ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου: «Ποτέ δεν είναι αργά»

0

 Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου η απάντηση που δίνουμε είναι «Ποτέ!».

Μια ανάσα πριν την έναρξη των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, δύο μαθήτριές μας, οι οποίες συμμετείχαν στις περσινές Εξετάσεις και πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακές Σχολές του Ρεθύμνου, μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους τόσο για την επιτυχία τους όσο και για το ταξίδι που κάναμε μαζί τα τελευταία χρόνια στα σχολικά θρανία.

Πρόκειται για τις πρώην μαθήτριές μας και νυν φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης Χαρά Αρκαδιανού και Μαρία Πελαντάκη. Η πρώτη είναι πλέον φοιτήτρια της Σχολής Κοινωνιολογίας και η δεύτερη της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, εδώ στο Ρέθυμνο, και δηλώνουν εξαιρετικά χαρούμενες για την επιτυχία τους και για την απόφασή τους, πριν λίγα χρόνια, να επιστρέψουν στα θρανία και να κυνηγήσουν το όνειρό τους, συμμετέχοντας, μέσω του σχολείου μας, στις Πανελλαδικές.

Ερώτηση: Τι σας οδήγησε να επιστρέψετε στα θρανία; Πόσο δύσκολη ήταν η απόφασή σας αυτή;

Χαρά: Το Γενικό Λύκειο το τελείωσα το 1990 αλλά είχα πάντα όνειρο να δώσω Πανελλαδικές Εξετάσεις, ήταν κάτι που το ήθελα πολύ και είχα πιστέψει πως θα γίνει κάποια στιγμή της ζωής μου. Η επιστροφή στα θρανία του Εσπερινού ΕΠΑΛ ήταν για μένα μια πρόκληση!

Μαρία: Το Απολυτήριο το πήρα το 1992 και ο λόγος που με οδήγησε πίσω στα θρανία ήταν ότι ήθελα να ενισχύσω το βιογραφικό μου με ένα Πτυχίο Ειδικότητας. Το σκεφτόμουν πολλά χρόνια, δίσταζα, αλλά η ιδέα ωρίμασε το 2021.

Ερώτηση: Πώς αντιμετώπισε το οικογενειακό και το φιλικό σας περιβάλλον την απόφαση να επιστρέψετε στο σχολείο;

Χαρά: Οι απόψεις διέφεραν. Κάποιοι δε με πήραν στα σοβαρά. Αλλά εν τέλει η απόφαση ήταν δική μου!

Μαρία: Η οικογένειά μου έδειξε κατανόηση που απουσίαζα αρκετές ώρες από το σπίτι και όλοι μοιραζόμασταν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις. Το φιλικό περιβάλλον με στήριξε και μου έδειχνε θαυμασμό, ενώ με στήριξε πολύ και η εργασία μου, που με διευκόλυνε με άδειες που χρειαζόμουν.

Ερώτηση: Σκεφτήκατε ποτέ να διακόψετε τις σπουδές σας λόγω δυσκολιών;

Χαρά: Πολλά και διάφορα τα προβλήματα. Η δουλειά, οι υποχρεώσεις, η οικογένεια, προβλήματα υγείας… Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Στα παιδιά μου μαθαίνω να αγωνίζονται στη ζωή τους, έστω κι αν ακόμα χαθεί μια μάχη, δε χάνεται ο πόλεμος! Δε σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω. Οι δυσκολίες με πείσμωναν περισσότερο και αξίζει να σημειώσω ότι υπήρχε μεγάλη στήριξη και κατανόηση από τη μεριά των καθηγητών, με τους οποίους αποκτήσαμε σχέσεις που θέλω να διατηρήσω και εκτός σχολείου.

Μαρία: Με δυσκόλεψε το γεγονός ότι ήμουν εργαζόμενη και δούλευα τα πρωινά, επομένως ο χρόνος με την οικογένειά μου ήταν περιορισμένος. Δυσκολεύτηκα και σε κάποια μαθήματα, όμως δε σκέφτηκα ποτέ να διακόψω γιατί ως άνθρωπο με χαρακτηρίζει το ότι, όταν αποφασίσω κάτι, προσπαθώ να το φέρω σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να τα παρατάω.

Ερώτηση: Πώς θα χαρακτηρίζατε το γενικό κλίμα στο σχολείο και τις σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς;

Χαρά: Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές μου αλλά και τους συμμαθητές μου γιατί με έκαναν να νιώσω, μέσα σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που είχα, ξανά την ξεγνοιασιά των παιδιών και των εφήβων που είναι έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους… Ανεκτίμητη αξία…

Μαρία: Το κλίμα στο σχολείο ήταν πολύ θετικό. Αναπτύξαμε φιλίες που θα συνεχιστούν εκτός σχολείου και είμαι υπερήφανη που μαθήτευσα, γνώρισα και διδάχτηκα τόσα πράγματα από αυτούς τους καθηγητές. Μας δίδαξαν με υπομονή και επιμονή και υπήρχε μεταξύ μας συνεργασία και κατανόηση.

Ερώτηση: Περιμένατε ότι δυο χρόνια μετά την επιστροφή σας στα θρανία θα είστε πλέον φοιτήτριες;

Χαρά: Ξαναγύρισα στο σχολείο έχοντας ως μοναδικό στόχο να δώσω Πανελλήνιες και να πετύχω. Αν δεν πετύχαινα, ίσως να μην το συγχωρούσα στον εαυτό μου, ενώ κατά βάθος εκείνο που αξίζει είναι ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ κι όχι ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ και το ταξίδι είναι μαγευτικό, πιστέψτε με!

Μαρία: Η πρώτη συζήτηση για Πανελλήνιες Εξετάσεις έγινε με τους καθηγητές μου την πρώτη χρονιά που ήρθα στο σχολείο. Εκείνοι πρώτοι πίστεψαν στις δυνατότητές μου και με παρακινούσαν. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί, χωρίς τη δική τους προτροπή, δε θα τολμούσα αυτή την απόφαση. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και δικαιώθηκαν οι κόποι μου τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και οι καθηγητές μου που πίστεψαν σε εμένα!

Ερώτηση: Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να έρθει ξανά στο σχολείο αλλά για διάφορους λόγους διστάζει;

Χαρά: Η μόρφωση και τα όνειρα δεν έχουν λήξη, ούτε όριο ηλικίας. Όποιος το θέλει πραγματικά το καταφέρνει, αρκεί να τολμήσει, αρκεί να πιστέψει και να αγωνιστεί, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ποτέ δεν είναι αργά για να υλοποιήσεις τα όνειρά σου. Τα όνειρα δε μετράνε χρόνια και κανείς δεν πρέπει να μένει με απωθημένα.

Μαρία: Η συμβουλή μου είναι να το τολμήσουν, ακόμη κι αν υπάρχουν δυσκολίες! Το κλίμα και το έμψυχο δυναμικό του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρεθύμνου είναι υποστηρικτικό και με κατανόηση. Όσο μεγαλώνουμε, έχουμε την εμπειρία να ιεραρχήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα τις δυσκολίες μα και τις προκλήσεις της ζωής. Έτσι κι εγώ έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό, τα κατάφερα και είμαι υπερήφανη γι’ αυτό. Τολμήστε το κι εσείς γιατί «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ»!

Εμείς, η διεύθυνση και ο σύλλογος καθηγητών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, αισθανόμαστε την ανάγκη να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους πρώην και νυν μαθητές μας για τον αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά, να τους ευχαριστήσουμε για την καλή συνεργασία και να τους θυμίσουμε ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του σχολείου μας στην κοινωνία!

Εν αναμονή της περιόδου εγγραφών για το σχολικό έτος 2024-2025, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή στο σχολείο μας λειτουργούν οι παρακάτω Τομείς και Ειδικότητες:

Τομέας Πληροφορικής: Ειδικότητα Τεχνικού Η/Υ και Δικτύων Υπολογιστών

Τομέας Μηχανολογίας: Ειδικότητα Τεχνικού Οχημάτων

Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού: Ειδικότητα Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας: Ειδικότητα Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου

                                                                Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης

Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας: Ειδικότητα Υπαλλήλου Τουριστικών Επιχειρήσεων                                                                        

Για την ημερομηνία έναρξης των εγγραφών θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Η διεύθυνση και ο σύλλογος καθηγητών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Η Χαρά Αρκαδιανού και η Μαρία Πελαντάκη με την καθηγήτρια Οικονομίας Αθηνά Μουρτζανού
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ