ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΖΗΣΑΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Συγκλονισμένο είναι το Ρέθυμνο από την τραγωδία που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με θύματα δυο Ρεθεμνιώτες, τον Κώστα Μανετάκη και τον Τάσο Θεοδοσίου. Δύο φίλους που παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους στα ανοιχτά της Χώρας Σφακίων και εντοπίστηκαν από ιδιώτες την επομένη που συμμετείχαν στις έρευνες.
Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός σήμανε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όταν έγινε γνωστό πως αγνοούνται τα ίχνη δύο ανδρών που είχαν ξεκινήσει με κανό από τη Χώρα Σφακίων κινούμενοι νότια και παρασύρθηκαν από ισχυρούς βόρειους ανέμους.
Όπως έγινε γνωστό,απέπλευσε περιπολικό σκάφος από τη Χώρα Σφακίων και σκάφη ιδιωτών, ενώ συνέδραμε και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Νωρίς το απόγευμα κλήθηκε να συνδράμει στις έρευνες και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Σαμαριά” της ΑΝΕΔΚΥΚ, το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Γαύδο με προορισμό την Αγία Ρουμέλη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, οι Ρεθεμνιώτες ξεκίνησαν από τη Χώρα Σφακίων γύρω στις 8 το πρωί, οπότε και επικρατούσαν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, για να απολαύσουν το χόμπι τους το ψάρεμα με κανό. Ξαφνικά ενισχύθηκαν οι βοριάδες και τους παρέσυραν στα ανοιχτά. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν στη Χώρα Σφακίων, δεν τα κατάφεραν.
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…
Απαντήσεις, ζητούν οι οικογένειες του Κώστα Μανετάκη και του Τάσου Θεοδοσίου που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην θαλάσσια περιοχή που τόσο αγαπούσαν. Οι οικογένειες των δύο φίλων ζητούν απαντήσεις για το γιατί δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα οι δύο φίλοι ενώ οι ίδιοι ενημέρωσαν τις αρχές στις 10.30 το πρωί αρχικά και στη συνέχεια στη 1.30 το μεσημέρι; Υπήρξε καθυστέρηση, ειδικά δεδομένων των συνθηκών, που δεν ήταν και οι πιο δύσκολες;
Σύμφωνα με την αδελφή του Κώστα Μανετάκη, Κατερίνα: «το πρώτο τηλεφώνημα για βοήθεια έγινε 10:30 το πρωί της Κυριακής. Το δεύτερο στις 1:30 το μεσημέρι! Ο αδερφός μου πέθανε 3 τα ξημερώματα από υποθερμία! Ο ιατροδικαστής μας είπε ότι πάλεψε πολύ σκληρά για να συνεχίσει να είναι στην ζωή. Την Δευτέρα το πρωί, ένα σκάφος με 2 φίλους τους ξεκίνησε από τον Πλακιά και σε 1 ώρα μέσα βρήκαν τα αγόρια μας!»
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Ο Χαράλαμπος Κυδωνάκης, ο Μάρκος Γιουμπάκης και ο Γαβρίλης Τσουντάνης μίλησαν στον 9,80 fm και τον Σταύρο Ρακιντζή για όσα βίωσαν τις δραματικές ώρες της αναζήτησης των δύο φίλων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΡΑΚΙΝΤΖΗ - 9,80 FM
Πώς το μάθατε;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ:«Δυστυχώς αργήσαμε να καταλάβουμε ποιοι αγνοούνταν. Ήταν αργά το απόγευμα, όταν μάθαμε τα ονόματα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε αυτό. Σίγουρα θα είχαμε σπεύσει. Το απόγευμα της Κυριακής, στις 4:15 έμαθα τα ονόματα.»
Είχαν εκπέμψει SOS από το πρωί της Κυριακής έτσι δεν είναι;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ:«11:10 με 11:15 είχε ενημερωθεί το Λιμεναρχείο στα Σφακιά ότι υπήρχαν δύο αγνοούμενοι. Τέτοια ώρα που εμείς το μάθαμε από το Ρέθυμνο, σε μιάμιση ώρα νύχτωνε. Ωστόσο, είχαμε εμπιστοσύνη ότι θα βρεθούν τα παιδιά. Μάθαμε ότι σηκώθηκε ελικόπτερο και πήγαν λιμενικά σκάφη.Είχαμε την ελπίδα.»
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ:«Στις 2:00 ήτανε ακόμα πάνω στα κανό. Αν κανείς το αμφισβητήσει, μπορούμε να το αποδείξουμε.Φαίνονται να προσπαθούν, φαίνεται κι ο αέρας, δεν φαίνεται πολύ κυματισμός…»
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣΚΥΔΩΝΑΚΗΣ:«Αν είχαν βγει τα ονόματα από νωρίς σίγουρα από τον Πλακιά θα έσπευδε οποιοδήποτε διαθέσιμο σκάφος. Να πούμε και το άλλο, ότι υπάρχει το Λιμενικό στα Σφακιά, μία περιοχή που το καλοκαίρι πλημμυρίζει από κόσμο. Γιατί να μην υπάρχει ένα σκάφος του Λιμενικού στα Σφακιά;»
ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗΣ: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια, σε όλους τους φίλους. Είναι δύσκολες στιγμές για όλους μας. Μέσα από την καρδιά μου ειλικρινά, αν το μάθαινα πιο νωρίς, θα είχα πάρει το σκάφος και θα πήγαινα να έκανα οτιδήποτε μπορούσα, όπως και κάναμε όλοι μας. Πιστεύω πως υπήρξαν πολλά λάθη τα οποία δεν είναι επιτρεπτά.»
Εσείς πότε πήγατε;
ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗΣ: «Βρεθήκαμε πριν σηκωθεί ο ήλιος. Ξεκινήσαμε στις04:30 και 05:45 ήμασταν Πλακιά. 6:30 ήμασταν μέσα στη θάλασσα.
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ: «Μαζί και ένα παιδί από τον Πλακιά ο Τάσος Τσάνας, με άλλο ένα σκάφος».
ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗΣ: «Είμασταν σε συνεργασία με το θάλαμο επιχειρήσεων και από την προηγούμενη ημέρα, είχαμε κανονίσει να πέσουνε δύο σκάφη.Ο Τάσος ο Τσάνας κι εγώ με το δικό μου. Συντονιστήκαμε με το θάλαμο επιχειρήσεων, οΤσάνας να πάει στα Παξιμάδια και εμείς πηγαίναμε προς Τρυπητή, γιατί υπολογίζαμε ότι ο αέρας και τα ρεύματα θα τους πηγαίνανε εκεί.
Όταν μπήκαμε είχε φουσκοθαλασσιά, γι’ αυτό και δεν το πήγαμε καρφί για Γαύδο. Πήγαμε προς Φραγκοκάστελλο να γλιτώσουμε κυματισμό και από κει θα το παίρναμε κάτω προς τη Γαύδο. Όπως πηγαίναμε για Γαύδο, μεσοπέλαγα βλέπει ο αδελφός μου ο Φίλιππος, κάτι στην επιφάνεια της θάλασσας.Ήταν το πηδάλιο από το κανό.Το κανόήταν αναποδογυρισμένο. Δεν υπάρχουν λόγια... Ήταν 11 μίλια από Φραγκοκάστελλο. Αυτό έγινεστις 08:00.Αφού ενημερώσαμε το λιμεναρχείο και το θάλαμο ότι βρήκαμε το κανό, συνεχίσαμε τις έρευνες σε κυκλική μορφή.Σε σαλίγκαρο γύρω από το κανό, με κατεύθυνση το ρεύμα και με υπολογισμούς.»
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ: «Είχαμε δώσει το στίγμα του σκάφους στο Λιμενικό, το βλέπαμε ότι ερχότανε και λέμε συνεχίζουμε τις έρευνες.»
ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗΣ: «Τον Κωστή τον βρήκαμε μισή ώρα μετά, που βρήκαμε το κανό.»
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ«Είχε το κινητό στην τσέπη, το οποίο λειτουργούσε».
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ: «Δυστυχώς αυτό είναι το τραγικό, ένα κινητό αδιάβροχο να δουλεύει, ενώ έχει περάσει η μεγάλη φουρτούνα. Ωστόσο, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρισκόταν ο Κώστας. Αν τα χέρια του μπορούσαν να σφίξουν,μετά από τόσες ώρες πουπάλευε με τα κύματα.Αν μπορούσε να το βγάλει για να καλέσει ξανά σε βοήθεια…»
ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗΣ: «Βρέθηκε από το κανό γύρω στο 1 με 1,5 μίλι. Ενημερώνουμε το θάλαμο, έρχεται το σκάφος τον παραδίδουμε και συνεχίζουμε τις έρευνες. Είχαμε την ελπίδα, ότι επειδή δεν είχε βρεθεί το κανό του Τάσου, ότι θα ήταν ζωντανός. Λέγαμε, θα έχει πάρει το κανό και θα έχει πάει προς τη Γαύδο. Γιατί, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Για μας είναι νόμος, πάντα υπάρχει ελπίδα. Αφού βρέθηκε ο Κωστής πριν πάμε προς τη Γαύδο λέμε, ας κάνουμε μερικές έρευνες ακόμα εκεί τριγύρω, μήπως βρούμε κάποιο κανό, μήπως βρούμε κάποιο στοιχείο. Εκεί που πηγαίναμε ξαφνικά αντικρίσαμε αυτό που όλοι φοβόμασταν.»
Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για το τί έγινε;
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ: «Ο Τάσος στις2:00 είναι πάνω στα κανό και φαίνεται ότι είχε αέρα η θάλασσα.Δεν είχε πολύ κυματισμό.Φαίνεται ο αέρας κανονικά και φαίνεται και η στεριά. Εγώ υπολογίζω από αυτό που είδα, ότι η στεριά είναι 1,5 μίλι περίπου, μπορεί και πιο κοντά. Από τις 11:00 μέχρι τις 2:00 ήταν τα παιδιά πάνω στα κανό-τα οποία έχουν μεγαλύτερη παράσυρση. Ξεκίνησαν υποτίθεται ελικόπτερα... Όταν τους βρήκαν, τα παιδιά ήταν στα 12 μίλια από τη στεριά.
Μιλάμε ότι στις 2:00 - 3:00 - 4:00 - 5:00, τα παιδιά ήταν στα πέντε το πολύ στα έξι μίλια; Επειδή, από τότε που σκοτείνιασε, μέχρι το πρωί που τους βρήκανε, ήταν στα 12. Είναι απαράδεκτο, με ελικόπτερα, τα παιδιά να έχουν αυτή την κατάληξη. Κάπου έγινε λάθος.»
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ: «Αυτά τα κανό είναι καινούργια, δεν είναι όπως τα παλιά. Πηγαίνουνε στον καιρό. Αν έχεις φυσική κατάσταση μπορείς να κρατηθείς πάνω κάτω στο σημείο. Αλλά ήταν πολλές οι ώρες που πάλευαν.»
Ποιο ήταν το λάθος;
ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗΣ: «Γίνανε πολλά λάθη, άργησε πολύ να τεθεί η αποστολή σε εφαρμογή. Για μένα προσωπικά ήταν ανεπίτρεπτο. Δεν επιτρέπεται να ειδοποιείται το λιμεναρχείο, να σε παίρνουν τηλέφωνο, πνιγόμαστε και να αργεί τόσο πολύ η αποστολή.»
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ: «Αν πραγματικά υπήρχε ένα σκάφος του Λιμενικού στα Σφακιά κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα είχε αποφευχθεί αυτό.Ένα σκάφος που να μπορεί να μπει σε ένα καιρό με 6-7 μποφόρ.»
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ: «Στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου έχουν το πλωτό που είναι πάντα ετοιμοπόλεμο.Έχουν ένα πλήρωμα που είναι πολύ δυνατό. Τις φορές που στο Ρέθυμνο εδώ βόρεια έχουν συμβεί περιστατικά, σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο έχουνε φέρει κατά 99,9% θετικά αποτελέσματα. Τα παιδιά εκεί ήταν άτυχα.»
Μα συμμετείχαν και αλιευτικά σκάφη και άνθρωποι από την περιοχή.
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ: «Σας είπα, στις 2:00 τα παιδιά είναι 1,5 - 2 μίλια από τη στεριά. Φαίνονται στην εικόνα. Όποιος το αμφισβητήσει, υπάρχει ένα σκάφος που έχει εικόνα. Η μόδα που έχει βγει για ψάρεμα με αυτά τα κανό είναι επικίνδυνη. Πρέπει και ο καθένας που έχει ένα κανό να έχει το νου του.Η θάλασσα δεν συγχωρεί λάθη. Αυτή τη μόδα με τα κανό πρέπει να τη δει λίγο το κράτος.»
ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗΣ: «Ο Θεός ήθελε να τους βρούμε. Ήθελαν οι άνθρωποι να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Πάντως, αν το γνώριζα πιο νωρίς σίγουρα θα είχαμε πάει από την προηγούμενη μέρα και ποτέ δεν ξέρεις. Όσο πιο πολύ είμαστε τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες.»
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ : «Το πρωί, αφού ήταν ακόμα αγνοούμενοι, έπρεπε να υπάρχει ελικόπτερο. Τα παιδιά που πήγαν δεν είδαν ελικόπτερο.Τι έπρεπε να υπάρχει σε έρευνα και διάσωση; Με το που ξημερώσει πρέπει να πάνε τα πτητικά μέσα.»
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ:«Όποιοι ετοιμάζονται να πάνε κάπου, πρέπει να πηγαίνουν με το χειρότερο σενάριο.Πάντα προετοιμασμένοι. Ας έχει ήλιο, πάρε οτιδήποτε μπορείς. Ας μην το χρειαστείς. Ποτέ δεν ξέρεις. Είναι μία συμβουλή που πρέπει να τηρούν γενικά οι φίλοι που μπαίνουν στη θάλασσα. Πάντα να μπαίνουνε με το χειρότερο σενάριο, για το τι θα μας συμβεί. Γιατί βλέπουμε πού καταλήγουν τα πράγματα, πρέπει και εμείς να πούμε ότι κάναμε τα πάντα.»