ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι θέσεις του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας Δημοτικής περιόδου

0

Ουσιαστική συμμετοχή του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας Δημοτικής περιόδου:

Συστηματική μελέτη των δημοτικών θεμάτων και ουσιαστική αντιπολίτευση με ξεκάθαρες θέσεις το πλαίσιο που έθεσε η επικεφαλής κ.  Ειρήνη Κουτσαλεδάκη.

Η πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνης πραγματοποιήθηκε με κοινό γνώμονα τα ποίκιλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το όργανο με δεδομένο ότι η  Δημοτική Επιτροπή  αντικαθιστά την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή οι οποίες καταργήθηκαν. Με την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε και η διαδικασία εκλογής Αντιπροέδρου της Επιτροπής, για την οποία προτάθηκε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  κ.  Ειρήνη Κουτσαλεδάκη η οποία και εκλέχθηκε ομόφωνα. Ακολουθήσε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξής.

Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις της η επικεφαλής του συνδυασμού  «Μαζί για την αλλαγή» τα θέματα να αναρτώνται έγκαιρα και πάντα με τις αντίστοιχες εισηγήσεις με στόχο τη βέλτιστη δυνατή ενημέρωση δημοτικών συμβουλών και πολίτων. Τα μέλη της παράταξης   καταψήφισαν το κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού του Δήμου και ψήφισαν θετικά τα θέματα 3,4, 7,9,9,10 της ημερίδας διάταξης με ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαία μέριμνα για την αυτοψία στα μεταχειρισμένα οχήματα του Δήμου  για την αποφυγή ζημιών. Σε ότι αφορά την  παραλαβή του έργου πεζοδρόμησης και οδοφωτισμού του Αδελιανού κάμπου τονίστηκε ότι μετά από αυτοψία εντοπίστηκαν  σχάρες κατεστραμμένες από έργα της ΔΕΥΑΡ που πρέπει να αποκατασταθούν, λαμβάνοντας τη θετική απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου. Επίσης η ίδια  επισήμανε για τα λιμνάζοντα νερά και την αντιπλημμυρική μέριμνα για   την  ευρύτερη περιοχή επί της κυρίας  οδού στον Αδελιανό Κάμπο, παίρνοντας τη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι έχει διευθετηθεί αυτό , Ακολούθως στο θέμα για την αποκατάσταση βλαβών από θεομηνίες  η παράταξη ψήφισε  θετικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα εκκρεμότητες σε ποτάμια και αποκαταστάσεις σημείων που εκκρεμεί η τελική οριοθέτηση αυτών, ψήφισε θετικά την  απαραίτητη ανάπλαση Χαμαλευρίου ενώ καταψήφισε το  θέμα 16 καθώς δεν συμφωνεί στην κοπή δέντρων που είναι σημεία δροσισμού, πρασίνου και  είναι λιγοστά στην πόλη μας. 

Ακολουθήσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την έναρξη του οποίου  αναπτύχθηκε  από την μείζονα αντιπολίτευση μεταξύ άλλων η  ανάγκη να καθιερωθεί συγκεκριμένη μέρα και ώρα για τις συνεδριάσεις του συμβουλίου και έγκαιρη ενημέρωση για τα υπό συζήτηση θέματα, δημόσια ανάρτηση των θέματών στην ιστοσελίδα του Δήμου, ανανέωση των ονομάτων και των αρμοδιοτήτων των ορισθέντων αντιδημάρχων και των τοπικών συμβουλίων. Ψηφιστήκαν θετικά τα θέματα 13, 14, 15, 16, 21.  Στο θέμα 17 η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  κ.  Ειρήνη Κουτσαλεδάκη με δεδομένη την εμπειρία της στο διαδημοτικό λιμενικό Ταμείο ανέπτυξε το σκεπτικό γύρω από την απαραίτητη μέριμνα για τη δημιουργία υδάτινων πεδίων στο Νότο , ζήτημα που τέθηκε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μανουσογιάννη. Στη συνέχεια ως παράταξη δώσαμε συγχαρητήρια για την άψογη φιλοξενία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελαροπούλου  στο Ρέθυμνο.

Τέλος ως προς ο κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού οφείλουμε να τονίσουμε τα εξής:

«Για εμάς ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είναι θέμα ουσίας. Υπερψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα δείχνοντας θετική διάθεση όχι γιατί συμφωνούμε στο πνεύμα του η την απουσία την απαραίτητης αναπτυξιακής ώθησης  αλλά γιατί περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα που έχει ανάγκη το Ρέθυμνο ακόμα και αν αυτά είναι ακόμα σε επίπεδο προετοιμασίας ενώ παραμένουν στη δημόσια συζήτηση για πάνω από μια δεκαετία. Ακριβώς για αυτό δεν είμαστε σήμερα εδώ ούτε για να μηδενίσουμε ούτε για να πούμε   πως     δεν   βλέπουμε   θετικά   στοιχεία  στον   προϋπολογισμό   και   στο   τεχνικό πρόγραμμα. Όμως σίγουρα δεν είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε μια προσέγγιση ότι όλα έχουν γινεί σωστά σε επίπεδο προτεραιοποίησης υιοθετώντας προσεγγίσεις που ανήκουν στο χθες. Σήμερα η πληροφόρηση που υπάρχει για τους ΟΤΑ είναι πολύ καλύτερη και πολύ περισσότερη από εκείνη που υπάρχει για άλλες μεγάλες κατηγορίες ΝΠΔΔ παρόλο που οι οργανισμοί που ανήκουν σε αυτές έχουν τις ίδιες νομικές υποχρεώσεις (Βενιέρης & Κοέν,2008). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα καλυτέρα. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε γιατί θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός είναι καθαρά διαχειριστικός καθιστώντας τον προϋπολογισμό από εργαλείο σε αντιαναπτυξιακό πρόβλημα που συνεχώς αναπροσαρμόζεται για να προλάβει τις εξελίξεις».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ