ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρένα Κουτσαλεδάκη: «Δεν πρεσβεύουμε τη λογική της στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής»

0

Η επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, μιλάει τόσο για την λειτουργία του δήμου Ρεθύμνου, όσο και για τα σημαντικά ζητήματα που η δημοτική παράταξη «Μαζί για την αλλαγή» θα δώσει βαρύτητα στο επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι: «Η νέα δημοτική αρχή, δεν είναι νέα και δεν κομίζει τίποτα καινούργιο ή οραματικό για το Ρέθυμνο».

Πως αξιολογείτε τη λειτουργία του δήμου Ρεθύμνου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής;

«Η νέα δημοτική αρχή έχει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι νέα και δεν κομίζει τίποτα καινούργιο ή οραματικό για το Ρέθυμνο. Αξιοποιεί τη διαχειριστική επάρκεια ενός συστήματος που χωρίς φρεσκάδα, όραμα και κυρίως όρεξη. Αδυνατεί να επιλύσει τα προβλήματα και αφήνει το Ρέθυμνο πίσω».

Πρόσφατα διαμαρτυρηθήκατε έντονα για μια συνεδρίαση που έγινε δια περιφοράς, ενώ στην τελευταία δια ζώσης συνεδρίαση δεν παραβρεθήκατε ως παράταξη διαμαρτυρόμενοι. Πως σχολιάζετε γενικά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

«Είναι ακριβώς αυτό που σας λέω παραπάνω. Ένα δημοτικό σύστημα που δουλεύει στον αυτόματο, αγνοώντας πως έχουν εισέλθει στο δημοτικό συμβούλιο καινούργιοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν και κυρίως δεν πρέπει να αφήνουν την εργασία τους για να ανταποκριθούν στις απρογραμμάτιστες και μεταβαλλόμενες από τις υποχρεώσεις του Δημάρχου συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Δεν τους ενδιαφέρει η συμμετοχή και ο ουσιαστικός διάλογος. Για αυτό και επιλέξαμε την αποχή ως μέσο διαμαρτυρίας και πίεσης, ευελπιστώντας πως δε θα ξανασυμβεί αντίστοιχο περιστατικό. Είναι σαν να συγκρίνουμε μια εφημερίδα που εκδίδεται καθαρά από αναπαραγωγή ειδήσεων από το διαδίκτυο, απλά για να συντηρείται, με μια έκδοση που εμπεριέχει πρωτογενές ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Στο τέλος πάντα φαίνεται η διαφορά».

Σε ποια σημαντικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμος Ρεθύμνου θα δώσετε βαρύτητα το επόμενο διάστημα;

Το κυκλοφοριακό, οι υποδομές και στην ύδρευση και η ισόρροπη ανάπτυξη για τους οικισμούς είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες. Φυσικά και θα αναπτύξουμε προτάσεις για κάθε τομέα του δημοτικού έργου όπως κάναμε εξ αρχής. Για όλους εμάς η πόλη και τα χωριά του Ρεθύμνου είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσπαθούν να εξελιχθούν. Η αναθεώρηση της αστικής εμπειρίας, μέσα από τη βελτίωση της πραγματικής ζωής σε αυτήν δεν είναι ένα θεωρητικό ζητούμενο, αλλά μια ουσιαστική πρόκληση.

Πως σκοπεύετε να συνεχίσετε να αξιοποιείτε το ρόλο σας Δημοτικό Συμβούλιο;

«Το Ρέθυμνο και οι άνθρωποι του αποτέλεσαν για εμάς την αφετηρία για την προσπάθεια μας. Ο Αντώνης Σαμαράκης έλεγε, ότι όσο υπάρχει ανησυχία υπάρχει ελπίδα και εμείς ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για το Ρέθυμνο και ως αντιπολίτευση δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω και δεν πρεσβεύουμε τη λογική της στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής. Ότι σωστό γίνεται το στηρίζουμε. Καταθέτουμε προτάσεις για κάθε ζήτημα για να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε ως οδηγό το πρόγραμμα του συνδυασμού μας που διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με συνεργάτες και μέλη του συνδυασμού και δια μέσου ενσωμάτωσης των αξιολογημένων προτάσεων που προέκυψαν από τη διαδικασία διαβούλευσης με φορείς και πολίτες. Προχωράμε με σεβασμό στο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις των σχετικών θεσμικών ρυθμίσεων που αφορούν τη διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση τις ευκαιρίες που προκύπτουν για το Ρέθυμνο».

Εκτός των αμιγώς δημοτικών θεμάτων υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Σκοπεύετε να παρέμβετε σε τέτοιου είδους ζητήματα και σε ποια;

«Η διαφύλαξη και η αναβάθμιση των υποδομών μας µέσω δράσεων που θα συμβάλλουν στην συνοχή του κοινωνικού ιστού και σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των υποδομών του Ρεθύμνου υπερβαίνει τα αυτοδιοικητικά όρια, την ίδια όμως στιγμή που μέσα από τη συνεργασία λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της δυναμικής επίλυσης κρίσιμων για τον τόπο θεμάτων. Η θεσμική θωράκιση και στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα. Και σίγουρα δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ως ενεργοί πολίτες δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό ή σε διαπιστώσεις που δεν συνοδεύονται από μια σαφή, συγκεκριμένη και σταθερή προσπάθεια στήριξης. Πριν λίγες μέρες ξεκινήσαμε με μια σύντομη προσέγγιση ως προς τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Θα ακολουθήσουν στοχευμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για το πως ως δημοτικό σύστημα μπορούμε μέσα από συνεργασίες να βοηθήσουμε στην πράξη.»

Να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των βλαβών στην ύδρευση ζητάει η Ρένα Κουτσαλεδάκη

Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμου του Ρέθυμνου κα Ρένα Κουτσαλεδάκη μίλησε στον 9,80 fm και το Σταύρο Ρακιντζή για τη ζημιά που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον κεντρικό αγωγό ΄ύδρευσης της ΔΕΥΑΡ με αποτέλεσμα, πολλά σημεία του Ρέθυμνου να μείνουν χωρίς νερό για 2,5 μέρες.

Για το λόγο αυτό η κα Κουτσαλεδάκη ζητάει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΡ. Για το θέμα αυτό η επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Η βλάβη που σημειώθηκε και η συνεπακόλουθη διακοπή υδροδότησης της πόλης μας, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά με το πιο επώδυνο τρόπο την ανυπαρξία ενός σχεδιασμού που αφορά στην ασφαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.»

Και πρόσθεσε: «Η πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρό πόσιμο νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της ίδιας της ζωής μας. Ο κίνδυνος που επανειλημμένα αναδείξαμε, τα προβλήματα δηλαδή που υπάρχουν στην ύδρευση, δεν μπορούν να λυθούν μ’ ένα μαγικό ραβδάκι. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη γιατί στο μέλλον θα έχουμε να κάνουμε με μια πόλη που δεν θα είναι στο μέγεθος που είναι σήμερα, αλλά μεγαλύτερη. Πρέπει να προνοήσουμε για να έχουμε μια πόλη που θα μπορεί να δει το πρόβλημα πριν αυτό συμβεί.»

Αναφερόμενη στο αίτημά της το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ είπε: «Μόλις έγινε η διακοπή, ζήτησα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με κοινοποίηση και στον κ. δήμαρχο, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να μπει αυτό το θέμα και να συζητηθεί από όλους μας. Επίσης να μας παρουσιάσουν ποιος θα είναι ο σχεδιασμός και η λύση του προβλήματος».

Στη συνέχεια η ίδια συμπλήρωσε: Δεν μηδενίζουμε καμιά προσπάθεια, αλλά δεν θα κρυφτούμε και πίσω από ένα πρόβλημα που υπάρχει. Πέραν του ότι υπάρχουν πεπαλαιωμένα δίκτυα υπάρχει και στο ανατολικό και στο δυτικό Ρέθυμνο τμήμα οικισμών που μεταφέρεται ακόμα και σήμερα νερό με υδροφόρα».

«Το θέμα με το νερό είναι σοβαρό. Στην περασμένη διακοπή έκλεισαν σχολεία ενόψει διαγωνισμών, ενώ υπήρξαν πολλά παράπονα σε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων από τους επισκέπτες της πόλης μας», είπε.

Κλείνοντας η κα Κουτσαλεδάκη αναφέρθηκε στο ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το μέλλον που θα αφορά στην ανοικοδόμηση, στον τουρισμό και στις κατοικίες του Πανεπιστημίου και σημείωσε: «Οι πολίτες θέλουμε να έχουμε καθαρό νερό, γι’ αυτό θα πρέπει να προβληματιστούμε καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν παλιά δίκτυα κάποια από αυτά και από αμίαντο. Πρέπει να συζητήσουμε την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο κομμάτι της ύδρευσης που θα δημιουργήσουν μία πραγματικά σύγχρονη πόλη, μακριά από βαρύγδουπες εξαγγελίες που στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»   

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ