Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η φωτιά στο Αμάρι μετά την ολονύκτια μάχη που έδεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζοντας τριπλό πύρινο μέτωπο. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί λόγω των ανέμων υπάρχουν συχνές αναζωπυρώσεις.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, ενώ τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνδράμουν και οι 30 δασοκομάντος που έφτασαν από την Αθήνα, χθες το βραδυ.
Η δύναμη που αναπτύχθηκε ήταν τεράστια: Περίπου 200 πυροσβέστες από όλη την Κρήτη, μία μεγάλη ομάδα με 32 δασοκομάντος από την Αθήνα που έφτασαν με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια, 45 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος με ρίψεις επιχειρούσαν καθ’ ολη την διάρκεια της ημέρας, δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πυρόσβεσης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις προσπάθειες πυρόσβεσης συμμετείχαν υδροφόρες και εθελοντικά οχήματα από τους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, που συνέδραμαν μαζί με εκείνα της Περιφέρειας.
Η κατάσταση που επικρατούσε ανάγκασε το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια να δώσει εντολή για την αποστολή μίας ομάδας δασοκομάντος με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου. Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε για την απόφαση του, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν από νωρίς ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης, ο διοικητής των Π.Υ. Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Τσικαλάς, ο διοικητής της Π.Υ. στην Κρήτη Μιχάλης Σεληνιωτάκης και το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης.