ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με τη «Νέα Αριστερά» για ένα σύγχρονο αριστερό-προοδευτικό σχέδιο ενάντια στη νεοδεξιά

0

Είναι πολύ επώδυνο για μένα που εγκαταλείπω τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ανήκω από την ίδρυση του και μέσα από τις τάξεις του οποίου έχω δώσει συλλογικές μάχες ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση για την προκοπή του λαού και του τόπου, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, το αποτέλεσμα της οποίας είναι σεβαστό, δημιούργησαν ένα δυσμενές περιβάλλον στην πορεία για το έκτακτο συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα αίτια των απανωτών εκλογικών ηττών και θα αποφασιστούν οι απαραίτητες διορθώσεις στη πολιτική και στρατηγική του κόμματος.

Δυστυχώς, αντί ο Πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα να επιδιώξουν συνθέσεις απόψεων (όπως έκανε πάντα ο πρώην Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας), προχώρησαν σε κινήσεις που απαξιώνουν τα κομματικά όργανα (βλ. πρόταση Σ. Κασσελάκη για δημοψήφισμα διαγραφών παρακάμπτοντας την ΚΕ), πρωτοφανείς θέσεις εκτός πλαισίου ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά (βλ. ομιλία Σ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ), αντικρουόμενες χωρίς συνοχή θέσεις (βλ. εκλογικός στόχος ευρωεκλογών: Πήχης το 17%, μετά πρώτο κόμμα). Έχουμε ένα πρωτόγνωρα άσχημο, τοξικό, και αντισυντροφικό κλίμα, εκπορευόμενο από τη νυν ηγετική ομάδα, που άρχισε από την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών με τη θεωρία συνομωσίας των SMS της Έφης Αχτσιόγλου και τη θεωρία των υποψηφίων Προέδρων υπονομευτών του Αλ. Τσίπρα, που επηρέασε την εσωκομματική ψήφο υπέρ του νυν Προέδρου. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζει ο Σ. Κασσελάκης σε ομιλία του στην ΚΕ ως «Πέμπτη Φάλαγγα», το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα!

Η «αδιαμεσολάβητη» σχέση του νέου Προέδρου δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε, ούτε οι αντιπολιτευτικές γενικότητες με ατάκες οδηγούν κάπου, χωρίς επεξεργασμένο στις νέες συνθήκες πρόγραμμα. Πρέπει όμως να πούμε ότι ήταν ατυχείς και οι δηλώσεις κάποιων έμπειρων στελεχών κατά του νέου Προέδρου αμέσως μετά την εκλογή του, που έδωσαν αφορμές για κάποια από τα παραπάνω.

Το αίσθημα σε πολλούς από εμάς στη βάση του κόμματος είναι ότι αυτό το κλίμα που προωθήθηκε κεντρικά από την ηγεσία, δεν εγγυούταν μια σοβαρή και ομαλή συζήτηση προς και κατά τη διάρκεια του εκτάκτου συνεδρίου.

Ο στόχος που επικαλείται ο Σ. Κασσελάκης, ότι είναι αυτός που θα νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη, δεν προκύπτει ούτε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε από τη δημοφιλία του, που βρίσκεται στην 5η με 6η θέση των πολιτικών αρχηγών, αν και νεοεκλεγμένος και με έντονη μιντιακή παρουσία. Επίσης, άρχισε από τη νέα ηγεσία η αποδόμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 και του πρώην Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την υιοθέτηση της θεωρίας του δήθεν «αχρείαστου μαξιλαριού» των 37 δις, που οδήγησε όμως τη χώρα εκτός μνημονίου.

Παρακολουθήσαμε μια ανήθικη επίθεση του νέου Προέδρου κατά των αποχωρησάντων βουλευτών ότι το έπραξαν δήθεν για τις «καρέκλες». Χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα.

Στο παραπάνω κλίμα και για θέματα ύφους και ήθους, η πολιτική συμβίωση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και η αποχώρηση των 11 βουλευτών και χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (μεταξύ των οποίων και η δική μου) και η δημιουργία και στήριξη της Κ.Ο. της «Νέας Αριστεράς», ήταν μια συναισθηματικά δύσκολη, αλλά πολιτικά ορθή απόφαση, φυσικά χωρίς βεβαιότητες, που θα κριθεί τελικά από τον κόσμο και την ιστορία.

Πρέπει σήμερα να δοθεί χώρος σε αξιόλογα αριστερά στελέχη της νέας γενιάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, τα οποία και σύγχρονη αριστερή συγκρότηση διαθέτουν και κυβερνητική εμπειρία και τεχνοκρατική επάρκεια. Αντίπαλος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά η νεοδεξιά του Κ. Μητσοτάκη και η ακροδεξιά.

Γιατί η σύγχρονη αριστερά πρέπει να είναι και κυβερνώσα αριστερά. Στόχος πρέπει να είναι η επεξεργασία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού αριστερού-προοδευτικού ενναλακτικού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση συμμαχιών για την αριστερή-προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Σε αυτόν τον αγώνα θα ξανασυναντηθούμε.

Γιώργος Βλαστός

Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ