ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήλωση πρόεδρου της Π.Ε.Δ. Κρήτης, Δήμαρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη για τη δίωξη αυτοδιοικητικών του Δήμου Ηρακλείου

0

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης, Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, με αφορμή την προσπάθεια στοχοποίησης και εκφοβισμού με μηνύσεις, συλλήψεις και δικαστικές διώξεις της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, εξαιτίας της απομάκρυνσης και αντικατάστασης δέντρων από την πόλη του Ηρακλείου που αποδεδειγμένα συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, προέβη στην εξής δήλωση:

«Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης οφείλω να δηλώσω την απόλυτη συμπαράσταση μου στους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι στα πλαίσια της εκτέλεσης νόμιμων δημοτικών αποφάσεων, βρίσκονται με διαδικασίες αυτοφώρου, έστω και προσωρινά, κρατούμενοι και τελούν υπό την απειλή νέων διωγμών.

Είναι γνωστό, ότι όλη η διαδικασία για την κοπή των συγκεκριμένων δέντρων στην πόλη του Ηρακλείου, ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπό το βάρος ενός τραγικού περιστατικού. Η επιλογή των συγκεκριμένων δέντρων έγινε με την υπόδειξη ειδικών επιστημόνων που εξέτασαν τα δέντρα και αποφάνθησαν πως είναι επικίνδυνα. Ακολούθησε δε, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι επίσης δεδομένο και γνωστό, ότι τρία από τα λεγόμενα επίδικα δέντρα έχουν ήδη καταρρεύσει χωρίς ευτυχώς να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες.

Οι αυτοδιοικητικοί δεν διεκδικούμε καμιά ασυλία και κανένα ακαταδίωκτο. Είναι όμως αδιανόητο, όταν έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες, να είμαστε υπόλογοι και να μας εμφανίζουν ως στυγνούς εγκληματίες που δεν έχουμε περιβαλλοντικές και οικολογικές ευαισθησίες. 

Πιστεύω, ότι η εισαγγελία Ηρακλείου είχε και έχει το χρόνο, αυτό το θέμα να το ξεκαθαρίσει μια και δια παντός. Αν είναι νόμου βάσιμες οι αιτιάσεις των πολιτών, να σταματήσει η κοπή των δέντρων. Αν δεν είναι, να σταματήσει να επιτρέπει τις διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα:

Αν στον ενδιάμεσο χρόνο είχαμε άλλο ένα τραγικό περιστατικό από τα επίδικα δέντρα που ήδη κατέρρευσαν,   οι μηνυτές θα αναλάμβαναν την ευθύνη του;

Ο ισχυρισμός του αυτοδιοικητικού υπόλογου, ότι δεν απέκοψε ένα επικίνδυνο δέντρο γιατί αυτό αποτελεί από μόνο του υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θα ήταν καταλυτικός ώστε να αρχειοθετηθεί η υπόθεση σε περίπτωση που είχαμε τον θάνατο ή τον τραυματισμό ακόμα ενός πολίτη;

Θεωρώ, πως είναι η ώρα της ευθύνης. Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε να επιτρέπει να εξελίσσεται η θεσμική διαδικασία νόμιμων αποφάσεων σαν να παίζουμε τους «κλέφτες και αστυνόμους».

Η αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει εμπράκτως σε δύσκολες συνθήκες ότι είναι υπεύθυνη και διαθέτει τις απαιτούμενες ευαισθησίες για να προστατεύει το περιβάλλον και τους πολίτες».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ