ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νίκος Μαλλιαρός: «Σημαντικό να δομηθεί ενιαίο και αδιαίρετο μέτωπο για τη στήριξη του Νοσοκομείου»

0

 «ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ»

Για τα χρόνια προβλήματα αλλά και για τον τρόπο που θα διεκδικήσει λύσεις μίλησε στην εφημερίδα «ΡΕΘΕΜΝΟΣ» ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Νίκος Μαλλιαρός, ενώ αναφέρθηκε τόσο στον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως Άγονο κατηγορίας Α’ όσο και στη μαζική προκήρυξη θέσεων ιατρών.

Ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μίλησε για τη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και το ιδιωτικό έργο, αναφερόμενος συγχρόνως στην εικόνα που παρουσιάζουν τα βασικά τμήματα του Νοσοκομείου.

Στη συνέχεια αφού υπογράμμισε τί μπορεί ν’ αλλάξει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία του το Νοσοκομείου, μίλησε και για τη συνεργασία του με τους γιατρούς αλλά και με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.

Τα προβλήματα του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο Ρέθυμνο είναι γνωστά, με πρώτο αυτό της υποστελέχωσης νευραλγικής σημασίας κλινικών. Μόλις αναλάβατε τη διοίκηση, προτείνατε στο υπουργείο -κι έχετε και τη στήριξη των φορέων μετά την σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια- το χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε Άγονο κατηγορίας Α’ προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τους γιατρούς. Που φτάνει αυτό το αίτημα και ποια είναι τα κίνητρα που θα υπάρξουν στη περίπτωση που γίνει δεκτό;

«Όπως έχω επισημάνει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως προσωρινός Διοικητής του ιδρύματος, τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν είναι υπόθεση μόνο της Διοίκησης. Απαιτούν τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων, του Υπουργείου, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, των Τοπικών Αρχών, των γιατρών, καθώς και του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που υπηρετούν στο νοσοκομείο μας. Είναι υπόθεση όλων μας, όλων των Ρεθεμνιωτών.

Γι’ αυτό τον λόγο, πρωταρχικό μου μέλημα ήταν η ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων, προκειμένου να δομηθεί, μέσα από προτάσεις, διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, ένα ενιαίο και αδιαίρετο μέτωπο για τη στήριξη του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού μας. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, προβάλλοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας συνολικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει τη συνεννόηση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και ένα σαφές πλάνο για τη στελέχωση του νοσοκομείου μας.

Αυτό το πλάνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το αίτημα που καταθέσαμε στο Υπουργείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών μιας συνολικής προκήρυξης των κενών θέσεων του ιδρύματος, καθώς και τον άμεσο χαρακτηρισμό του σε Άγονο Κατηγορίας Α’. Ευελπιστούμε ότι το δίκαιο αίτημά μας θα βρει την απαραίτητη ανταπόκριση, με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατανοεί τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα και είναι πρόθυμη να συζητήσει ρεαλιστικές λύσεις όσον αφορά τα σχετικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού. Μια θετική εξέλιξη δεν θα έλυνε άμεσα όλα τα προβλήματα, αλλά θα βελτίωνε σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες και θα ενίσχυε την παροχή κινήτρων για την ένταξη νέων ιατρών στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα».

Συγχρόνως με τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως Άγονο κατηγορίας Α’ ζητάτε και την προκήρυξη 20 θέσεων. Ποιες είναι αυτές;

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύνολο είκοσι έξι (26) κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στον υφιστάμενο οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Είναι δηλαδή θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου μας και σήμερα είναι κενές. Αυτό που εμείς ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας είναι οι θέσεις αυτές να προκηρυχθούν ενιαία και με επιπρόσθετα κίνητρα, προκειμένου, στο αποδεδειγμένα χρονοβόρο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών, να ενισχυθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις αυτές αφορούν τέσσερις (4) θέσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τρεις (3) θέσεις στο Παθολογικό Τμήμα, δύο (2) θέσεις στο Ορθοπεδικό Τμήμα, τέσσερις (4) θέσεις στο Ψυχιατρικό Τμήμα και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, δύο (2) θέσεις στο Χειρουργικό Τμήμα, δύο (2) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (2), μία (1) στην Ουρολογική Μονάδα, μία (1) στη Γαστρεντερολογική Μονάδα, μία (1) στη Μονάδα ΩΡΛ, μία (1) στο Νευρολογικό Τμήμα, μία (1) στο Παθολογικό Τμήμα – Μονάδα Χημειοθεραπείας, μία (1) στον Παθολογικό Τομέα, δύο (2) στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και μία (1) στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.

Παράλληλα, προσπαθούμε να κινήσουμε όλες τις απαραίτητες και εξίσου χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου το νοσοκομείο μας να αναθεωρήσει τον υφιστάμενο οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών του και να δομήσει ένα οργανόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στον πραγματικό φόρτο εργασίας και θα εξασφαλίζει και μελλοντικά το ίδρυμα».

Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα, βασικά τμήματα του Νοσοκομείου όπως τα επείγοντα, η παθολογική και η ορθοπεδική κλινική; 

«Σήμερα, τα βασικά τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπως τα Επείγοντα, η Παθολογική και η Ορθοπεδική Κλινική, λειτουργούν υπό ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες λόγω της αυξημένης ανάγκης για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αυτών των τμημάτων επιδεικνύουν εξαιρετική αφοσίωση και επαγγελματισμό. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως, οι κλινικές αυτές επιτυγχάνουν την λειτουργία τους χάρη στην υπερπροσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μας, οι οποίοι ανταποκρίνονται καθημερινά στα αυξημένα καθήκοντά τους με προσήλωση στη δημόσια υγεία. Οι γιατροί και το προσωπικό εργάζονται με αυταπάρνηση και ζήλο, προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες στους πολίτες του νομού, παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, η πλήρη στελέχωση των τμημάτων αυτών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας τους και της συνέχισης της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Η υποστήριξη και η ενίσχυση του προσωπικού με κάθε πρόσφορο τρόπο είναι κρίσιμη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να εξασφαλιστεί η συνεχής και ορθή φροντίδα των ασθενών».

Μιλήστε μας για τη βοήθεια ιδιωτών γιατρών και το ιδιωτικό έργο;

«Η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι σημαντική και μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης ανάγκης. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η λύση είναι προσωρινή και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Το ζήτημα της υποστελέχωσης των κλινικών μας απαιτεί μακροπρόθεσμες λύσεις και δομικές αλλαγές.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, που αποτελεί συνήθη πρακτική στο εξωτερικό δεν είναι απαραίτητη σε κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις, καθώς ενισχύει το νοσοκομείο μας και συμβάλλει στην κάλυψη των εφημεριών, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο που το φορτίο προσέλευσης ασθενών είναι αυξημένο. Οι γιατροί αυτοί, με την εξειδίκευσή τους και τον επαγγελματισμό τους, ενισχύουν σημαντικά τις ιατρικές μας ομάδες, συμβάλλουν στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς αρκετούς ιδιώτες γιατρούς της πόλης μας που εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με το νοσοκομείο μας και να συμβάλουν στην παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες του Ρεθύμνου. Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Από πλευράς εξοπλισμού ποιες είναι οι ελλείψεις που έχετε διαπιστώσει;

«Όσον αφορά τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, έχουμε διαπιστώσει ορισμένες ελλείψεις που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και έχουν γίνει ήδη κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι ο υπάρχων εξοπλισμός ακολουθεί τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικών υπηρεσιών. Η βελτίωση του εξοπλισμού αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή μας για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες του Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και την απόκτηση νέου εξοπλισμού, ώστε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες του νοσοκομείου μας».

Τι θεωρείτε ότι μπορεί ν’ αλλάξει και να βελτιωθεί, ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου;

«Όπως έχω αναφέρει και κατά το παρελθόν, για την αποτελεσματική βελτίωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προγραμματίζουμε μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Αρχικά, η πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου είναι απαραίτητη προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα λειτουργίας και οργάνωσης που προκύπτουν καθημερινά. Παράλληλα όμως, είναι αναγκαίο να μην τεθεί υπό διακινδύνευση και η πορεία υλοποίησης των ήδη εξασφαλισμένων ώριμων έργων, όπως η κατασκευή της νέας πτέρυγας του ιδρύματος και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπενθυμίζω ότι σήμερα, μετά την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης το 2019 από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ύψους 753.000 ευρώ, εκπονούνται ήδη οι σχετικές μελέτες για τη νέα πτέρυγα του ιδρύματος, οι οποίες σύμφωνα με τον ανάδοχο υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 8.363.800 ευρώ, ποσό το οποίο υπάρχει η δέσμευση ότι θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντίστοιχα, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ιδρύματος μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αγγίζει τα 5.387.800 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020". Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το έργο σε επίπεδο προκήρυξης των μελετών βρίσκεται σε φάση τελικής ωρίμανσης, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η προκήρυξη των εγκεκριμένων από τη διαχειριστική αρχή τευχών δημοπράτησης.

Επιπλέον, μόλις πρόσφατα εξασφαλίστηκε μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 624.000 ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου μας. Αυτή η παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες του Ρεθύμνου.

Τέλος, όπως ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, έχουμε ήδη εκφραστεί υπέρ της σύνδεσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το ΠΑ.Γ.Ν.Η., ενώ έχουμε θέσει και το θέμα της άμεσης ενίσχυσης του ιδρύματος μέσα από το επικουρικό προσωπικό για το 2024.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια σειρά θεσμικών επαφών που έχουμε ήδη ξεκινήσει ως διοίκηση με φορείς και την τοπική κοινωνία, για τη διαμόρφωση ενός περαιτέρω πακέτου στήριξης προς το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στην οργάνωση και λειτουργία του νοσοκομείου μας, προς όφελος όλων των πολιτών του Ρεθύμνου».

Πως βλέπετε τη συνεργασία σας με τους γιατρούς του Νοσοκομείου, αλλά και τη συνεργασία σας με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ;

«Η συνεργασία μας με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι άψογη και βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη, παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας. Το καλό αυτό κλίμα αποτελεί κίνητρο για την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας. Εστιάζουμε στην ανοιχτή επικοινωνία και την υποστήριξη των αναγκών των γιατρών, ενώ επιδιώκουμε συντονισμό και συνεργασία με τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την ενίσχυση του νοσοκομείου. Η αμοιβαία υποστήριξη είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη του ιδρύματος».

Η ενεργειακή αναβάθμιση και οι κατά καιρούς επεκτάσεις του Νοσοκομείου Ρεθύμνου παρά τη σημαντικότητα τους, αποτέλεσαν προσωρινές βελτιώσεις, σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που ασφυκτιά χωρίς στην ουσία να μπορεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται. Υπάρχει σχεδιασμός για ένα σύγχρονο, νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο το οποίο να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας;

«Η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του Ρεθύμνου, έχει τεθεί εδώ και καιρό στη δημόσια σφαίρα. Μάλιστα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, επανέφερε το θέμα στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων του νομού μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς η πρόταση αυτή βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη στρατηγική των θεσμικών φορέων και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την αναβάθμιση της υγειονομικής υποδομής του Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζω ότι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τις απαιτούμενες εκτάσεις γης για την ανοικοδόμηση ενός νέου νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ έχει ανοίξει και μια ευρύτερη συζήτηση για μερική ένταξη του ιδρύματος στις λειτουργίες της Ιατρικής Σχολής με τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή εντάσσεται σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και πόρους. Ως διοίκηση η δέσμευσή μας για την επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει ισχυρή. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες απαιτήσεις, και θα καλύπτει πλήρως τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού του Ρεθύμνου, τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ