Τον αναίτιο και αδικαιολόγητο αποκλεισμό των σχολικών μονάδων του Δήμου Αμαρίου (Συβρίτου και Φουρφουρά) από το χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτων καθώς και το «ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα» της υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων στο ν. Ρεθύμνης, αναδεικνύει εκ νέου με Ερώτηση - κοινοβουλευτική παρέμβαση του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.
Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητά απαντήσεις για τους λόγους που δε θα χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα οι εν λόγω σχολικές μονάδες όπως έγινε με τις αντίστοιχες του Δήμου Μυλοποτάμου, σύμφωνα με την εξαγγελία του.
Ο Μ. Χνάρης με αυτή τη δεύτερη παρέμβαση του, επισημαίνει ότι από τους κύριους λόγους δημιουργίας των εκπαιδευτικών κενών συνιστά «.. η έλλειψη οικονομικών και εκπαιδευτικών κινήτρων από την Πολιτεία» συνδυαστικά με το γεγονός ότι «..οι διορισμοί εκπαιδευτικών από το Υπουργείο σας, δεν επαρκούν να καλύψουν τα υφιστάμενα οργανικά κενά, ενώ παράλληλα παρατηρείται και καθυστέρηση στην κάλυψη και των λειτουργικών κενών».
Επιπλέον, σημειώνει ότι η υποστελέχωση των εν λόγω σχολικών μονάδων, έχει ως επακόλουθο «..πολλοί μαθητές να στερούνται της φοίτησης… και να αποχωρούν νωρίτερα» με συνέπεια «… να περιμένουν πολλές ώρες, χωρίς επιτήρηση στη στάση, για τη μετακίνησή τους ή να διανύουν μια μεγάλη απόσταση, ώστε να επιστρέψουν στην οικία τους».
Όπως τονίζει, η δυσλειτουργία αυτή, όπως σχετικώς είχε επισημανθεί και σε προγενέστερη ερώτηση μας «…παρατηρείτο εντονότερα στις ορεινές και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες του Γαράζου, Κράνας, Συβρίτου και Φουρφουρά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ρεθύμνης και των αντίστοιχων σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας» με προκρινόμενη λύση την «…αναμοριοδότηση απομακρυσμένων σχολικών μονάδων όπως και το χαρακτηρισμός τους ως δυσπρόσιτων, που είχε καταργηθεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Με τις πρόσφατες εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού ενημερωθήκαμε ότι «… το παραπάνω αίτημα μας έγινε εν μέρει δεκτό και πως προτίθεται να προβεί στο χαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων του Δήμου Μυλοποτάμου ως δυσπρόσιτων, αποκλείοντας όμως αναίτια και αδικαιολόγητα από την απόφαση του αυτή, τις αντίστοιχες σχολικές μονάδες του Δήμου Αμαρίου και συγκεκριμένα των σχολικών μονάδων Συβρίτου και Φουρφουρά, μολονότι και γι’ αυτές πληρούνται οι προϋποθέσεις του χαρακτηρισμού τους, ως δυσπρόσιτων».
Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν από τον επικείμενο χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτες οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρίου (Φουρφουρά και Συβρίτου) καθώς και οι αντίστοιχες σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης;
- Αν επεξεργάζεστε την πρότασή μας για το χαρακτηρισμό των εν λόγω σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως δυσπρόσιτων, και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;