ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αυτοψία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αμαρίου

0

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, υποδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης κλιμάκιο του Δήμου Αμαρίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Παντελή Μουρτζανό, για την πραγματοποίηση αυτοψίας στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, κ. Μιχάλης Σαρρής, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, κ. Νίκος Δασκαλάκης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τις περιοχές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη φωτιά, συνομιλώντας με πυροσβέστες και κατοίκους των πληγεισών οικισμών, ενώ στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Δημοτική Κοινότητα Αποδούλου, παρουσία των Προέδρων και εκπροσώπων των πληγεισών Δημοτικών Κοινοτήτων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ζημιές που υπέστησαν οι δημόσιες υποδομές και οι αγροτικές εκτάσεις. Ο Υφυπουργός επεσήμανε την ταχύτατη αντίδραση της πολιτείας στην κήρυξη των εν λόγω Δημοτικών Κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και την πρόθεσή της να σταθεί αρωγός στους πληγέντες. Εξετάστηκαν επίσης οι επιλογές για την άμεση και ολοκληρωμένη αποζημίωση των ζημιών, μέσω του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και μέσω του ΕΛΓΑ.

Όπως υπογραμμίστηκε, είναι δεδομένο ότι καταστράφηκε ένα σημαντικό κομμάτι φυσικού πλούτου και περιουσιών, με απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την ενεργοποίηση του Copernicus Emergency Management System και τη διαχρονική σύγκριση εικόνων μέσω της υποδομής GIS Crete της Περιφέρειας Κρήτης, η έκταση της καμένης περιοχής υπολογίζεται περίπου στα 11,00 km². Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του έμπειρου Διευθυντή Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης, κ. Νίκου Δασκαλάκη, είχε στόχο τον άμεσο συντονισμό για την καταγραφή των ζημιών και τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών για την αποκατάσταση. Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε τη σημασία αυτής της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ακριβείς εκτιμήσεις των ζημιών είναι απαραίτητες για τη δίκαιη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Μουρτζανός, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για άμεσες και συντονισμένες δράσεις που θα περιορίσουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς και θα προωθήσουν την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της απλοποίησης και βελτίωσης των διαδικασιών αποζημίωσης, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων.

Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Αμαρίου, την επόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστούν συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, με τη συμμετοχή και του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη. Όπως επισημάνθηκε, σκοπός αυτών των συναντήσεων η επιτάχυνση των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς και η εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ