ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο – Επιμένουν οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης

0

"Καμία ενεργή εστία". Αυτή είναι η εικόνα, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο νότιο Ρέθυμνο και την μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Χορδάκι του Δήμου Αμαρίου, για να λάβει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να κατακάψει δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα φθάνοντας μέχρι τα όρια με το νομό Ηρακλείου.
Στην καμένη έκταση εμφανίζονται μικρές αναζωπυρώσεις από καύσιμη ύλη που καιει ακόμα, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα από έξι εναέρια μέσα, ενώ παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις περίπου 300 πυροσβεστών και 85 οχημάτων.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντονίζει ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, συνεπικουρούμενος από τον Συντονιστή Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υποστράτηγο Γιώργο Τσικαλά,  τον Υποστράτηγο Γιώργο Μαρκουλάκη και τον Περιφερειακό Διοικητή Κρήτης της Πυροσβεστικής, αρχιπύραρχο Μιχάλη Σεληνιωτάκη.

Ο αγώνας των πυροσβεστικών δυνάμεων στις μικρές εστίες  είναι συνεχής, ενώ οι παράγοντες που προβληματίζουν τους πυροσβέστες έχουν να κάνει με τους ανέμους, που όπως επισημαίνεται δεν έχουν κοπάσει καθόλου από την Τετάρτη και ενισχύονται στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα δυσκολίες στις προσπάθειες κατάσβεσης προκαλούν η έντονη ξηρασία και το ανάγλυφο της περιοχής, η κακή οδική πρόσβαση και η αυξημένες θερμοκρασίες, ενώ δεν παραβλέπεται και το γεγονός της καταπόνησης των ανθρώπων που συμβάλλουν στις προσπάθειες από την πρώτη μέρα. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έφτασαν από την Αθήνα  για να συνδράμουν στην επιχείρηση, 36 πυροσβέστες και 9 οχήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, υπέγραψε την απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου του Δήμου Αμαρίου.
Παράλληλα ο Δήμαρχος αιτήθηκε να κηρυχθεί όλος ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Τα εννέα χωριά και οικισμοί που εκκενώθηκαν χθες, έχουν και πάλι από το πρωί την παρουσία των κατοίκων τους, οι οποίοι προσπαθούν να οργανώσουν τις ζωές τους σε νέα βάση, δεδομένου ότι στο σύνολό τους οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ορισμένοι με την κτηνοτροφία.
Όσοι δασοκομάντος από την Αθήνα χρειάστηκε να ξεκουραστούν φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, η οποία ευχαρίστησε για την βοήθεια και την προσφορά του τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη.

Επίσης το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), ζήτησε από τον Δήμο Ηρακλείου συνδρομή στη φιλοξενία των πληρωμάτων των εναέριων μέσων που επιχειρούν στη μεγάλη φωτιά. Ο Δήμος  Ηρακλείου επικοινώνησε άμεσα με την Ένωση Ξενοδόχων η οποία και κάλυψε στο 100% την φιλοξενία των πληρωμάτων.
Επίσης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός έχει επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Αμαριου Παντελή Μουρτζανο εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Ηρακλείου στην δοκιμασία.

cretalive.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ