ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

M. Μανουσογιάννης: «Για να μπουν σε προτεραιότητα οι ανάγκες των πολλών πρέπει να χάσουν κάποια προνόμια οι λίγοι»

0

Για τους κυριότερους στόχους που έχει θέσει η δημοτική η ομάδα για τη νέα πενταετία μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μανούσος Μανουσογιάννης, και αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική που εφαρμόζεται, όσο και στα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται. Ο κ. Μανουσογιάννης μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Οι δήμοι «ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά». Το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας τους το διαμόρφωσαν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για να υπηρετεί την τεράστια συγκέντρωση του πλούτου σε πολύ λίγα χέρια. Την αφαίμαξη και στέρηση του λαού. Ως θεσμός είναι εχθρικός για τον λαό, ανεξαρτήτως του ποιος διοικεί». 

 

Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι που έχετε θέσει ως δημοτική ομάδα για τη νέα πενταετία;

«Ευχαριστούμε κατ’ αρχάς για την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους αναγνώστες σας. Ξέρετε, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό, η Λαϊκή Συσπείρωση βγήκε πολύ ενισχυμένη στις δημοτικές εκλογές (τριπλασιασμός σχεδόν του ποσοστού, εκλογή 2 και παρ’ ολίγον 3 συμβούλων, συμπόρευση στο ψηφοδέλτιό μας δεκάδων νέων συναγωνιστών που και μετά τις εκλογές παραμένουν ενεργοί δίπλα μας). Ο ρόλος μας αντικειμενικά είναι αναβαθμισμένος. Όλοι δουλεύουμε με ανιδιοτέλεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των δημοτών με το σύνθημά μας: Με τις ανάγκες των πολλών κι όχι τα κέρδη των λίγων. Για τους στόχους μας: «Για μας, όμορφη πόλη, δεν είναι αυτή που αλωνίζουν οι εργολάβοι, τα golden boys, οι προμήθειες, τα απρόβλεπτα, η τουριστική βιτρίνα των tour operators, που κρύβει στην πίσω αυλή την ραγδαία υποβάθμιση της καθημερινότητας, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες αλλά εκατοντάδες παιδιά της δεν έχουν θέση σε παιδικό σταθμό, μια κατασκήνωση. Τα στοιβάζει σε σχολεία-αποθήκες χωρίς παράθυρα. Εξοστρακίζει κοινωνικές υποδομές για να μετατρέπει τον πολεοδομικό ιστό σε αυλή των ξενοδόχων, που αφού καταστρατηγούν την κυκλοφοριακή τους σύνδεση, δημιουργούν ατέλειωτες ουρές θέλοντας το λεωφορείο στην πόρτα τους». Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δημοτών μας αλλά δεν γίνεται.  Γιατί ο πλούτος που παράγουμε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μεταφέρεται σε λίγα συμφέροντα και εμείς με τα παιδιά μας στερούμαστε ακόμη και τα βασικά. Γι’ αυτό επιμένουμε: Να τερματιστούν οι τριτοκοσμικές συνθήκες στέγασης της ειδικής αγωγής με επείγουσα ανακατασκευή του ΚΕΓΕ. Να εξασφαλίσουμε σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά μας. Να λύσουμε το πρόβλημα της σχολικής στέγης κοντά στον πολεοδομικό ιστό, χωρίς ΣΔΙΤ και κερδοσκοπικά συμφέροντα. Συστηματική συντήρηση των σχολείων και των άλλων δημοτικών υποδομών. Βλέπετε δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών μας, της νεολαίας μας. Αυτά είναι το μέλλον και της κοινωνίας και των οικογενειών μας. Γι’ αυτά όλοι κάνουμε τεράστιες θυσίες.

Τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, επιβάλουν να πάρουμε όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας στα δημοτικά έργα, στα κτήρια, στις δημοτικές υποδομές, στο λιμάνι που ακόμη υποδέχεται επικίνδυνα εκρηκτικά και δυναμίτες, που μάλιστα δεν έχουν προορισμό το Ρέθυμνο. Να προστατεύσουμε την ζωή και το βιός του λαού μας με έργα πρόληψης των πλημυρών, των πυρκαγιών, των σεισμών. Τόλμησαν κάποιοι να τα χαρακτηρίσουν κόστος «φαραωνικό». Δεν ήθελαν να θίξουν τις πραγματικά φαραωνικές επιδοτήσεις που διαρκώς μοιράζονται σε μια χούφτα συμφέροντα. Οι ασκήσεις ετοιμότητας είναι καλές αλλά χωρίς έργα πρόληψης λίγα θα προσφέρουν.

Να εξασφαλίσουμε ελεύθερους χώρους, πολιτισμού, πρασίνου, μικρές αθλητικές υποδομές στις γειτονιές ανοιχτές και δωρεάν στην νεολαία μας. Να αγωνιστούμε μαζί με τον λαό και τους νοσοκομειακούς για την πλήρη και επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου μας.

Να διεκδικήσουμε από το κράτος και τις κυβερνήσεις τους θεσμοθετημένους από αυτούς πόρους για τους δήμους. Την πλήρη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που μετέφεραν στο δήμο (παιδεία, αθλητισμός κλπ). Να σταματήσει η δημοτική φορολογία να φορτώνει στους φτωχούς «τα σπασμένα» των πλουσίων. Στα 120 τετραγ. ενός σπιτιού μένουν 2-4 άνθρωποι αλλά στα αντίστοιχα του ξενοδοχείου μένουν 10-15. Είναι πρόκληση να πληρώνουν τα ίδια.

Δεν ανεχόμαστε ένα Δήμο που «δεν έχει νύχι να ξυθεί». Μεσίτη ανάμεσα στις ανάγκες μας και τους εργολάβους. Να παράγουμε έργο με τις υπηρεσίες μας, τα παραγωγικά μας συνεργεία, έργα με αυτεπιστασία. Το 1 ευρώ που ξοδεύουμε να γίνεται 10 σε έργο κι όχι το ανάποδο γιατί τα 9 θα γίνουν κέρδη, προμήθειες, μίζες των εργολάβων και των εταιρειών. Κοτζάμ Δήμος δεν έχουμε ένα πλυντήριο κάδων, ένα σάρωθρο, μικρά απορριμματοφόρα για την Παλιά Πόλη. Πληρώνουμε 2 εκατ το χρόνο για να εξαρτόμαστε από μια ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ένα συνεργείο συντήρησης των σχολείων μας. Αλλάξαμε σε LED τις λάμπες του οδοφωτισμού αλλά, όπως αποδείξαμε στη συζήτηση του προϋπ/μού, για τα επόμενα 10 χρόνια θα πληρώνουμε περισσότερα όχι λιγότερα. Θα κερδίσει μόνο η τράπεζα κι ο εργολάβος γιατί η πρότασή μας για αυτεπιστασία απορρίφτηκε.

Για όλα αυτά προσπαθούμε να ενώσουμε τους λαϊκούς ανθρώπους που πληρώνουν το λογαριασμό. Δεν εξετάζουμε τι ψήφισαν. Οι αγωνίες μας είναι κοινές. Θα γίνουμε τα μάτια, η φωνή και η καρδιά τους, μέσα και έξω από το Δ.Σ. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να απλώνουμε το χέρι σε κάθε συμπολίτη μας άνδρα και γυναίκα που δεν βολεύεται στη σημερινή μιζέρια. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα και γι’ αυτό πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας. Με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Λαϊκής Συσπείρωσης φαίνεται ήδη η διαφορά. Αλλά «έχουμε πολύ μαλλί να ξάνουμε» και κανείς δεν περισσεύει.»

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι ο δήμος Ρεθύμνου θα έπρεπε να ακολουθήσει άλλη πολιτική και γιατί; 

«Κοιτάξτε, η κατάσταση όσο κι αν την ωραιοποιούν είναι πολύ άσχημη για τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες. Η ζωή τους δεν επηρεάζεται μόνο από τον δήμο. Η πρωτοφανής ακρίβεια, οι καθηλωμένοι μισθοί, το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας υγείας και η μετατροπή σε πανάκριβο εμπόρευμα όλων των κοινωνικών αναγκών (υγεία, παιδεία, ενέργεια, άθληση, μετακίνηση κλπ) έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα στην ζωή μας. Οι δήμοι «ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά». Το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας τους το διαμόρφωσαν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για να υπηρετεί την τεράστια συγκέντρωση του πλούτου σε πολύ λίγα χέρια. Την αφαίμαξη και στέρηση του λαού. Ως θεσμός είναι εχθρικός για τον λαό, ανεξαρτήτως του ποιος διοικεί.

Γίνεται ακόμη πιο εχθρικός όταν η διοίκηση «πάει με τα νερά» του. Δεν θέλει να «σπάσει αυγά» με τα συμφέροντα, με τις κυβερνητικές εντολές. Ακόμα χειρότερα όταν, και αυτό κάνει η διοίκηση του κ Μαρινάκη, έχει ενεργό ρόλο και στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών και στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Όταν για παράδειγμα, στη συζήτηση του Π/Υ, αναδείξαμε ότι οι  παρακρατηθέντες πόροι που οφείλουν στο Ρέθυμνο φτάνουν τα 250-280 εκατ, ο κ Μαρινάκης ναι μεν δεν το αμφισβήτησε αλλά έσπευσε να δώσει άλλοθι στις κυβερνήσεις επικαλούμενος τα ψίχουλα του Τρίτσης.  Στην καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμμάτων «έχουν τινάξει την μπάνκα στο αέρα» αφού συναγωνίζονται κυβέρνηση, δημοτική αρχή, ΕΣΔΑΚ ποιος θα προσφέρει τα πιο τρελά κέρδη στις εταιρείες, που αλωνίζουν στην πλάτη του λαού και του περιβάλλοντος. Το κόστος από 6 εκ. ευρώ πριν λίγα χρόνια εκτοξεύτηκε φέτος στα 13,2 εκ. όλο στις πλάτες των δημοτών.

Τώρα για τους τομείς που πρέπει ή θα θέλαμε να αλλάξει πολιτική. Επιτρέψτε μας να μην έχουμε αυταπάτες. Ξέρετε ούτε στα παραμύθια κερδίζουν όλοι. Πολύ περισσότερο στην πολιτική. Για να μπουν σε προτεραιότητα οι ανάγκες των πολλών πρέπει να χάσουν κάποια προνόμια οι λίγοι. Το DNA της δημοτικής αρχής, αν και πολύ θα το θέλαμε, δεν αφήνει καμιά ελπίδα. Βεβαίως η αγωνιστική παρέμβαση του λαού μπορεί να εξασφαλίσει κάποιες παραχωρήσεις. Εμείς γι’ αυτό δουλεύουμε.

Υπάρχει όμως κάτι που η δημοτική αρχή πρέπει να αλλάξει άμεσα. Να μην εκνευρίζεται όταν ακούει διαφορετικές ή και αντίθετες απόψεις. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν οι λαϊκές οργανώσεις διεκδικούν το δίκιο τους και (δικαίως ή αδίκως) της καταλογίζουν ευθύνες. Οι γονείς και εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής μετά από 20 χρόνια «προσωρινών» λύσεων τόλμησαν να πουν πως η δημοτική αρχή έχει άλλες προτεραιότητες. Είδατε πως, μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων, τους παραποίησαν. Πάνω στην αγωνία και το δίκιο τους να τους ενοχοποιήσουν κι από πάνω. Αυτή η νοσηρότητα πρέπει να σταματήσει.»

Ποια είναι γνώμη σας για τα μεγάλα έργα που η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει εντός πενταετίας όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, Φορτέτζα, το πάρκινγκ 4ων Μαρτύρων και το ολιστικό σχέδιο παρέμβασης στις υποδομές των οικισμών;  

«Το μουσείο είναι έργο του υπουργείου πολιτισμού νομίζω κι ένα μεγάλο μέρος της Φορτέτζας. Κυβέρνηση και δήμος το βλέπουν σαν ένα επί πλέον «κράχτη» στην τουριστική επισκεψιμότητα. Δώρο στα τουριστικά συμφέροντα. Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στα έργα ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς γιατί συμβάλουν αποφασιστικά και στην ιστορική μνήμη και στην συναδέλφωση των λαών. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει αν και για την χωροθέτηση του μουσείου έχουμε διατυπώσει κάποιες ενστάσεις.

Τώρα για το πανάκριβο έργο του πάρκινγκ. Επιμένουμε ότι μόνο προσωρινά θα ανακουφίσει αλλά μεσοπρόθεσμα θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό. Δεν έχουμε μόνο θέμα χώρων στάθμευσης αλλά και επάρκειας των δρόμων. Θα προσελκύει ακόμη περισσότερα ΙΧ στο κέντρο όταν το ζητούμενο είναι ο περιορισμός της χρήσης τους. Θα ανέβει κατακόρυφα η εμπορευματική αντιμετώπιση του δικαιώματος στην μετακίνηση. Αυτό θέλει και η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή.

Έχουμε καταθέσει σειρά από προτάσεις για το κυκλοφοριακό, τα περιφερειακά πάρκιγκ, την συγκοινωνία, τον περιφερειακό. Από το 2014 όταν σχεδίαζαν ταχυδιυλιστήρια στο Άδελε, ήμασταν η πρώτη παράταξη που μίλησε για το διυλιστήριο. Για τις αστικές υποδομές σε χωριά και γειτονιές. Το μεγαλύτερο μέρος κατατέθηκε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα.»

Αν σας δινόταν η ευκαιρία ν’ αλλάξετε τρία πράγματα στο δήμο Ρεθύμνου, ποια θα ήταν αυτά και γιατί; 

«Συγνώμη αλλά θα ήταν αυθαίρετο να ξεχωρίσω 3 πράγματα μόνο. Η γενική αντίληψή μας είναι να μπουν στο επίκεντρο οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Στις προηγούμενες ερωτήσεις δώσαμε νομίζω ένα αρκετά σαφές και συνεκτικό περίγραμμα για την αντίληψή μας. Η ουσία του βρίσκεται στην συνοχή και στην αλληλοσυμπλήρωση των επιμέρους πλευρών του σε αντίθεση με την αποσπασματικότητα.»

 Ποια είναι η γνώμη σας για τη Δημοτική Επιτροπή, το νέο θεσμό που συγκεντρώνει τη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων του δήμου και πως σχολιάζεται το γεγονός ότι συμμετέχετε μόνο ως παρατηρητής, μετά τον αποκλεισμό σας, από τη  μείζονα αντιπολίτευση; 

«Η δημοτική επιτροπή είναι ένα υπερόργανο που παίρνει κρίσιμες αποφάσεις σε ένα στενό κύκλο ανθρώπων και με πολύ πιο περιορισμένη δημοσιότητα και λαϊκό έλεγχο στις αποφάσεις της. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η κυρίαρχη πολιτική θέλει τους δήμους να λειτουργούν σε όλο και μεγαλύτερη απόσταση από τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Η στάση της παράταξης της κ Κουτσαλεδάκη που οδήγησε στον αποκλεισμό της Λαϊκής Συσπείρωσης από τα εκλεγμένα μέλη της Δ.Ε. δείχνει την αντίληψή της για τα ζητήματα της αντιπροσωπευτικότητας των εκλεγμένων παρατάξεων στα όργανα της τοπικής διοίκησης. Ισχύουν όσα είπαμε στην σχετική ανακοίνωσή μας. Μπορεί να μας δημιουργεί δυσκολίες αλλά η Λαϊκή Συσπείρωση τον ρόλο της σε όφελος των δημοτών θα τον παίξει είτε έτσι, είτε αλλιώς.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ