ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι θέσεις του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στο Δημοτικό συμβούλιο της 21ης Φεβρουαρίου

0

Για άλλη μια φορά συμμετείχαμε και τοποθετηθήκαμε σε κάθε ζήτημα του Δημοτικού συμβουλίου της 21ης  Φεβρουαρίου  2024 με ουσιαστική διάθεση για επίλυσης των κρίσιμων θεμάτων και για καλόπιστη κριτική συνοδευόμενη με ουσιαστικές προτάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση: 

Στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίναμε τις οικονομικές καταστάσεις και τον ισολογισμό του 2022 του Δήμου Ρεθύμνης συνεκτιμώντας την αβεβαιότητα των οικονομικοκοινωνικών καταστάσεων του Covid ,των θεομηνιών αλλά και της ενεργειακής κρίσης .Η απορρόφηση των Νομικών προσώπων του Δήμου διαμορφώνει άλλες καταστάσεις .

Εγκρίναμε  την έκθεση λήξης της εκκαθάρισης της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)» ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Ν.Π.Ι.Δ. που συστάθηκε το 2011 με τη συγχώνευση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των πρώην καποδιστριακών Δήμων Ρεθύμνης και Αρκαδίου με βασική αρμοδιότητα την υποστήριξη και τη διεξαγωγή των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου με έμφαση στους τομείς Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, παιδείας, πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού, περιβάλλοντος και  ανάπτυξης πολιτικών προώθησης της απασχόλησης. Με βάση το νέο οργανισμό καταργείται η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ρεθύμνου - ΚΕΔΗΡ και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Κοινωνική Πολιτική και Μουσικής Παιδείας Δήμου Ρεθύμνου και στη θέση τους δημιουργείται η διεύθυνση Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού και η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών. Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια στη λογική το εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με μεγαλύτερη ευελιξία σε ανθρώπινο δυναμικό και με αποδοτικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων.

 Στο θέμα περί  «έγκρισης  της  έκθεση λήξης της εκκαθάρισης της «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Χ.Υ.Τ.Α. ΡΕΘΥΜΝΟΥ» συμφωνήσαμε κάνοντας αναφορά  γεγονότων αλλά του  αγώνα του αείμνηστου Μιχάλη Ανδρουλάκη  και της συνεισφοράς του στην δίκαιη εξέλιξη της. Το 1993 κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ Μαρουλάς και το 1998 λήγει η άδεια λειτουργιάς του, ενώ το  2001 έκθεση κλιμακίου έλεγχου περιβάλλοντος αναφέρει ρίψη λυματολάσπης αποβλήτων δημοτικών σφαγείων ,αυτοκινήτων και ελαστικών. Το 2004 γίνεται παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς δεν ελήφθει κανένα μέτρο ενώ το 2005 καταδικάζεται η  Ελλάδα για λειτουργία 1458 παράνομων χωματερών ,μεταξύ αυτών και ο Μαρουλάς. Το Δεκέμβριος του  2006 δηλώνεται στην ΕΕ ως καταληκτική ημερομηνία για κλείσιμο της χωματερής με το ΧΥΤΑ Αμαρίου να είναι ο αποδέκτης των απορριμμάτων των ΟΤΑ όλου του νομού Ρεθύμνης, ενώ το 2007 η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων πέρασε στους ΦΟΔΣΑ . Τον Απρίλιο Θέσαμε ξεκάθαρα θέμα ως προς τα διαχρονικά προβλήματα που ανέκυψαν από  την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ ΑΜΑΡΙΟΥ στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, με σωρεία προβλημάτων που δημιουργεί στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Ακολουθήσαν πολεοδομικά πρόστιμα και άσκηση ένδικων μέτρων. Το έτος 2019, με απόφαση Δημοτικού  Συμβουλίου  του Δήμου Ρεθύμνης, λύθηκε η Διαδημοτική Επιχείρηση ΧΥΤΑ Ρεθύμνου καθότι είχε παρέλθει η εικοσαετής διάρκεια λειτουργίας της όπως είχε ορισθεί στο καταστατικό της. Το ίδιο έτος με  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Ρεθύμνης έθεσε τη Διαδημοτική Επιχείρηση σε εκκαθάριση και  όρισε  εκκαθαριστές, σύμφωνα με το νόμο 3463/06,οπου βρεθήκαν  υποχρεώσεις συνολικού ποσού  € 176.093,92, που πρέπει να αναληφθούν από το Δήμο Ρεθύμνης.

 Συμφωνήσαμε ως προς τον ορισμό εκπροσώπων για την συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ρεθύμνης επισημάναμε ότι: «Η  κατασκευή και λειτουργιά δημοτικού καταφυγίου λόγω έλλειψης πιστώσεων, δεν υπάρχει μιας και παλιότερα ο Δήμος μας   δεν συμμετείχε σε  χρηματοδότηση  ευρωπαϊκού προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ παρόλη την επίσημη πρόταση- προσπάθεια 50 συμπολιτών μας ως προς τη δημιουργία του. Στον οικισμό  Ζουριδίου  εδώ και αρκετά χρόνια δεν λειτουργεί Δημοτικό κτηνιατρείο, αλλά ένας δημοτικός χώρος (πρώην δημοτικό  σχολείο οικισμού) που έχει παραχωρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2018 σε εθελοντική ομάδα Γερμανών κτηνιάτρων, χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις η λειτουργία του που ορίζει η Υπουργική απόφαση 1714/75275 ΦΕΚ Β¨1489/16-17-2015. Ως βασική επιταγή της ισχύουσας νομοθεσίας, η πλήρης καταγραφή αδέσποτων και δεσποζόμενων  ζώων  δεν εκτελείται μέχρι και σήμερα. Αυτό θα αποτελούσε προϋπόθεση για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση οποιουδήποτε προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων. Η αντιμετώπιση από όμορους Δήμους  όπως στο Δήμο Μυλοπόταμου που διαθέτει ένα υποτυπώδες καταφύγιο ,αγορά τροφών για αδέσποτα αλλά και φροντίδα. Ο Δήμος απασχολεί κτηνίατρο μέσω χρηματοδότησης προβλεπόμενης από το Υπουργείο Εσωτερικών  μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό όπου στα πλαίσια της συνεργασίας του τοποθετεί μικροτσίπ ,εμβολιάζει, αποπαρασιτώνει   και στειρώνει  τα αδέσποτα.  Επιπλέον η 5μελης επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων  ,ως ο νόμος ορίζει, δε λειτουργεί εδώ και χρόνια λόγω παραίτησης και έντονης διαφωνίας μελών της με τις πρακτικές που  ακολουθούνταν».          

 Τέλος, εκλέξαμε   την επικεφαλής του συνδυασμού μας κ Ειρήνη Κουτσαλεδάκη ως αντιπρόσωπο για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.)».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ