ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επένδυση στην πρόληψη για την αποφυγή του πύρινου εφιάλτη

0

 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

 Με αφορμή τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν τόσο στον «πολύπαθο» νότο του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στ’ Ακούμια, όσο και δίπλα στην πόλη του Ρεθύμνου στην περιοχή των Τριών Μοναστηριών, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου αλλά και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, μίλησαν για την ανάγκη της ανάπτυξης του τομέα της πρόληψης, αναφέροντας τον σχεδιασμό και τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση των φαινομένων αλλά και η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ: «Drone και θερμικές κάμερες, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο τομέας της πρόληψης»

Το σημαντικό ζήτημα της συνεργασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στη διαχείριση των πυρκαγιών, είχε θέσει σε επίσκεψή του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στον υπουργό Βασίλη Κικίλια αλλά και στον υφυπουργό Ευ. Τουρνά, τόσο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αγ. ΒασιλείουΒαγγέλης Καπετανάκης. «Συναντήσαμε τον υπουργό Β. Κικίλια και τον υφυπουργό Ευ. Τουρνά, και τους θέσαμε το σοβαρό θέμα που αφορά στη συνεργασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.Ο λόγος είναι ότι εμείς ξέρουμε το ανάγλυφο της περιοχής, ξέρουμε τους τρόπους διαφυγής, ξέρουμε το αγροτικό οδικό δίκτυο και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μια καλή συνεργασία.Αυτό εφαρμόστηκε στην τελευταία πυρκαγιά και γι’ αυτό είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Δηλαδή,εμείς υποδείξαμεστην πυροσβεστική ποιο ήταν το σημείο που θα μπορούσε να «ξεφύγει» η φωτιά και να κατακάψει όλη την περιοχή. Η πυροσβεστική σταμάτησε ακριβώς εκεί και μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείςκατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Αναφερόμενος ο ίδιος στον τομέα της πρόληψης τόνισε ότι για το Δήμο Αγίου Βασιλείου αποτελεί την αιχμή του δόρατος, όπως χαρακτηριστικά. «Οι καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται, οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με ριπές που συχνά φτάνουν τα 12 μποφόρ, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, αλλά τις περισσότερες φορές την καταστούν αδύνατη.»

Στο τομέα της πρόληψης ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει δημιουργήσει μια εθελοντική ομάδα με 41 πυροσβεστικά οχήματα επανδρωμένα από εθελοντές που πλέον λειτουργούν όπως οι επαγγελματίες. Είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Δρουν επαγγελματικά και επεμβαίνουν όχι μόνο την στιγμή της πυρκαγιάς αλλά κάνουν συνεχείς περιπολίες, ιδιαίτερα όταν οι άνεμοι είναι 4 και 5 μποφόρ αφήνοντας τη δουλειά τους και την προσωπική τους ζωή για να βοηθήσουν στην πρόληψη.» Στο κόμματι της πρόληψης συγκαταλέγεται και η οδηγία του δήμου που παροτρύνει τους δημότες, ανεξάρτητα αν το ακίνητό τους είναι εκτός ή εκτός σχεδίου να προχωρήσουν στον καθαρισμό του με καταστροφείς για να μην υπάρχει ψηλή βλάστηση.

Ο δήμος Αγ. Βασιλείου θα προβεί στην αγορά droneκαι θερμικών καμερών, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον τομέα της πρόληψης. «Πριν από δύο μήνες επισκέφτηκα τον υφυπουργό Πολικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλο μαζί με το υφυπουργό Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη και εκεί συμφωνήθηκε ένα ποσό 300.000 ευρώ, το οποίο θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες που θα χρησιμοποιηθεί για αγορά droneκαι θερμικών καμερών.»

Ο Γιάννης Ταταράκης αναφερόμενος στις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που έχει ζήσει ο νότος σημείωσε: «Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα και τις καταστροφές επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, το χειρότερο είναι η απογοήτευση και το «σπασμένο ηθικό» των κατοίκων που δεν έχουν πια ούτε οικονομικά ούτε ψυχικά αποθέματα, ώστε να ξεκινήσουν να καλλιεργούν και πάλι την περιοχή, λόγω των επαναλαμβανόμενων περιστατικών. Οι μεγάλες καταστροφές αποθαρρύνουντον κόσμο να επενδύσει και να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.Ωστόσο, αν ο κόσμος δεν καλλιεργήσει και πάλι οι πυρκαγιές δυστυχώς θα είναι συνεχείς».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου επαναφέρει το θέμα του Κλιμακίου Δ Τάξης: «Για να μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό θα πρέπει ο κόσμος να νιώσει ασφαλής. Αυτό επιδιώκουμε σαν Δήμος Αγίου Βασιλείου και γι’ αυτό ζητούμε το κλιμάκιο Δ τάξηςπου είναι μια ολοκληρωμένη πυροσβεστική όπως αυτή που έχει το Ρέθυμνο. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί το προσωπικό και θα μπορούν να βγαίνουνπερισσότερες περιπολίες στην περιοχή, κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Δεν ενδιαφερόμαστε και το γραφειοκρατικό, θέλουμε να έχουμε συνεχόμενες περιπολίες για να προλαμβάνουμε τη φωτιά» κατέληξε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ: «Για τις ανάγκες της αντιπυρικής προστασίαςθα προχωρούμε στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών»

Για την πρόληψη μίλησε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Σκορδίλης, τονίζοντας ότι:«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε κι αυτό που έχουμε σαν πρώτο μέλημα μας είναι να δούμε τί θα κάνουμε με την πρόληψη, ώστε να κάνουμε σωστά βήματα και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή προσπαθώντας να κατασβέσουμε πυρκαγιές που καίνε μέσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.»

Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδίλης, το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε θα είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων χρόνων,«οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι η οργάνωση των υπηρεσιών μας με τον κατάλληλο εξοπλισμό, σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία με πυροσβεστική, αστυνομία, περιφέρεια και εθελοντικές ομάδες. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει και είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Άλλωστε το επίπεδο της συνεργασίας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας φάνηκε και από την πυρκαγιά στα Τρία Μοναστήρια. Είχαμε την άμεση ανταπόκριση των φορέων πυρόσβεσης και την πολλή καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ τους».Είναι σημαντικό σχολίασε ο κ.Σκορδίλης ότι τα εναέρια μέσα ήταν εντός Κρήτης και έκαναν πολύ γρήγορα τις πρώτες ρίψεις. Πάντως, στο ερώτημα για το αν το Ρέθυμνο κινδύνεψε ο ίδιοςαπάντησεαρνητικά τονίζοντας ότι αυτό που μας έδειξε η τελευταία πυρκαγιά είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας «συνεχίζουμε να υστερούμε στις διαδικασίες πρόληψης όσον αφορά στον καθαρισμό των ακινήτων, όπως και στον καθαρισμό των περιαστικών δασών και εξήγησε ότι «αυτό έχει να κάνει, με το πότε μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε σε εργολαβίες. Μιλάμε για παθογένειες του συστήματος. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ώστε όταν συμβεί το γεγονός να μπορέσουμε να δράσουμε και να αντιδράσουμε άμεσα. Αυτό που ζητάμε είναι με τη βοήθεια του υπουργείου εσωτερικών όλα αυτά να γίνονται νωρίτερα και πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.Αυτό που έγινε φέτος με τον κανονισμό της πυροπροστασίας που έπρεπε να τρέξουν όλοι να καθαρίσουν την τελευταία στιγμή τα ακίνητάτους, χωρίς να μπορούν να διαχειριστούν αυτά που καθάρισαν (την καύσιμη ύλη που βγήκε από τα χωράφια) έφερε μόνο άγχος και προβλήματα.»

Αναφερόμενος στις εθελοντικές ομάδες είπε ότι: «Αυτή τη στιγμή 30 πυροσβεστικά συγκροτήματα έχουν δοθεί σε εθελοντές σε όλο το Δήμο Ρεθύμνου.Ο εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα 4Χ4 που φέρουν βυτία των 500 ή των 800 λίτρων. Τέτοια αυτοκίνητα έφτασαν πρώτα στη φωτιά στα Τρία Μοναστήρια. Σημαντικόείναι ακόμα, ο Δήμος έχει 305 κρουνούς οι οποίοι ελέγχθηκανκαι λειτουργούν.Το ότι κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια μπορούμε, φαίνεται και από την συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου της χρηματοδότησης των 30 εκατομμυρίων στους δήμους για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μ.που συμμετείχε και ο Δήμος Ρεθύμνου και είναι ο 10ος δήμος που εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 310.000 ευρώ. Περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να δούμε ποιοι δήμοι συμμετέχουν και να πάρουμε το πράσινο φως,ώστε να προχωρήσουμε προκειμένου να κάνουμε μία γρήγορη αλλά αξιόπιστη μελέτη για τις ανάγκες της αντιπυρικής προστασίας (πράγμα το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει σε επίπεδο Δήμου) έτσι ώστε άμεσα να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις 300 χιλιάδες ευρώ για να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες.Εκτός από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του πράσινου ταμείου να σημειώσω ότι υπάρχει και η ετήσια χρηματοδότηση για την πολιτική προστασία η οποία φέτος ήταν 70 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 10 χιλιάδες περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια.»

Λόγω των νέων ευθυνών που αναλαμβάνουν οι δήμοι που αφορούν την πυροπροστασία, χρειάζεται και το ανάλογο προσωπικό ν’ ανταπεξέλθει στις πρόσθετες ευθύνες. «Στην ουσία ο Δήμος για την Πολιτική Προστασία έχει ένα άτομο με παράλληλα καθήκοντα. Δηλαδή, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας είναι ένα άτομο με παράλληλα καθήκοντα στην Τεχνική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι η στελέχωση των τμημάτων πολιτικής προστασίας, όπως και στους περισσότερους δήμους είναι ελλιπής. Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, όπως χρειαζόμαστε και εγκαιρότερα τις χρηματοδοτήσεις και τα προγράμματα που έχουν σχέση με την πυροπροστασία».

Μάλιστα, όπως ο κ. Σκορδίληςανέφερε χαρακτηριστικά, η εργολαβία του καθαρισμού ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες και πρόσθεσε:«Αυτές είναι οι αγκυλώσεις του δημόσιου συστήματος που έχουν να κάνει με τους διαγωνισμούς και με αυτές τις διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή,δυστυχώς,όλοι δίνουν σημασία στην διαχείριση της φωτιάς, δηλαδή του γεγονότος μετά που θα συμβεί και όχι στην διαχείριση του κινδύνου πριν συμβεί» κατέληξε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ