ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ενημερωτική συνάντηση για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης

0

 Ενημερωτική συνάντηση σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βάμβουκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ρεθύμνου,.κ.κ Νίκος Μανουσάκης, Μιχάλης Σαρρής και Βαγγέλης Τσουδερός, ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, παραρτήματος Κρήτης, κ. Αλέκος Στεφανάκης, η εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, κα Σμαρώ Σωτηράκη, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης και εκπρόσωποι των Κτηνοτρόφων.

Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων και ο συντονισμός των ενεργειών σε τοπικό επίπεδο, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση σε ενδεχόμενα κρούσματα πανώλης στο Νομό Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στο Νομό Ηρακλείου έχουν ήδη οριοθετηθεί οι ζώνες προστασίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων και οι ζώνες επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων αντιστοίχως. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες στις ζώνες προστασίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν και οι ζώνες επιτήρησης.

Σε ό,τι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο των σφαγείων αιγοπροβάτων και παράλληλα έχει ανασταλεί μέχρι 11 Αυγούστου, μετά από οδηγίες του Υπουργείου Aγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η έκδοση αδειών  σφαγής και για βοοειδή σε άλλους Νομούς, όταν πρόκειται για βοοειδή που συστεγάζονται με αιγοπρόβατα ή ανήκουν στον ίδιο κτηνοτρόφο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης συγκρότησε το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι (τηλέφωνα: 28313 43815-19). Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με τη χτεσινή Απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης έχε τεθεί σε αναστολή το πρόγραμμα εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων.

H Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

« Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Κρήτη.  Είμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν διαχείριση κρουσμάτων και στην Π.Ε. Ρεθύμνης. Έχει ήδη διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό για την ασθένεια στους συλλόγους κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, τα σφαγεία, τα τυροκομεία και τους ιδιώτες κτηνίατρους  και έχουμε ζητήσει και από τις αρμόδιες αρχές ( Αστυνομία, Λιμενικό, Τροχαία) να μας ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους για να είμαστε σε διαρκή και άμεση  επικοινωνία σε περίπτωση, κατά την οποία χρειαστεί να παρέμβει ο τοπικός μηχανισμός».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ