση συνοδεύεται με ιστορική αναφορά, ενώ η ξενάγηση ολοκληρώνεται στον Δημοτικό Κήπο με προβολή εικόνων εποχής.

Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας του βιβλίου «Η τροφή του Ρεθύμνου»

20:00 – 20:30 Γεύσεις μνήμης από την Οζλέμ Πελαγία Τσέγκα 

Μια αρχιτεκτονική μέθοδος των Οθωμανών ήταν να ανακατέψουνε άμμο, άχυρο και ασπράδι του αυγού για να φτιάξουν γερά κτίρια. Στη συνέχεια η μέθοδος αυτή μεταφέρθηκε και στην κουζίνα του παλατιού. Έφτιαχναν τα μεγάλα ψάρια μέσα σε χονδρό αλάτι, ανακατεμένο με ασπράδι στον φούρνο για να χαρεί ο Σουλτάνος.  

20:30 – 21:30 Προβολή: Διατροφικές συνήθειες και γευστικές μνήμες στο Ρέθυμνο της δεκαετίας του 1920

Η προβολή περιγράφει την κατάσταση στο Ρέθυμνο πριν το κρίσιμο 1922. Ακολούθησε η άφιξη 4.200 χριστιανών προσφύγων και η αναχώρηση σχεδόν ισάριθμων μουσουλμάνων, μετακινήσεις που άλλαξαν τη διατροφική κατάσταση, στην πρωτογενή παραγωγή, στις υπηρεσίες εμπορίου και εστίασης και στο οικογενειακό τραπέζι. Η ώσμωση των δύο κόσμων που σημειώθηκε οδήγησε σ’ ένα καινούριο Ρέθυμνο, συνολικά και ειδικότερα στον διατροφικό τομέα.

Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας του βιβλίου «Η τροφή του Ρεθύμνου»

 

21:30 Συναυλία με τους «toPos» και τη Σπιταδάκη Ματθαία

Καλορίζικο και… Ας πιάσει topos!

Με στοιχεία από Κρητική σούστα, παραδοσιακά γυρίσματα στη φωνή, pop, rok και new age folk! Οι "topos” φέρνουν κάτι φρέσκο αλλά και οικείο, ένα blend από παραδοσιακούς και σύγχρονους ήχους. Πρόκειται για ένα mainstream project, ελληνόφωνο με world στοιχεία. Είναι η νέα τάση του Νew age folk. ..!

Φωνή: Ματθαία Σπιταδάκη

Πλήκτρα/ μπάσο: Ελένη Αλεξαντωνάκη

Ηλεκτρική κιθάρα: Αργύρης Εξάρχο

Τύμπανα: Φίλιππος Ζειμπέκογλου

Συμμετέχει στο λαούτο ο Βαγγέλης Μαμαλάκης

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Γιορτής, θα συναντήσετε και τους φορείς:

  • Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών

  • Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»

  • Δότες Ζωής

  • Wines of Crete

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ