ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κόλαση φωτιάς στο Αμάρι – Εκκένωση όλου του νότιου τμήματος του δήμου

0

Για δεύτερη μέρα συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ρέθυμνο, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, έρχεται και δευτερη αερομεταφερόμενη ομάδα με 40 δασοκομάντος από την Αθήνα. Επίσης στο Ρέθυμνο μεταβαίνει και ο υπουργος Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. 

Οι οικισμοί που βρίσκονται στο Νότιο τμήμα έχουν σχεδόν στο σύνολό τους εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία με τους ηλικιωμένους να έχουν μεταφερθεί κυρίως στο Πολιτιστικό Κέντρο Φουρφουρά , όπου ο δήμος έχει μεριμνήσει και για την σίτιση τους.

Από αέρος συνδράμουν 9 ελικόπτερα και 13αεροσκάφη, που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 14 ομάδες πεζοπόρου.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής, σε ένα δύσκολο μέτωπο, μια και είναι αρκετά δύσβατο.

Ο δήμος Αμαρίου ενημέρωσε τους δημότες ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο Φουρφουρά είναι ανοικτό για όσους ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιηθούν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Υπάρχει ειδική μέριμνα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Μπαράζ μηνυμάτων του 112 για εκκενώσεις που ενεργοποιήθηκε έξι φορές.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς, εκδόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη και Νίθαυρη Ρεθύμνου. Με δεύτερο μήνυμα του 112, συστήνεται σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Αποδούλου να απομακρυνθούν προς Φουρφουρά.

Επίσης, μήνυμα για εκκένωση του οικισμού εστάλη και στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Μάνδρες.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και στους κατοίκους του οικισμού Βαθιακού, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Πλάτανο. Στη συνέχεια, νέο μήνυμα του 112 καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στον Πλάτανο να απομακρυνθούν προς Λοχριά.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και στους κατοίκους της περιοχής Ρίζικας να απομακρυνθούν προς τις Μάνδρες.

Αίτημα για κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι «από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

 

 

 

 

 

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ