ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση του Συλλόγου λογιστών Ρεθύμνου

0

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι μετά από μία αναλυτική καταγραφή ζητημάτων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), τόσο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και η Α.Α.Δ.Ε. έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου είναι η μείωση των εσόδων των γραφείων μας λόγω των προ συμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων.

Με αυτό το σκεπτικό γεννάται το ερώτημα εάν το Υπουργείο έχει ελλιπή πληροφόρηση, είτε αυτό συμβαίνει λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Σίγουρα πάντως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το τελευταίο πρόβλημα των φορολογουμένων θα είναι η αμοιβή του λογιστή.

Ο καθένας μπορεί να το σκεφτεί.

Πριν τις ανακοινώσεις σας θα μπορούσατε να ζητήσετε τη γνώμη του Οικονομικού Επιμελητηρίου ως επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας και να ελέγξετε την αντικειμενικότητα του δελτίου τύπου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Το πρόβλημα λοιπόν των λογιστών φοροτεχνικών δεν είναι τα μειωμένα έσοδα από τις προ συμπληρωμένες δηλώσεις, αλλά η ασυνέπεια των εμπλεκομένων φορέων ώστε να λειτουργούν όλα όπως πρέπει κατά την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικά σε μία χρονιά όπου έχουμε νέα έντυπα, η σωστή διαδικασία θα ήταν να δοθούν τα έντυπα στις εταιρίες λογιστικών προγραμμάτων ώστε να ετοιμάσουν τα προγράμματα (έτσι και αλλιώς μετά και τα Mydata τα πάντα πλέον είναι απόλυτα συνδεδεμένα μαζί τους), στο ΟΕΕ και στους λογιστές- φοροτεχνικούς ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις και μετά να ξεκινήσουν οι δηλώσεις και κατ’ επέκταση να τηρηθούν τα τυχόν χρονικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί.

Η συνέπεια του κλάδου είναι διαχρονική και προς τους πελάτες τους και προς το Υπουργείο για την εκτέλεση του εκάστοτε «Προϋπολογισμού», σε αναντιστοιχία με αυτή του Υπουργείου που έχει ήδη καθυστερήσει κατά δύο μήνες το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με την νομοθεσία που το ίδιο συνέταξε.

Στις επόμενες ανακοινώσεις λοιπόν καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε το πότε λύθηκαν τα εν λόγω ζητήματα, καθώς και ότι απαιτείται λογιστικός έλεγχος των προσυμπληρωμένων δηλώσεων λόγω ανακριβειών  (Ναυτεμπορική αρ. φύλλου 28395/στις 17-5-2024).

Επειδή το Δελτίο τύπου του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ όπως αυτό απαντήθηκε προς την ΠΟΦΕΕ, απευθύνεται ουσιαστικά προς όλους τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς, ο Σύλλογος Λογιστών– Φοροτεχνικών του Νομού Ρεθύμνης, θα πρότεινε η συνεργασία του Υπουργείου, της ΑΑΔΕ αλλά και του ΟΕΕ να είναι πιο αγαστή για να αποφεύγονται παρόμοιες άστοχες ανακοινώσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ