ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μάστιγα η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στην ύπαιθρο

0

Μάστιγα συνεχίζει να αποτελεί η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών στο περιβάλλον από ασυνείδητους πολίτες. Τα πρανή στις επαρχιακές οδούς είναι «μάρτυρας» της αδιανόητης συνήθειας να πετιούνται τα σκουπίδια όπου και όπως βολεύει κάθε ένα που θεωρεί «δύσκολη υπόθεση» να εναποθέσει τα απορρίμματα του σε ένα κάδο, από τους χιλιάδες που υπάρχουν στην πόλη και στα χωριά μας.

Διότι, όσο ελλιπές και αν είναι το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Κρήτη, όπου ακόμα μιλάμε για κάδους και ΧΥΤΑ - αυτά τα συστήματα έχουν ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες στις προηγμένες χώρες - υπάρχει έστω αυτό το σύστημα, που μας επιτρέπει, αν μη τι άλλο, να μην ρυπαίνουμε τόσο πολύ το περιβάλλον.

Ωστόσο, οι πολλοί πολίτες, δυστυχώς, συνεχίζουν να λειτουργούν με πρωτόγονες συνήθειες και αντιλήψεις. Και το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό.

Ειδικά, φέτος το καλοκαίρι, η κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο είναι αδιανόητα τριτοκοσμική. Και δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε στους δρόμους.

Σοβαρές καταγγελίες δεχόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες για την κατάσταση σε ποτάμια, ρέματα και χαράδρες. Ειδικά γύρω από χωριά, στα οποία γίνονται διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Τόνοι σκουπιδιών, δέρματα και εντόσθια σφάγιων, πλαστικά και άλλα απορρίμματα από πολυπληθείς συνεστιάσεις, εναποθέτονται ανεξέλεγκτα σε σημεία όπως αυτά που προαναφέρθηκαν και δεν οδηγούνται στους ΧΥΤΑ, όπως πρέπει και όπως είναι το σωστό.

Και δεν είναι απλή ρύπανση αυτή. Είναι σοβαρότατη επιμόλυνση τους υδροφόρου ορίζοντα κάθε τόπου. Δυστυχώς, δεν γίνεται αντιληπτό, πως ό,τι πετάμε στο περιβάλλον, επιστρέφει στο πιάτο και στο ποτήρι μας. Αυτό και μόνο, αρκεί, για να καταλάβουμε την σοβαρή έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας που υφίσταται στο Ρέθυμνο αλλά και σε μεγάλο μέρος της Κρήτης.

Και μάλλον, εκεί υστερεί το όλο σύστημα του νησιού. Περιφέρεια και δήμοι, κάθε αρμόδιος φορέας για τη καθαριότητα εκτός από την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων, θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο και χρήμα για την σωστή καθοδήγηση των πολιτών. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με ενημέρωση σπίτι – σπίτι.

Όσο συνεχίζεται η «επιδερμική» αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στην ύπαιθρο, θα συνεχίσει να αποτελεί χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας που σε βασικά ζητήματα καθημερινότητας παραμένει απαίδευτη.

SOS ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΡΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Ο φορέας που προωθεί το Παγκόσμιο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, διαμαρτυρήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες για φαινόμενα ρύπανσης που καταγράφονται σε διάφορα σημεία του γεωπάρκου, το οποίο μάλιστα ανήκει στα προστατευόμενα της Ουνέσκο.

Με μια δραματική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη ανακοίνωσε τα εξής:

«Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία και ιστορικά μνημεία, τα τραγούδια και οι χοροί μας. Είναι και η καθημερνή μας συμπεριφορά.

Και στο γεωπάρκο μας πολλές καθημερνές συμπεριφορές δυστυχώς δεν τιμούν ούτε την ιστορία μας ούτε τον πολιτισμό μας.

Η ανεξέλεγκτη και παράνομη απόρριψη σκουπιδιών είναι μια μάστιγα σε όλη την Κρήτη και παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται από δημοτικές αρχές, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς, το φαινόμενο συνεχίζει να υφίσταται.

Εικόνες όπως αυτές κοντά σε σημαντικούς γεώτοπους, και πεζοπορικές διαδρομές μας προσβάλουν όλους. Πλήττουν ολες τις προσπάθειες για προσέλκυση επισκεπτών και στήριξη της τοπικής οικονομίας, αποτρέπουν εκπαιδευτικές και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες και δημιουργούν τεράστια προβλήματα υγιεινής και περιβάλλοντος. Ότι ρίχνουμε μέσα στις καταβόθρες το πίνουμε στο νερό που αντλούμε από τις γεωτρήσεις. Ότι σκουπίδι πετάμε στην πίσω μεριά του χωριού μας το αναπνέουμε στον καθημερινό μας αέρα, και το τρώμε μέσα απ' τα προϊόντα που παράγουμε.

Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και τα στόματα. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από όλους μας, Δήμους, συλλόγους, συνεταιρισμούς, φορείς και τον κάθε πολίτη, ώστε να πείσουμε αυτούς που δεν σέβονται την ίδια την καθημερνή τους ζωή και την υγεία, να σταματήσουν αυτές τις συμπεριφορές που μας βλάπτουν όλους.

Εμείς σαν γεωπάρκο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού μας προγράμματος για την ανακύκλωση, επανάχρηση και την κυκλική οικονομία που ξεκινήσαμε πιλοτικά φέτος με 8 σχολεία, σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά και σχολεία, ελπίζοντας ότι οι νέες γενιές μπορούν να αλλάξουν τα παλιά μυαλά και τον κόσμο.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ