ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

M. Xνάρης: «Kυβερνητικές παρεμβάσεις και Kακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν σε αστάθεια και Ευρωπαϊκή εποπτεία με κίνδυνο στην καταβολή των επιδοτήσεων»

0

« Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν τον Οργανισμό σε αστάθεια και Ευρωπαϊκή εποπτεία με κίνδυνο στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών»

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με κοινοβουλευτική της παρέμβαση – Ερώτηση, απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, το ζήτημα της αστάθειας και της ευρωπαϊκής εποπτείας στην οποία τέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαιτίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων και της κακοδιαχείρισης του από την Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι «Την αποτυχημένη εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρα μας ήλθε, πριν συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος πληρωμών στους αγρότες, να την επιβεβαιώσει η επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με σοβαρό κίνδυνο άρσης της διαπίστευσής του Οργανισμού» καθώς με επιστολή της  Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τίθεται υπό επιτήρηση για 12 μήνες και παράλληλα εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καλείται «.. να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική του λειτουργία, αλλιώς σκοπεύει να άρει την διαπίστευσή του ως τον οργανισμό που μπορεί να πραγματοποιεί  τις πληρωμές των  ταμείων ΕΓΤΕΕ και ΕΓΤΑΑ».

Παράλληλα, οι Βουλευτές τονίζουν ότι: «οι Έλληνες αγρότες οφείλουν να μάθουν πώς τελικά καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις των τελευταίων πληρωμών των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων και τι θα γίνει με αυτές τις ενισχύσεις που παραμένουν απλήρωτες» και επιπλέον  «για το πώς επιβλήθηκε η επιτήρηση».

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι: «..το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας με την κάκιστη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» αναφέροντας ακόμα ότι «με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και την αστάθεια της διοίκησης επιβαρύνονται η οργανωτική και λειτουργική ανεπάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ» με αποτέλεσμα « ο αγροτικός κόσμος αμφιβάλει βάσιμα ότι η Κυβέρνηση είναι σε θέση να λάβει τα αναγκαία μέτρα νωρίτερα από τους 12 μήνες και να διορθώσει τις αδυναμίες που εντόπισε η  Ε.Ε., ώστε να αρθεί η επιτήρηση και να συνεχίσουν να καταβάλλονται χωρίς προβλήματα οι επιδοτήσεις του 2024 και να μειωθούν οι καταλογισμοί».

Τέλος, τονίζουν ότι: «Η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ στην ορθή κατανομή των επιδοτήσεων αποτυπώνεται στο γεγονός ότι κανένας έλεγχος και καμία ενέργεια δεν έγινε σε συμβούλους και ΚΥΔ που καταχρηστικά απέσπασαν σημαντικά ποσά που προορίζονταν για τους αγρότες με το πρόσχημα των δήθεν συμβουλών για τα οικολογικά σχήματα παρά το ότι οι αγρότες είχαν καταβάλει το κόστος ενεργοποίησης για το ΟΣΔΕ 2023. Αυτή η αδιαφορία δείχνει ότι όπως στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της υγείας η ΝΔ είναι με το μέρος αυτών που αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών».

Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, θέτουν στους Υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποιες είναι αναλυτικά οι πληρωμές που έγιναν  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση, την αναδιανεμητική, τους νέους αγρότες, τις 18 συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα 33 οικολογικά σχήματα και τι παραμένει απλήρωτο; Παρακαλούμε να κατατεθούν για το 2023 οι σχετικές καταστάσεις με τον αριθμό των αιτήσεων, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό στο ΣΣ ΚΑΠ, τον αριθμό των παραγωγών, τα ποσά που πληρώθηκαν μαζί με τις αιτήσεις που εκκρεμούν και τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν. 
  • Ποιες είναι οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαχείριση των πολύπλοκων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα οικολογικά σχήματα και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των αναγκών αυτών.
  • Ποιες είναι οι ανάγκες σε σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Οργανισμού ώστε να κατανείμει δίκαια τις ενισχύσεις.  
  • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει  προς άρση της  σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το ΥΠΑΑΤ.
  • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την ανάκτηση των αδικαιολόγητων παρακρατήσεων των ενισχύσεων από συμβούλους και ΚΥΔ.
  • Αν έχουν προβεί στην εκπόνηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών που θα συζητήσετε στις 28 Μαΐου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγκεκριμένες δράσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παρακαλούμε να κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα ενεργειών.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ