Η Ομάδα ΕΝΑ είναι μια Εθελοντική Οργάνωση Πολιτικής Προστασίας που δρα στο Ρέθυμνο με ενεργό ρόλο στην παροχή ανιδιοτελούς βοήθειας για την προστασία του τόπου και των ανθρώπων, από φυσικά κυρίως φαινόμενα που τα τελευτάει χρόνια έχουν γιγαντωθεί. Η σημασία της ύπαρξής τέτοιων εθελοντικών ομάδων αναδεικνύεται μέσα από τη συμβολή τους στην πρόληψη, την ετοιμότητα αλλά και την άμεση ανταπόκριση. Μέσα από μια τέτοια ομάδα οι πολίτες γίνονται μέρος της λύσης, συμβάλλοντας σε κάτι που πραγματικά μας αφορά όλους, στην ασφάλεια του τόπου και των ανθρώπων του.
Για την εθελοντική Ομάδα ΕΝΑ που δημιουργήθηκε το 2019 μας μίλησε ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, ο απόστρατος στρατιωτικός κος Στέλιος Σαριδάκης, αναφέροντας την επιθυμία ολόκληρης της ομάδας να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, στην προστασία του Ρεθύμνου και των Ρεθεμνιωτών.
Ο κος Σαριδάκης αναφερόμενος στην ίδρυση της ομάδας είπε: «Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο Μασταμπά στα Τρία μοναστήρια τον Οκτώβριο του 2019. Έτυχε να είμαστε εκεί 2-3 άτομα και στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε διαπιστώσαμε γενικά ότι υπάρχει μια ακαταστασία. Ήταν λίγο παράξενα τα πράγματα εκεί. Μετά απ’ αυτό βρεθήκαμε μερικοί φίλοι που είχαμε διάθεση για προσφορά και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα πολιτικής προστασίας η οποία δεν θα βοηθάει μόνο στο κομμάτι της φωτιάς αλλά σε όλα τα θέματα της πολιτικής προστασίας. Όπου μπορεί δηλαδή.»
Το ξεκίνημα της ομάδας
Ενθυμούμενος το ξεκίνημα της ομάδας το 2019 ο κος Σαριδάκης υπογράμμισε: «Μάλιστα στην αρχή δεν είχαμε και κάποιο μέρος να συναντιόμαστε και ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε στο προαύλιο μιας εκκλησίας στον προφήτη Ηλία στα Τρία Μοναστήρια, αλλά το πράγμα προχώρησε γρήγορα. Αρχές του 2020 Είχαμε δημιουργηθεί ως οντότητα και είχαμε ήδη γίνει 30 - 35 άτομα. Κάναμε τα χαρτιά μας στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που μας αναγνώρισε ως εθελοντική ομάδα και πήραμε και τον αριθμό μητρώου. Από κει και πέρα ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε σε καταστάσεις ανάγκης.»
Ο τριπλασιασμός των μελών
Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν η ομάδα τριπλασίασε τα μέλη της και σήμερα αριθμεί περισσότερους από 90 εθελοντές, που προσφέρουν ότι και όσο μπορούν.
«Ακόμα και στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν κάποιοι εθελοντές έρχονται έστω και για ένα περίπολο έστω και για δυο ώρες για να προσφέρουν κάτι στην ομάδα για το κοινό καλό, σημείωσε ο κ. Σαριδάκης και πρόσθεσε: «Αφού αποκτήσαμε οντότητα, γίναμε δηλαδή, αναγνωρισμένη Ομάδα Πολιτικής Προστασίας αρχίσαμε να πηγαίνουμε όπου χρειαζόμασταν. Αρχικά, η προσπάθεια μας περιορίζονταν μόνο στις φωτιές. Από το 2020 και μετά, έχουμε πάει σχεδόν σε όλες τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει βοηθώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φέτος στην μεγάλη φωτιά στο Αμάρι πήγαμε με πέντε οχήματα 20 άτομα εθελοντές ενώ παράλληλα, άλλοι εθελοντές μεταφέραν αναγκαία πράγματα για τους πυρόπληκτους όπως νερό και ξηρά τροφή. Πέρα από αυτό είχαμε κι άλλες δράσεις όπως το να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας όπου στείλαμε σε μια νταλίκα 33 παλέτες με φαγητό νερό και ρούχα.» Αναφερόμενος στα μέλη της ομάδας σημείωσε: «Αυτό που ήταν θετικό είναι ότι έχουμε νέους ανθρώπους στην ομάδα μας πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν διάθεση να βοηθήσουν.»
Εξαιρετική η Συνεργασία με τους φορείς
«Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης, ο οποίος αναγνωρίζοντας την προσφορά και τη διάθεση να προσφέρουμε μας βοηθάει όσο μπορεί. Μας βοηθάει με τα καύσιμα που τα έχουμε μεγάλη ανάγκη, ενώ εγκατέστησε σε δημοτικό χώρο στα Τρία Μοναστήρια ένα λυόμενο και πλέον έχουμε έναν σταθερό τόπο συγκέντρωσης. Επίσης για κάποιους που διαθέτουν οχήματα μας έχει δώσει πυροσβεστικά συγκροτήματα. Δηλαδή βυτίο και πυροσβεστική αντλία με μάνικες. Επίσης μας έδωσε και μια αλατιέρα που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να ρίξουμε αλάτι στους δρόμους», είπε ο εκπρόσωπος της Ομάδας ΕΝΑ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο δήμος έχει φτιάξει και δύο πυροφυλάκια ένα στο Αστέρι και ένα στο Μεγάλο Μέτοχι, τα οποία επανδρώνουμε το καλοκαίρι ανάλογα -με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς- με κόσμο που δεν έχει όχημα για περίπολο. Άλλοι εθελοντές που έχουν όχημα κάνουν περιπολίες.»
Ο κος Σαριδάκης τόνισε επίσης την καλή συνεργασία της ομάδας με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου. «Συμμετείχαμε και στην μεγάλη άσκηση «Μίνωας 24» που έγινε για τους σεισμούς και το τσουνάμι» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να τονίσω ότι η ομάδα μας συνεργάζεται με όλες τις πολιτικές προστασίας των δήμων του Ρεθύμνου της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης. Μάλιστα, πλέον συμμετέχουμε σε όλα τα συντονιστικά που γίνονται, λέμε τη γνώμη μας και συνδράμουμε όσο μπορούμε, τόσο για τις πυρκαγιές όσο και για τα ζητήματα του χειμώνα που έχουν να κάνουν με πλημμύρες και χιόνι.»
Πάντα σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία
Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σαριδάκης. «Υπεύθυνη Κρατική Υπηρεσία για όλα τα θέματα Πολιτικής Προστασίας είναι η Πυροσβεστική κι εμείς ενεργούμε πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με την Υπηρεσία. Όταν πάμε κάπου, δεν κάνουμε κάτι από μόνοι μας, πάμε και παρέχουμε βοήθεια στην Πυροσβεστική. Έτυχε σε κάποιες φωτιές να είμαστε πιο κοντά και να φτάσουμε πρώτοι αλλά η πυροσβεστική ήταν ενήμερη.»
Βοήθεια και από ιδιώτες
Ήδη έχουν εμφανιστεί κάποιοι ευαισθητοποιημένοι επαγγελματίες που όπως ανέφερε ο ίδιος «αναγνωρίζουν τις προσπάθειες μας και μας βοηθούν κι εκείνοι με τη σειρά τους, σε εξοπλισμό ή καύσιμα τα οποία τα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη. Η ομάδα ΕΝΑ έχει κόσμο που έχει διάθεση να προσφέρει αρκετά. Διότι αυτά που κάνουμε κοστίζουν και σε προσωπικό χρόνο και φυσικά σε χρήμα και πρέπει συνέχεια να βάζουμε το χέρι στην τσέπη. Έτσι διαπιστώνουμε ότι ο εθελοντισμός τελικά είναι ακριβό σπορ.»
Οι Εκπαιδεύσεις της ομάδας ΕΝΑ
Όσον αφορά στις εκπαιδεύσεις των μελών της Ομάδας ΕΝΑ ο κος Σαριδάκης ανέφερε ότι: «Πέρα από την πιστοποίηση μας ως ομάδα, ζητήσαμε από την Πολιτική Προστασία να μας παρέχει επίσημες εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις. Καταφέραμε το 2022 να περάσουμε από εκπαίδευση στην Πυροσβεστική για «δασοπροστασία δασοπυρόσβεση». Ήταν εκπαίδευση που περιελάβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση 52 ωρών. Δηλαδή για δύο εβδομάδες κάθε απόγευμα παρακολουθούσαμε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και στο τέλος δώσαμε και εξετάσεις. Από αυτή τη διαδικασία πιστοποιήθηκαν περίπου 30 άτομα για «δασοπροστασία δασοπυρόσβεση» και φέτος πιστοποιήθηκαν αλλά 12 σε άλλο σχολείο. Έχουμε δηλαδή κόσμο πιστοποιημένο για ένα από τα κομμάτια της Πολιτικής Προστασίας».
Αμέσως μετά επεσήμανε: «Έχουμε στείλει χαρτί στην Γενική Γραμματεία και ζητάμε να κάνουμε κι άλλες εκπαιδεύσεις, όπως για παράδειγμα για πλημμύρες και διασώσεις στο χιόνι. Αυτές ωστόσο, είναι πιο εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις και δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο πρόγραμμα στην Κρήτη από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθούμε να δούμε αν μπορεί η Ακαδημία να μας στείλει εκπαιδευτές».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε στη συνέχεια: «Δεν έχουμε εκπαιδευτεί και θέλουμε να εκπαιδευτούμε στις αστικές φωτιές. Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση δεν μπορούμε να πάμε να μπούμε σε ένα σπίτι που καίγεται. Ωστόσο, απέξω σαφώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε εγκαταστάσεις και στην παροχή νερού. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί είναι παρόμοιο με αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί. Μπορούμε επίσης να κάνουμε άντληση νερού για παράδειγμα από κάποιο υπόγειο. Έχουμε ήδη φτιάξει τρία αντλητικά συγκροτήματα.»
Η αναγνώριση από την WWF Ελλάς
«Την προσπάθεια μας την είδαν κάποιες οργανώσεις όπως η WWF Ελλάς και σε συνεργασία με τον «Δεσμό» μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αξιολογηθήκαμε και πριν από δύο χρόνια βρεθήκαμε μέσα στις 10 ομάδες που τους δόθηκε εξοπλισμός αξίας 10 χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή πήραμε εφτά ασυρμάτους στολές κράνη και μάσκες.
Επίσης, φέτος μέσω της αξιολόγησης της WWF και του «Δεσμού» που βρίσκει τις χρηματοδοτήσεις θα πάμε τον Ιανουάριο στην Άγιο Νικόλαο για εκπαίδευση πεζοπόρου τμήματος σε δασική φωτιά. Γι’ αυτή την ανάγκη μας βρήκαν και τον απαραίτητο εξοπλισμό τον οποίο ξεκίνησαν να μας το στέλνουν. Έχουμε ήδη πάρει ένα αλυσοπρίονο κάποια προστατευτικά και περιμένουμε και μερικά κράνη ακόμα και κάποιες στολές. Προκειμένου να έχουμε ένα πεζοπόρο τμήμα το οποίο σε μια δασική φωτιά θα κάνει σημαντική δουλειά, αφού όλα τα υπόλοιπα μέσα δεν μπορούν να κάνουν κάτι.»
«Έχουμε κόσμο που ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Φανταστείτε ότι το πεζοπόρο τμήμα είναι για 8 άτομα και στην εκπαίδευση θα πάμε 14, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα αν κάποιος δεν μπορεί να πηγαίνει να τον αντικαθιστά κάποιος άλλος».
Κλείνοντας ο κ. Σαριδάκης ανέφερε: «Ως ομάδα, είμαστε υπό την σκέπη του συλλόγου των Τριών Μοναστηριών. Δηλαδή, για το γραφειοκρατικό μέρος αποτελούμε ομάδα του Συλλόγου των Τριών Μοναστηριών, καθώς τροποποίησαν το καταστατικό και μας προβλέπει κι εμάς. Έχουμε μια Συντονιστική Επιτροπή 7 ατόμων και ο καθένας έχει τον τομέα του αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι από κοινού».
Κλείνοντας και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον καθαρισμό των φρεατίων ο κος Σαριδάκης ξεκαθάρισε ότι η Ομάδα ΕΝΑ δεν πραγματοποίησε δράση για καθαρισμό φρεατίων στο Ρέθυμνο, αλλά όσα εντόπισε ότι είχαν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της στην περιπολία που έγινε την βραδιά που είχαμε νεροποντή καθαρίστηκαν από την ομάδα προκειμένου να μην υπάρξει συγκέντρωση νερού.
Τέλος, ο κος Σαριδάκης τόνισε για ακόμα μία φορά «Η ομάδα ΕΝΑ εκτός από καύσιμα χρειάζεται κι εξοπλισμό. Έχουμε καλό εξοπλισμό ο οποίος όμως δεν καλύπτει όλα τα άτομα καλύπτει 25 με 30 άτομα.»
Στο λογαριαμό της τράπεζας Αττικής GR4501 6088 2000 0000 0852 70788 μπορεί όποιος θέλει να καταθέσει κάποιο ποσό για την ενίσχυση της Ομάδας ΕΝΑ