ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγκίνησε ο Ύμνος των 4ων Μαρτύρων του Αντώνη Μαυράκη

0

Με συγκίνηση και χειροκρότημα υποδέχθηκε ο κόσμος τον Ύμνο των Τεσσάρων Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Μεγάλη Παρασκευή στην ομώνυμη πλατεία.

Ειδικότερα, στο ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα της Μεγάλης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του Ύμνου των 4ων Μαρτύρων σε μουσική Αντώνη Μαυράκη και στίχους Γιώργου Κασφίκη και Αντώνη Μαυράκη.  

Ο Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής, Καθηγητής Μουσικής και Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού Αντώνης Μαυράκης, αναφερόμενος στον ύμνο που συνέθεσε με αφορμή τα 200 χρόνια από το Μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων από το Ρέθυμνο, σημείωσε: «Ο ύμνος των 4ων Νεομαρτύρων γεννήθηκε σαν ιδέα, πριν από έναν περίπου χρόνο. Αφορμή στάθηκε μια συνέντευξη του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου που αναφερόταν στην επέτειο των 200 χρόνων από το μαρτυρικό τελείωμα τους και τις δράσεις που επρόκειτο να γίνουν προς τιμήν τους το 2024». Και πρόσθεσε: «Μόλις τον άκουσα, η πρώτη μου σκέψη ήταν να δημιουργήσω ένα μουσικό ύμνο και να μεταφέρω με τη μουσική τα μηνύματα της θυσίας των 4ων Νεομαρτύρων. Άρχισα να γράφω πένθιμη μελωδία που να ανταποκρίνεται στη θυσία και στα βασανιστήρια που βίωσαν οι 4 Νεομάρτυρες. Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου σε Φιλαρμονικές και τα πολλαπλά ακούσματα  της Μ. Παρασκευής, αποτέλεσαν πρόκληση για να εμπνευστώ και να γράψω».

Ο κ. Μαυράκης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη του να υλοποιήσει αυτό το έργο. «Ήθελα η μουσική μου σύνθεση να οδηγεί στη  δημιουργία έντονης και  συναισθηματικά φορτισμένης ατμόσφαιρας και να μεταφέρει το εύρος της θυσίας των 4 Νεομαρτύρων. Την περίοδο της συγγραφής του ύμνου ο αναπάντεχος θάνατος της μητέρας μου, έκανε ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη μου να υλοποιήσω ένα τέτοιο μουσικό έργο. Συνέχισα τη μουσική σύνθεση κάνοντας κάποιες αλλαγές, προσθέτοντας κι άλλα μουσικά όργανα. Παράλληλα διαπίστωσα ότι η θλίψη και ο λυγμός που ένιωθα μεταφέρθηκε ρεαλιστικά στο μουσικό κομμάτι. Συγχρόνως, ο κ. Γιώργος Σκαφίκης μου έφερε στίχους για τους 4 Νεομάρτυρες. Έκανα κάποιες παρεμβάσεις και τους προσάρμοσα στη μουσική. Η μουσική σύνθεση είναι γραμμένη για Μπάντα και Τετράφωνη Χορωδία. Καθ’ όλη την περίοδο της σύνθεσης ενημέρωνα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Πρόδρομο για την πρόοδο των προσπαθειών μου και με τη σύμφωνη γνώμη του αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπεριφερειάρχου κ. Μαρίας Λιονή, ο ύμνος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τη Μεγάλη Παρασκευή “ως ένα αντίδωρο” όπως λέει και ο Σεβασμιώτατος προς τους 4 Ρεθεμνιώτες Νεομάρτυρες».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με το πότε θα ξανακούσουν οι Ρεθεμνιώτες τον ύμνο και πάλι, ο κ. Αντώνης Μαυράκης υπογράμμισε: «Μελλοντικά, εάν ο Σεβασμιώτατος και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο συμφωνήσουν, στις 28 Οκτωβρίου 2024, ημέρα που εορτάζεται η χάρη τους, ο ύμνος θα παρουσιαστεί εκ νέου μαζί με μια έντυπη έκδοση που θα τον συνοδεύει και μεταξύ άλλων θα περιέχει και τις παρτιτούρες της σύνθεσης».

Κλείνοντας, ο ίδιος επεσήμανε: «Με ευλάβεια και σεβασμό εύχομαι ο Ύμνος των 4 Νεομαρτύρων να συντροφεύει γενιές Ρεθεμνιωτών με αυτήν την όμορφη ερμηνεία του, προς δόξαν θεού και ωφέλεια ψυχής.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση του ύμνου τη Μεγάλη Παρασκευή στο Ρέθυμνο στην πλατεία των 4ων Μαρτύρων συμμετείχαν ως Σολίστ:

Σοπράνο: Μαριέλλα Βιτώρου, Άλτο: Μαρία  Δασκαλάκη, Τενόρος: Σπύρος  Ξενιτόπουλος, Μπάσος: Ρωμανός  Σκουμπουρδής και η χορωδία του Μουσικού Καρπού.

 

Ακολουθούν οι στίχοι του ύμνου για τη 200στή Επέτειο από τη Μαρτυρική Τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων.

Μουσική: Αντώνης Μαυράκης

Στίχοι: Γιώργος Κασφίκης – Αντώνης Μαυράκης

Αγγελής – Μανουήλ – Γιώργης – Νικόλας, προστάτες μας εσείς

Ρέθυμνο – Ρέθυμνο, πού’ χεις δικούς σου, Νεομάρτυρες

Πολεμούν Θεέ μου πολεμούν, Λευτεριά αυτοί να βρουν,

δε θέλουν τον Αγαρηνό, τον Τούρκο, τον Τούρκο να έχουνε για Αρχηγό.

Τον Χριστό μας έχουν για οδηγό, πιστεύουν στο Σταυρό

Εσένα Χριστέ μου πολεμούν, μα μέχρι το τέλος δε σε λησμονούν.

 

Σκληρά με αλυσίδες τους τραβούν

και στη μεγάλη πόρτα τους ζητούν

Τον Γιο του Θεού ζητούνε, ν’ απαρνηθούν

Εσένα το Χριστό, ετούτο τους ζητούν.

Σε ζητώ, θεέ, μοναδικέ,

Σ’ Αγαπώ, Χριστέ μονάκριβε.

Στη ζωή μου Αλλάχ δε προσκυνώ

Σ’ αγαπώ Χριστέ μου, Χριστέ μου το Σταυρό σου προσκυνώ

Αγγελής Νικόλας Γιώργης Μανουήλ, Χριστέ μου Σ’ Αγαπώ!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ