ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

10 χρόνια Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών στο Ρέθυμνο από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ

0

Μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά σταθμός ήταν το 2014! Τότε δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο η πρώτη ομάδα ανθρώπων που  στόχο είχαν την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών του τόπου τους. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ μετράει μέχρι σήμερα δέκα χρόνια προσφοράς, ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης, έχοντας διοργανώσει οκτώ λαμπαδηδρομίες, με τη Φλόγα της Αγάπης να δίνει μαθήματα εθελοντισμού σε όλους τους  πολίτες  της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

 Η ιδέα της  Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ξεκίνησε  το 2002 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που σε αυτήν έχει ενταχθεί ως μέλος ο ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνης ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ. Σκοπός είναι να στείλει  αισιόδοξα μηνύματα συμβολισμού  για την εθελοντική αιμοδοσία αλλά και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους εθελοντές γίνεται.

  Η Φλόγα της Αγάπης, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, ανάβει πάντα από καντήλι ναού με τις ευλογίες αρχιερέα και περνάει από όλες τις πόλεις της Ελλάδας,  με πρώτο σταθμό το Ξυλόκαστρο ως τιμής ένεκεν, καθώς η ιδέα ξεκίνησε από εκεί.

 Η Φλόγα έχει κατάληξη στην πόλη που φιλοξενεί την Αμφικτιονία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Για τη φετινή χρονιά η Αμφικτιονία έχει προγραμματιστεί για τον μήνα Οκτώβριο στην πόλη της Σπάρτης.

Σε όλες τις δράσεις ο ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου βρίσκει πάντα θερμούς υποστηρικτές. Είναι ένας Σύλλογος ο οποίος έχει αγαπηθεί και στηριχθεί σε τέτοιο  επίπεδο, που δημιουργεί ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στην κοινωνία, μία  αμείωτη  συνεχιζόμενη προσπάθεια για το κοινό καλό.

Μικρή ιστορική αναδρομή για τις  λαμπαδηδρομίες που διοργανώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στο Ρέθυμνο.

Έτος 2014: Γίνεται η πρώτη Λαμπαδηδρομία στην πόλη του Ρεθύμνου με την παρουσία της τότε Υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα. Στα πλαίσια αυτού πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία και διαφωτιστικές ομιλίες από άξιους ιατρούς, για την σημαντικότητα και την διαδικασία της αιμοδοσίας.

Έτος 2015: Δεκάδες εθελοντές κράτησαν ψηλά την Φλόγα της Αγάπης στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Πλαισιώθηκε από την ομιλία του τότε προέδρου του ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου π. Γεώργιου Γαλεράκη και νυν Επίτιμου Προέδρου,  ο οποίος μίλησε για την σημαντικότητα της προσφοράς και της φιλίας εξ αίματος.

Έτος 2016: H Φλόγα της Αγάπης δέχτηκε υποδοχή στο Ρέθυμνο από τους ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ κι από  παραδοσιακούς πολιτιστικούς αλλά και αθλητικούς φορείς. Μία ημέρα αφιερωμένη στον εθελοντισμό και παράλληλα στα ήθη και έθιμα του τόπου μας, με συνοδεία παραδοσιακών  χορών και μουσικής.

Έτος 2017:  Η λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου έχοντας ως  εκκίνηση  τον ναό του  Αγίου Ραφαήλ. Η συγκεκριμένη γιορτή έγινε στο Σπήλι ως ένδειξη αναγνώρισης για την  συνεισφορά των πολιτών του Δήμου Αγίου Βασιλείου στην εθελοντική αιμοδοσία. Την ίδια ημέρα ακολούθησε βράβευση  του εθελοντή αιμοδότη για τα τριάντα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς του σε αίμα.

 Έτος 2018: H προγραμματισμένη Λαμπαδηδρομία ακυρώνεται  λόγω έκτακτων  καιρικών συνθηκών.

Έτος 2019: Η Φλόγα της Αγάπης  διέσχισε μεγάλο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,  από την  Επισκοπή, τον Άγιο Ανδρέα και αρκετά ακόμα χωριά του Δήμου Ρεθύμνης,  με την συμμετοχή δρομέων, ποδηλατιστών και πατινιών για να καταλήξει στο λιμάνι του Ρεθύμνου όπου έγινε το Άναμμα του Βωμού.

Έτος 2020: H προγραμματισμένη Λαμπαδηδρομία στον Δήμο Ανωγείων ακυρώθηκε αφού η πανδημία οδήγησε σε αρκετούς περιορισμούς.

Έτος 2021: To Ρέθυμνο μαζί με την Φλόγα της Αγάπης υποδέχεται και τον Ιταλικό Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Fratres Fabrica» της Τοσκάνης.  Τον βωμό της αγάπης ανάβει η Ελληνίδα Επίτιμη Πρόξενος του Λιβόρνο, κα Έλενα Κωστάντος. Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται στο Ρέθυμνο  το πρωτόκολλο συνεργασίας και  η πράξη αδελφοποίησης μεταξύ των δύο συλλόγων, τον Σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών  «Δότες Ζωής» και τον αντίστοιχο σύλλογο Fratres Fabbrica.

Έτος 2022: H υποδοχή της Φλόγας της Αγάπης γίνεται στην Μαρίνα Ρεθύμνου για να ταξιδέψει με την ομάδα μοτοσικλετιστών μέσα από τα χωριά και τα βουνά του Ρεθύμνου στον Πλακιά  του Δήμου Αγίου Βασιλείου, για να ανάψει τον βωμό ο Νίκος Τσικριτσάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηρακλείου. Την βραδιά σηματοδότησε το σύμφωνο αδελφοποίησης των Συλλόγων «Fratres Fabrica» και «Δότες Ζωής» , παρουσία εκπροσώπου  της ΠΟΣΕΑ και του Προέδρου της Ιταλικής Ομοσπονδίας κ. Vincenzo Manzo.

Έτος 2023: Εκατόν τριάντα οχτώ μηνύματα αγάπης  για την  εθελοντική αιμοδοσία έστειλαν οι παιδικές φωνές των μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου όταν άναψε ο βωμός  της Φλόγας της Αγάπης από τον χρυσό Παραολυμπιονίκη  Αντώνη Τσαπατάκη. Μία ξεχωριστή λαμπαδηδρομία καθώς οι μικροί πρωταγωνιστές μαθητές φώναζαν με πάθος το δικό τους σύνθημά: «Δώσε το παράδειγμα -Δώσε αίμα!».

23 Αυγούστου 2024: Μνημονεύοντας τα 200 χρόνια από το Μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, η Φλόγα της Αγάπης θα ταξιδέψει από τις Μέλαμπες του Δήμου Αγίου Βασιλείου μέχρι τον Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, τους «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» - Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τους Δήμους Ρεθύμνης κι Αγίου Βασιλείου και την Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων με τη συμμετοχή 18 Λαογραφικών Συλλόγων του Νομού Ρεθύμνου και της ελληνικής επικράτειας.

Κλείνοντας αυτήν την μικρή αναδρομή θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι  οι «Δότες Ζωής» δεν είναι μόνο τα μέλη του Συλλόγου, αλλά όλος ο κόσμος που με τόση αγάπη και υποστήριξη έχει βοηθήσει στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού έργου.

 Δέκα χρόνια τώρα ο  ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ λειτουργεί μέσω της συμμετοχής του κόσμου, γεγονός που έχει συγκινήσει και εκτιμηθεί πολύ, διότι καμία δράση δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν δεν υπήρχαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες να την υποστηρίξουν, να αναδείξουν την προσφορά και τον εθελοντισμό, διαδίδοντας την έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που συμβάλλεται στα μέγιστα για την υλοποίηση της δράσης: Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Δήμους του Νομού Ρεθύμνου, Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ΕΚΑΒ, ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ, σχολεία, λαογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους και φορείς της περιφέρειας Ρεθύμνου, χορηγούς και εθελοντές του συλλόγου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ.

(συντάκτης: ΄Αρτεμις Νικηφόρου, μέλος του Δ.Σ. και Δέσποινα Μαυράκη, Γραμματέας του Δ.Σ.)

 «Ανυπομονούμε για τη επόμενη λαμπαδηδρομία  και ελπίζουμε να στείλει ακόμα περισσότερα μηνύματα αγάπης, προσφοράς κι αλληλεγγύης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου»

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ, μέλος της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ