ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Ελεύθερνας Δήμου Ρεθύμνου

0

Το έργο θα κοστίσει 790.000 ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα. Το ιδιαίτερα σημαντικό είναι, πως για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΡ αξιοποιεί την καινούργια νομοθεσία, αναθέτοντας στην ανάδοχο εταιρεία και την ευθύνη λειτουργίας και κόστους της εγκατάστασης για τα πρώτα δέκα χρόνια αξιοποίησης της μονάδας. Θα πρέπει δε να τονιστεί, ότι η μονάδα θα παράγει υψηλής καθαρότητας νερό, χρήσιμο για την άρδευση της περιοχής. 

Μιλώντας για το έργο αυτό ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Θοδωράκης, τόνισε, ότι "Σήμερα λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ελεύθερνα καθώς ξεκινά η κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού για τα λύματα του οικισμού. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργο Μαρινάκη που συνέβαλε στο να έχουμε αυτή την επιτυχία. Και είναι επιτυχία, διότι τα λύματα της Ελεύθερνας έρρεαν σε χώρους ιστορικής σημασίας. Έτσι λύνονται σοβαρά θέματα και ο οικισμός της Ελεύθερνας αποκτά βιολογικό καθαρισμό, πρώτος σε όλη την Δ.Ε. Αρκαδίου. Δόθηκε προτεραιότητα λόγω της ιστορικότητας και της σημαντικότητας του οικισμού και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή."

Ως εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ο Χημικός Μηχανικός κ. Μανώλης Διαλυνάς, επισήμανε από την πλευρά του, ότι «Είναι μια καταπληκτική δουλειά. Το πρώτο βήμα της ΔΕΥΑΡ στον νέο κόσμο των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού με σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλές λειτουργικές δαπάνες." Ο ίδιος συνέχισε επεξηγώντας, ότι "Η δαπάνη της λειτουργίας του έργου για μια δεκαετία, που προβλέπεται στην σύμβαση μέσα είναι 139.000 ευρώ, δηλαδή, 13.900 ευρώ το χρόνο και θα εξυπηρετούνται έως χίλιοι άνθρωποι. Αυτό είναι το χαμηλότερο κοστολόγιο, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Ακόμα σημαντικότερο είναι, ότι πλέον οι ΔΕΥΑ έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να δίνουν σε ιδιώτες την λειτουργία. Στην συγκεκριμένη σύμβαση προβλέπει με την κατασκευή του έργου, κατευθείαν ο ίδιος ανάδοχος να έχει την ευθύνη απέναντι στο νόμο και στο περιβάλλον της λειτουργίας του έργου με αποτέλεσμα η ποιότητα της δουλειάς που θα κάνει να την βρει κατευθείαν μπροστά της. Είναι ένα φοβερό βήμα και κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνεται στο εξής σε όλα τα δημόσια έργα. Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης και άλλοι δήμοι έχουν κάνει τέτοια έργα και χαιρόμαστε που βλέπουμε την ΔΕΥΑΡ στην ίδια κατεύθυνση. Είναι σημαντικό σε εποχές που οι υπηρεσίες είναι υποστελεχομένες, ζορίζονται πραγματικά, να έχουν μόνο το ρόλο της επίβλεψης του αναδόχου."

Από την πλευρά του με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι "Όλοι είμαστε χαρούμενοι και θα είμαστε ακόμα πιο χαρούμενοι όταν το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Ρεθύμνης θα έχει λύσει τα προβλήματα της διαχείρισης των στερεών και των υγρών αποβλήτων. Αυτό το έργο είναι το πρώτο στην Δ.Ε. Αρκαδίου παράλληλα με το έργο του παραλιακού μετώπου που εξελίσσεται. Ήταν επιλογή του Δήμου Ρεθύμνης να μπει αυτή η επένδυση για την Ελεύθερνα. Και το λέω αυτό γιατί κάθε δήμος είχε ένα πλαφόν συμμετοχής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» . Εμείς ως δήμος θεωρήσαμε πως ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού έπρεπε να πάει στις ανάγκες της ΔΕΥΑ. Έτσι η ΔΕΥΑΡ πήρε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ενεργειακή της αναβάθμιση το σημαντικό ποσό του 1.100.000 ευρώ συν 2,5 εκατομμύρια για το παραλιακό μέτωπο και το έργο της Ελεύθερνας, η οποία επιλέχθηκε γιατί πραγματικά έπρεπε να προστατεύσουμε ένα αρχαιολογικό τόπο, ο οποίος μαρτυρεί την ύπαρξη πολιτισμού στην συγκεκριμένη περιοχή από τους αρχαιότατους χρόνους, στους βυζαντινούς χρόνους και στους νεώτερους χρόνους έως και σήμερα με το μουσείο, το οποίο είναι το επιστέγασμα του αρχαιολογικού επιτεύγματος στην περιοχή. Έτσι αυτή η επένδυση έρχεται πραγματικά να σφραγίσει την περιβαλλοντική ασφάλεια αυτής της περιοχής. Θα συνεχίσουμε. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόταγμα που πρέπει να βάλουμε ως ΔΕΥΑΡ. Και εδώ γίνεται κάτι πρωτοποριακό. Ο ίδιος ο ανάδοχος να έχει την ευθύνη του έργου, την λειτουργία του και την συντήρηση του για δέκα χρόνια, όπως προβλέπει το νέο νομοθέτημα για όλα τα έργα των ΔΕΥΑ."

Την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη και την υλοποίηση ενός χρόνιου προβλήματος της Ελεύθερνας εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μανώλης Νικολουδάκης και οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεύθερνας που παραβρέθηκαν στην συνέντευξη τύπου και στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ