ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος στον Κουρταλιώτη

0

Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συνανθρώπου μας που έχασε χθες τη ζωή του στο φαράγγι του Κουρταλιώτη

Είναι σοβαρές οι ευθύνες κεντρικού και τοπικού κράτους για την κατάσταση στον Κουρταλιώτη, του οποίου η προστασία αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και την ίδια τη ζωή.

Προστασία, που ξεκάθαρα καμία σχέση δεν έχει με το αντιλαϊκό- αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο που ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες,  με ευθύνη του Δήμου Αγίου Βασιλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και της κυβέρνησης,  για να θεσπίσουν εισιτήριο εισόδου στις πηγές του Κουρταλιώτη,  στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης του φυσικού πλούτου όλης της  Κρήτης.

 Υπό τον μανδύα ενός «φιλοπεριβαλλοντικού αφηγήματος» ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν κέρδη και μόνο.  Μόνο ως υποκριτικές και συνιστούν εμπαιγμό στον λαό μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις υποσχέσεις για δήθεν δωρεάν είσοδο στους κατοίκους και ανταποδοτικά κέρδη για τη διάσωση του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού. Θυμίζει στον λαό το ανέκδοτο – αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ  για «διόδια μόνο για τουρίστες στον ΒΟΑΚ»…

Με αυτά τα κοινά σχέδια των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων σε Δήμο και Περιφέρεια αλλά και της κυβέρνησης, αποδεικνύεται η πλήρης σύμπλευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής.

Αντί να πάρουν τις ευθύνες τους για την εγκατάλειψη του φαραγγιού στην τύχη του, με τραγική συνέπεια χθες τον άδικο θάνατο του συνανθρώπου μας, προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος στον Κουρταλιώτη, που -χωρίς καμία προστασία ούτε των πηγών που χρησιμεύουν και για ύδρευση, ούτε του φαραγγιού, χωρίς προσωπικό και υποδομές φύλαξης, πυροπροστασίας, καθαριότητας και συντήρησης - έχει γίνει «οικόπεδο» των ομίλων του τουρισμού στον βωμό του «τουριστικού θαύματος», βάζοντας σε κίνδυνο και την ανθρώπινη ζωή.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης,  ότι το ξαφνικό ενδιαφέρον Τοπικής Διοίκησης και Υπουργείου  έρχεται την ώρα που το φαράγγι του Κοτσιφού παραμένει για μήνες κλειστό και η μοναδική δίοδος για το νότιο Ρέθυμνο παραμένει το πέρασμα του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, το οποίο δέχεται την αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού.

Τα αθώα θύματα όπως και οι καταστροφές από τις φωτιές και τις πλημμύρες δεν βαραίνουν γενικά και αφηρημένα τη φύση ή την «κακιά ώρα», όπως  προβάλλουν κυβέρνηση,  περιφερειακή και  δημοτικές αρχές.  Βαραίνουν το σύστημα εμπορευματοποίησης των πάντων που υπηρετούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις που διαχρονικά προσαρμόζουν  την περιβαλλοντική νομοθεσία στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Βαραίνουν την πολιτική «κόστους – οφέλους»,  εξαιτίας της οποίας είναι πλήρης η ανυπαρξία ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας, δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Όσο δε για τις  «κορώνες»  για την τάχα προστασία των περιοχών Natura 2000 (όπου ανήκει και ο Κουρταλιώτης) δεν μπορούν να κρύψουν ότι με όλο το εγκληματικό περιβαλλοντοκτόνο νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ανοίγουν τον δρόμο για να εξυπηρετηθούν οι όμιλοι σε τουρισμό και ενέργεια, ακόμα και σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, αρκεί να εξασφαλίσουν επιχειρηματικά κέρδη και μόνο.

Το μέλλον του Κουρταλιώτη είναι υπόθεση του λαού του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Καμία εμπιστοσύνη στους σχεδιασμούς περιφέρειας- δήμου- κυβέρνησης.

Υπάρχει πείρα που βγαίνει από τον αγώνα του λαϊκού κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος,  όπως οι κινητοποιήσεις για τον Παλίγκρεμνο, ενάντια στην επιχειρούμενη επένδυση εκεί,  που ακύρωσαν τα σχέδια τους.

Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ καλεί τον Ρεθεμνιώτικο λαό,  τους μαζικούς φορείς του νομού,  να διεκδικήσουν με την πάλη τους :

  • Εδώ και τώρα να προστατευθούν οι πηγές του Κουρταλιώτη, να στελεχωθεί το φαράγγι με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές φύλαξης, πυροπροστασίας,  καθαριότητας και συντήρησης με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση.
  • Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος του Κουρταλίωτη µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες για αναψυχή και όχι τα κέρδη των ομίλων του τουρισμού. 
  • Καμία εμπορευματοποίηση του φυσικού πλούτου. Ούτε σκέψη για την επιβολή εισιτηρίου στις πηγές του Κουρταλιώτη. Καμία ανταποδοτική λειτουργία δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και καμία ιδιωτικοποίηση δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με το έμψυχο δυναμικό και τα αναγκαία μέσα για την προστασία του λαού, των επισκεπτών  και του περιβάλλοντος του Κουρταλιώτη.
  • Να ακυρωθούν όλοι οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα, στις προστατευόμενες περιοχές.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ