ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαΐκή Συσπείρωση Ρεθύμνου: Ερωτήματα για θέματα των βρεφονηπιακών σταθμών

0

1  Στον βρεφονηπιακό των Μυσσιρίων κατατέθηκε η με αρ πρωτ. 368/26-6-2024 αίτηση φιλοξενίας βρέφους. Όπως προκύπτει από το αποδεικτικό (Συνημ. 1). κατατέθηκε «επιτυχώς» και  συγκέντρωσε 230 μόρια, χωρίς βεβαίως τότε να έχει ελεγχθεί. Όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά είχαν κατατεθεί πλην του voucher, που όπως όλοι θα το υπέβαλαν μετά την έγκρισή του από την ΕΕΤΑΑ, που πράγματι εγκρίθηκε.
Παρ’ όλα αυτά με τους προσωρινούς πίνακες (Συνημ 2) που πήραν σε μήνυμα είδαν ότι δεν έχουν επιλεγεί καθώς συγκέντρωναν 180 μόρια, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν που οφείλεται η μείωση των 50 μορίων καθώς δεν ήταν αναλυτικοί Αργότερα τους ήρθε η έγκριση του voucher από την ΕΕΤΑΑ αλλά δεν μπορούσαν να το καταθέσουν καθώς δεν είχαν εγκριθεί. Το τι τελικά έγινε φάνηκε μόνο κατόπιν εορτής μετά την ανάρτηση των αναλυτικών οριστικών πινάκων (Συνημ 3). Παρ’ όλο που είχαν καταθέσει λογαριασμό ΔΕΗ στο όνομά τους (αυτό ζητούσαν οι οδηγίες), παρ’ όλο που ο σύζυγος κατοικεί στο ίδιο σπίτι από μικρό παιδί και πάνω από 15 χρόνια, τα 50 μόρια ως κάτοικοι του δήμου τους έχουν ανεξήγητα αφαιρεθεί, χωρίς κάποια διευκρίνιση ή να ζητηθεί κάποιο επι πλέον δικαιολογητικό. Έτσι εμφανίζονται αποκλεισμένοι στην κατάσταση των τροφείων (όχι των voucher) με μόλις 80 μόρια ενώ στην πραγματικότητα έχουν 230 πραγματικά μόρια ;otan h βάση στα Μυσσίρια είναι τa 220 μόρια.
Σημειώνουμε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με την υπηρεσία είχε από την ίδια την ανακοίνωση αποκλειστεί, ενώ όπως λένε σε ένα mail που έστειλαν για διευκρινίσεις απάντηση έλαβαν μετά την λήξη της προθεσμίας. Παρακαλούμε να δοθούν εξηγήσεις για την υπόθεση αυτή.
2  Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί και ένα άλλο γεγονός. Στις 20/5 βγήκε η 17321 πολύ αναλυτική ανακοίνωση https://www.rethymno.gr/files/items/1/13063/2024-05-20_17321_oe_oik_anak_eggrafes_2024-2025_paidikoi_signed.pdf?rnd=1716982102  για την διαδικασία των αιτήσεων που όριζε «Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή … 30η.06.2024 και ώρα 23:59»  Επαναλαμβάνεται 5-6 φορές στην ανακοίνωση, όπως «συμπληρωματικά Δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά … μέχρι … 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 23:59. Μετά ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ πέραν του VOUCHER και της ΑΠΔ»

Κι όμως πέντε μέρες μετά την προθεσμία, 5/7/2024, έρχεται νέα ανακοίνωση, https://www.rethymno.gr/files/items/1/13063/2024-07-05_anakoinosi_gia_diadikasia_axiologisis_aitiseon_eggr_paid_kdap_2024-2025_paidikoys.pdf?rnd=1720180927  που ανατρέπει τα προηγούμενα. Η μεγάλη πλειοψηφία των γονιών, δεν πήρε καν είδηση και μάλιστα εμπρόθεσμα την ανακοίνωση αυτή, η οποία άλλαζε τα δεδομένα λέγοντας:
«Θα παραχωρηθεί στους γονείς περιθώριο τριών (3) ημερών, από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, προκειμένου να υποβάλλουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, ή -σε εξαιρετικές περιπτώσεις-να διορθώσουν στοιχεία της αίτησής τους (λανθασμένη καταχώρηση προσωπικών στοιχείων, λανθασμένη καταχώρηση κριτηρίων μοριοδότησης κ.λπ.), σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπευθύνων που διενεργούν τον έλεγχο των αιτήσεων». «… η διόρθωση των αιτήσεων θα γίνει μέσα από την εφαρμογή Αιτήσεων Εγγραφής, η οποία θα ανοίξει σε όσους απαιτείται να γίνει κάποια από τις αναφερόμενες ενέργειες». Αλήθεια πως εξασφαλίζεται πως οι «υποδείξεις των υπευθύνων» (με τους οποίους οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν) θα δοθούν ισότιμα και σε όλους? Ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσιζε το «σε όσους απαιτείται»? Και γιατί αυτές «οι υποδείξεις των υπευθύνων» δεν έγιναν και στους γονείς της αίτησης 368,για να μην στερηθούν τα 50 μόρια της κατοικίας? Δεν είναι προφανές ότι η ανατροπή στρέφεται κατά των γονέων που φρόντισαν εμπρόθεσμα και χωρίς καμιά βοήθεια εκ των έσω να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους?
Η ανακοίνωση αυτή με τις συγκεκριμένες μάλιστα διατυπώσεις-προβλέψεις είναι κατά τη γνώμη μας η επιτομή μιας διαδικασίας διαβλητής και αναμένουμε απαντήσεις.
3  Υπενθυμίζουμε τέλος ότι ύστερα από την αποχώρηση της παράταξής μας από την συζήτηση θέματος σχετικού με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έγινε επι τέλους η συνάντηση των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με την αρμόδια αντιδήμαρχο και την υπηρεσία για το θέμα της διαχείρισης των παιδιών με αναπτυξιακές δυσλειτουργίες. Παρά τις δυσκολίες συμφωνήθηκε τελικά η εναρμόνιση του εσωτερικού μας κανονισμού με τον πρότυπο κανονισμό και τον νόμο. Παρ’ όλα αυτά παραμένει σε εκκρεμότητα η τροποποίησή του από το ΔΣ και θέλουμε να μάθουμε αν και πότε προγραμματίζεται αυτό καθώς ακόμη λειτουργούμε με τους γνωστούς περιορισμούς και αποκλεισμούς των παιδιών με αναπτυξιακές δυσλειτουργίες σε πλήρη ισχύ.
Μανουσογιάννης Μανούσος, Ιωάννα Δακανάλη
Δημοτικοί Σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση  
Σημείωση Είναι στην διακριτική ευχέρεια της υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής να απαντήσουν είτε εγγράφως είτε δια ζώσης σε μια από τις επόμενες συνεδριάσε

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ