ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δυναμική η παραγωγή τοπικών προϊόντων στο Ρέθυμνο και το μέλλον της τοπικής οικονομίας

0

Η επαναφορά της γιορτής κρητικής διατροφής και η έκθεση τοπικών προϊόντων στον Δημοτικό Κήπο της πόλης, απέδειξε πως το Ρέθυμνο παραμένει μια καινοτόμα και δυναμική περιοχή στον τομέα της μεταποίησης και της παραγωγής.

Τα περίπτερα που δημιουργήθηκαν και οι επιχειρηματίες που έδειξαν την δουλειά τους, πραγματικά κατάφεραν να εντυπωσιάσουν για το εύρος και την εξέλιξη που υπάρχει σε πολλαπλούς τομείς αξιοποίησης των αγαθών που παράγονται στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη.

Και τούτο είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, αν αναλογιστούμε πόσο χρήσιμο είναι για την τοπική οικονομία να μπορεί να αναπτύσσεται σε πολλούς παράλληλους δρόμους παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας, συνδυάζοντας όλη αυτή την εμπειρία και την επάρκεια με τον τουρισμό και την πολιτιστική διάσταση της παράδοσης του τόπου σε ποιοτικά προϊόντα. 

Ελαιόλαδα τυποποιημένα, εύγεστα τυριά, μέλι, ιδιαίτερα σαπούνια, καλλυντικά σκευάσματα από φυτά της κρητικής γης και σαλιγκάρια, αναψυκτικά, χυμοί, ποτά και κρασιά, σκευάσματα άρτου, κοσμήματα, ρούχα έως και στιβάνια, είδαμε να κατασκευάζονται στα περίπτερα της μοναδικής έκθεσης κρητικών προϊόντων.

Το αισιόδοξο είναι πως όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες αλλά και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που συμμετείχαν, κατάφεραν να αντέξουν όχι μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και των δύσκολων χρόνων της πανδημίας. Το δυσμενές είναι, ότι σήμερα έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με μια νέα κρίση που τους επηρεάζει αρνητικά.

Είναι άνθρωποι που πάλεψαν και τα κατάφεραν και τώρα αγωνιούν για το αύριο, που για ακόμα μια φορά δεν διαγράφεται ευοίωνο λόγο της κατάστασης στην αγορά καυσίμων και των συνεχών ανατιμήσεων.

Απαιτείται, λοιπόν, να στηριχθούν και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για να στραφεί περισσότερος κόσμος στην παραγωγή προϊόντων, καθώς αυτό αποτελεί την πιο ασφαλή οδό για το μέλλον μιας οικονομίας που μαζί με τον τουρισμό θα πρέπει να έχει και αντίστοιχη εξέλιξη στην παραδοσιακή της δομή.  

Επίσης, η γιορτή στον δημοτικό κήπο πραγματικά μπορεί να εξελιχθεί σε μια δυναμική έκθεση προβολής της εξέλιξης στον τομέα αυτό και παράλληλα με την πολιτιστική της διάσταση να αναδειχθεί σε ένα μοναδικό οικονομικό και εμπορικό forum για ολόκληρη την Κρήτη που να προκαλεί πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ