ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πλειάδα καταξιωμένων επιστημόνων στο 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο

0

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι ο πρώτος ιστορικά συνεδριακός φαρμακευτικός θεσμός, που συγκεντρώνει πάντοτε το έντονο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα και των εκπροσώπων φαρμακευτικών φορέων και φαρμακευτικών εταιρειών.

Το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας, είναι στραμμένο στο Ρέθυμνο το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μάϊου όπου θα πραγματοποιηθεί το 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο. Δώστε μας μια πρώτη εικόνα για το συνέδριο που φέτος διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

«Το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο αποτελεί τον παλαιότερο ιστορικά συνεδριακό θεσμό του φαρμακευτικού κλάδου. Διοργανώνεται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Κρήτης ανά διετία και για το 2024 οι φαρμακοποιοί της Κρήτης υποδεχόμαστε στο Ρέθυμνο τους συναδέλφους μας, το προσωπικό των φαρμακείων, αξιόλογα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας και εταιρειών του κλάδου. Καθώς ο ρόλος του φαρμακείου της κοινότητας είναι πολύπλευρος και διαχρονικά εξελισσόμενος, αλλά και επειδή η φαρμακευτική είναι μια ζωντανή και ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστήμη, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική η αποτύπωση όλων των εκφάνσεων της επαγγελματικής δραστηριότητας των φαρμακοποιών στην θεματολογία και στην κατεύθυνση του συνεδρίου. Έτσι, θα μας απασχολήσουν ζητήματα αμιγώς επιστημονικά, αλλά και θεσμικά, νομικά, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και ζητήματα του ευρύτερου χώρου της υγείας, ζωντανό κύτταρο του οποίου είμαστε οι φαρμακοποιοί. Στο συνέδριο παραδοσιακά καλούμε επίσης και εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές, αναμένοντας την θεσμική τους στήριξη.»

Το συνέδριο έχει κεντρικό θέμα «Φαρμακείο: Βασικός Πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Είναι κεντρικός ο ρόλος των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

«Το  φαρμακείο πάντα ήταν ο πρώτος σταθμός στον οποίο απευθυνόταν ο ασθενής για ήπια προβλήματα υγείας και για συμβουλές σχετικά με την υγεία του.

Η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, η είσοδος όλο και περισσότερων θεραπευτικών επιλογών στη φαρέτρα της ιατρικής, η ανάπτυξη νεότερων ειδών που συμπλέουν με ένα βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο, δημιουργούν νέες ανάγκες, που αναδιατάσσουν την εργασία του φαρμακοποιού, δίνοντας έμφαση στην ασφαλή, αξιόπιστη, γρήγορη διάθεση του σκευάσματος, παράλληλα με τη συμβουλή για τη σωστή και αποτελεσματική χρήση του. Η συμμετοχή των φαρμακοποιών στην Π.Φ.Υ. έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4486/2017. Οι φαρμακοποιοί, εκτός από την ασφαλή, έγκαιρη και αξιόπιστη διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς, συμβάλλουν  -ενδεικτικά - και:

 - Στην αντιμετώπιση ήπιας συμπτωματολογίας έκτακτων περιστατικών (Μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής)

- Στην παροχή συμβουλών για την ορθή χρήση ιατροτεχνολογικών συσκευών

- Στην ανίχνευση νοσημάτων και συμβουλευτική – παραπομπή – επικοινωνία με άλλους επαγγελματίες υγείας (υπέρταση, διαβήτης)

- Στην παροχή α΄βοηθειών

- Στην διάθεση και διενέργεια διαγνωστικών τεστ (rapid test)

- Στην ανίχνευση εμβολιαστικών αναγκών ενηλίκων, στην διάθεση και στην διενέργεια εμβολίων σε ενήλικες.

Ωστόσο οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα,  δημιουργούν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, κάτι που αποτυπώνεται και με το νέο διευρυμένο ρόλο του φαρμακοποιού στα σύγχρονα συστήματα υγείας παγκοσμίως.»

Ποιος είναι ο στόχος της Οργανωτικής επιτροπής για το 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο;

«Στόχος της Οργανωτικής επιτροπής για το 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι η επίτευξη μιας άρτιας διοργάνωσης με μεγάλη συμμετοχή, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι να ενημερωθούν για τις επιστημονικές και θεσμικές εξελίξεις του φαρμακευτικού κλάδου. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας του φαρμακοποιού της κοινότητας  με εκπροσώπους όλων των κατευθύνσεων, της δια βίου εκπαίδευσης και επιστημονικής μοριοδότησης από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ανάπτυξης των φαρμακοποιών και της διαδραστικής συμμετοχής στις ζωντανές συζητήσεις που αφορούν τα προβλήματα και τον οραματικό σχεδιασμό του επαγγελματικού μέλλοντος.»

Με αφορμή το συνέδριο θα αναπτυχθούν σημαντικά θέματα από καταξιωμένους επιστήμονες. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα αλλά και τους συμμετέχοντες επιστήμονες σε αυτό. 

Ειδικότερα για τα επιστημονικά θέματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του συνεδρίου, το συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες:

Του καθηγητή φαρμακευτικής νανοτεχνολογίας Ε.Κ.Π.Α. και της Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, βραβευμένου από την Ακαδημία ΑΘηνών κ. Δεμέτζου Κωνσταντίνου, σχετικά με τα Γενόσημα, Βιοομοειδή και Νανο-ομοειδή θεραπευτικά προϊόντα.

Του Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Λιονή, με θέμα «παρακίνηση για υιοθέτηση μιας συμπεριφοράς που προάγει την υγεία των πολιτών».

Του φαρμακοποιού επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής ΦΣΗ, επιστημονικού συνεργάτη Εργαστήριου Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής, Ίδρυμα Τεχνολογία & Έρευνας, κ. Σπανάκη Μάριου, με θέμα «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Ερευνητικά δεδομένα στο οικοσύστημα υγείας της Κρήτης και προοπτικές διαχείρισής τους μέσω καινοτόμων τεχνολογικών προσεγγίσεων».

Της Aν. Kαθηγήτριας Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο, πρόεδρος της Mediterranean Neuroscience Society, κ.Δάλλα Χριστίνας για τη σημασία του φύλλου στη νευροψυχολογία.

Του Kαθηγητή Βιοψυχολογίας Τμήματος Ψυχολογίας, Kοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ.Παναγή Γεώργιου , σχετικά με τη νευροβιολογία του εθισμού.

Επίσης θα παρακολουθήσουμε ομιλίες τριών αξιόλογων συναδέλφων φαρμακοποιών του Ρεθύμνου που έχουν μεταπτυχιακή πανεπιστημιακή εξειδίκευση, (κ. Αντωνίου Ανδρέας, κ. Στεφανάκης Μανόλης, κ. Φουρναράκη Αγάπη) πάνω στο αντικείμενο που μελέτησαν, αλλά και ομιλίες από καταξιωμένους ιατρούς πάνω σε αντικείμενα που αφορούν την αντιμετώπιση ιδιαίτερων παθήσεων.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών φαρμακείου. Πείτε μας δυο λόγια και για αυτό.

«Στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Theartemis Palace οι φαρμακοποιοί, οι φοιτητές, το προσωπικό των φαρμακείων, θα μπορούν να επισκεφθούν πληθώρα περιπτέρων των φαρμακευτικών εταιρειών, όπου θα μπορούν να έχουν μια άμεση ενημέρωση για τα νεότερα προϊόντα των σημαντικότερων εταιρειών του χώρου (φαρμακευτικά, ιατροτεχνολογικά, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής κλπ) αλλά και για τις δράσεις των Συνεταιρισμών φαρμακοποιών.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ