ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Retimi»: Τρεις φίλοι βράζουν μπίρα στη Γωνιά Ρεθύμνου

0

 ΝΕΑ ΦΡΕΣΚΙΑ ΑΦΙΛΤΡΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΤΕΡΙΩΤΗ ΜΠΙΡΑ

Μια μικροζυθοποιία δεν σχετίζεται μόνο με τις μικρές ποσότητες παραγωγής, αλλά κυρίως με τη φιλοσοφία και τους ποιοτικούς στόχους που θέτουν οι ζυθοποιοί, οι οποίοι όχι μόνο επιλέγουν υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, αλλά δίνουν και μεγάλη προσοχή στα στάδια της παραγωγής και της εμφιάλωσης. Ο λόγος για μια νέα μικροζυθοποιία που ξεκίνησε από τρεις φίλους τον περασμένο Δεκέμβρη στο Ρέθυμνο.

Η νέα Ρεθεμνιώτικη μπίρα Retimi (Ρετίμι) που σημαίνει «του Ρεθύμνου», βράζει ζυμώνεται κι εμφιαλώνεται στη Γωνιά Ρεθύμνου, όπου και έχει εγκατασταθεί ένα νέο μικροζυθοποιείο από τρεις φίλους με πάθος για την μπίρα και την καινοτομία. Πρόκειται για τους: Κωστής Παπαδάκης, Ηλίας Ηλιακής και Λουκάς Κούνος

Όλα ξεκίνησαν από το χόμπι του Κωστή Παπαδάκη που από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με το κομμάτι της οικιακής ζυθοποίησης. Πιο συγκεκριμένα ο Κωστής το 2005 έκανε τα πρώτα πειράματα ζυθοποίησης στην κουζίνα του σπιτιού του, αφιερώνοντας αρκετές ώρες στο χόμπι του, στο οποίο πλέον έχει δώσει επαγγελματική προσέγγιση. «Ήταν για μένα μια μορφή ψυχοθεραπείας» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Τις Κυριακές που είχα ελεύθερο χρόνο, ξύπναγα από τις 7 το πρωί για ν’ ασχοληθώ με τη ζυθοποίηση. Ήταν κάτι με το οποίο μου «άδειαζε» το μυαλό μου και με ξεκούραζε. Τις τότε παραγωγές τις μοιραζόμουν με την οικογένεια και τους φίλους προκειμένου να πάρω τις πρώτες γνώμες.»     

Η σκέψη να παράγουν την δική τους μπίρα ήρθε νωρίς. «Θεωρήσαμε άδικο αυτό που κάνει ο Κωστής να μένει μέσα στο στενό κύκλο των φίλων κι έτσι το αποφασίσαμε», σημείωσε ο Λουκάς Κούνος ενώ στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Πόσο άσχημα θα μπορούσε να πάει αυτό; Δηλαδή, να βράζει κάποιος μπίρα με δύο πολύ καλούς του φίλους…»

Οι τρείς φίλοι, δύο Ρεθεμνιώτες κι ένας ακόμα που ήρθε για σπουδές στο Ρέθυμνο, ένωσαν τις δυνάμεις τους για το κοινό τους πάθος, ξεπέρασαν τις δεκάδες γραφειοκρατικές και τεχνικής φύσης δυσκολίες και αποφάσισαν πριν από 4,5 χρόνια να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Όμως, τους πρόλαβε η πανδημία και η καραντίνα. Κι έτσι, το ξεκίνημά τους έπρεπε να περιμένει λίγο ακόμα, μέχρι να εξομαλυνθούν και πάλι τα πράγματα. Η ζυθοποιία στη Γωνιά Ρεθύμνου ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία της τον περασμένο Δεκέμβρη. «Ο εξοπλισμός ήρθε το Μάρτιο του 2023 και το πρώτο μας βράσιμο έγινε το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, ενώ στην αγορά βγήκαμε τον Μάρτιο του 2024» υπογράμμισε ο Ηλίας Ηλιάκης.

Μια μπίρα «του Ρεθύμνου»

«Ρετίμι, δηλαδή του Ρεθύμνου, κάτι που δηλώνει την εντοπιότητα του προϊόντος», είπε ο Λουκάς Κούνος, αναφέροντας συγχρόνως ότι ο Εμπορικός τίτλος είναι «Ρεθεμνιώτικη Ανεξάρτητη Μικροζυθοποιία».

Όπως ανέφερε ο Κωστής Παπαδάκης, που ανέλαβε να εξηγήσει τη διαδικασία της παραγωγής, η βύνη αφού θρυμματιστεί, βυθίζεται σε ζεστό νερό, ώστε να παραχθούν ζυμώσιμα σάκχαρα, δίνοντας ταυτόχρονα γεύση και χρώμα στο νερό. Δηλαδή, η βύνη πέφτει σε μια μεγάλη δεξαμενή με ζεστό νερό προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της σακχαροποίησης. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το μείγμα (πολτός) μεταφέρεται στη δεύτερη δεξαμενή στην οποία απομακρύνονται τα στερεά στοιχεία του μείγματος. Το υγρό επιστρέφει στην πρώτη δεξαμενή και ακολουθείται το πρόγραμμα του βρασμού όπου προστίθεται ο λυκίσκος που θα δώσει την επιθυμητή πικράδα, αλλά και τα χαρακτηριστικά αρώματα.  

Όταν ολοκληρωθεί κι αυτό το στάδιο το υγρό ψύχεται και μεταφέρεται σε δεξαμενές, όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης που γίνεται με την προσθήκη φρέσκιας μαγιάς. Όταν ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα της ζύμωσης, σειρά έχει η ενανθράκωση και η εμφιάλωση της μπίρας.

Γεύσεις που Ξεχωρίζουν

Οι ζυθοποιοί από το Ρέθυμνο αναφερόμενοι στα διαφορετικά είδη της μπίρας τους είπαν: «Υπάρχουν δύο είδη που ανήκουν στη βασική σειρά. Πρόκειται για την Retimi Blonde Ale και την Retimi Red Ale». Και πρόσθεσαν: «Προετοιμάζεται και μία ακόμα γεύση η οποία είναι στη διαδικασία ωρίμανσης τους τελευταίους 6 μήνες. Πρόκειται για ένα τύπο μπίρας με υψηλό αλκοόλ - κοντά στο 10%. Πρόκειται για ένα χειμωνιάτικο είδος μπίρας πιο πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, με γεύση πικραμύγδαλου και σταφίδας. Η συγκεκριμένη παράγεται σε συνεργασία με ένα ζυθοποιείο της Πάτρας και θα κυκλοφορήσει με κοινή ετικέτα.»

Στο ερώτημα αν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για την παρασκευή μπίρας, η απάντηση ήταν αρνητική. «Οι τύποι της βύνης είναι πολλοί, οι τύποι του λυκίσκου ακόμα περισσότεροι και πέρα από αυτό έχει σημασία για παράδειγμα, σε ποιο λεπτό θα προστεθεί ο λυκίσκος και για πόσα λεπτά θα μείνει. Κάθε διαφοροποίηση μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων»

Η «Retimi» ζυμώνεται αργά, παραδοσιακά σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς συντηρητικά και διατηρείται μόνο στο ψυγείο. Εμφιαλώνεται χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση της. Παρόλο που η «Retimi» είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα, οι προοπτικές της είναι πολλά υποσχόμενες.

Η ζυθοποιία στη Γωνιά Ρεθύμνου αποτελεί παράδειγμα του πώς η αγάπη για την παράδοση και η επιμονή στην ποιότητα, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός επιτυχημένου και καινοτόμου προϊόντος, φέρνοντας τους καταναλωτές πιο κοντά στην αληθινή τέχνη της ζυθοποίησης.

Θετικά υποδέχθηκε το Ρέθυμνο τη νέα μπίρα  

Η «Retimi» διακρίνεται για την προσοχή που δίνει στην ποιότητα των πρώτων υλών. Η μπίρα παράγεται σε μικρές παρτίδες, κάτι που επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα και στη γεύση του τελικού προϊόντος. Αυτή τη στιγμή διατίθεται σε μπουκάλι και βαρέλι και διατηρείται στο ψυγείο. «Μέχρι στιγμής το βαρέλι δουλεύεται μόνο στην Αθήνα σε επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο κομμάτι της μπίρας» είπε ο Ηλίας Ηλιάκης, ενώ το μπουκάλι διατίθεται στο Ρέθυμνο. «Η προτεραιότητά μας είναι η εστίαση, καθώς η παραγωγή είναι περιορισμένη και δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε για παράδειγμα μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ», σημείωσε ο Κωστής Παπαδάκης.

«Το Ρέθυμνο υποδέχθηκε ένθερμα τη μπίρα. Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο Ηλίας Ηλιάκης: «Δεν περιμέναμε τέτοια αποδοχή».

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η Γωνιά το χωριό στο οποίο παράγεται η μπίρα έχει αγκαλιάσει κι υποστηρίζει έντονα την προσπάθεια των τριών φίλων, θεωρώντας την μπίρα ως δικό του προϊόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη γωνιά υπάρχει ήδη σε 4 σημεία πώλησης.  

Αναφερόμενος στο μελλοντικό σχεδιασμό ο Λουκάς Κούνος είπε: «Το σκεπτικό μας είναι να υπάρχουν 3 το πολύ 4 είδη σταθερής μπίρας που θα τα βρίσκει κάποιος συνέχεια. Να υπάρχουν επίσης παραγωγές που θα βγαίνουν για μία φορά, και φυσικά να υπάρχουν και γεύσεις από τις συνεργασίες που θα κάνουμε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Ηλιάκης προσπάθησε να παράγει το δικό του λυκίσκο, κάτι που τελικά στέφθηκε με επιτυχία και κάνει την παραγωγή πραγματικά μοναδική.

Μια ματιά στην ιστορία της μπίρας

Η μπίρα είναι ένα από τα πιο γνωστά αλκοολούχα προϊόντα σε όλο τον κόσμο και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο, με τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Μεσοποτάμιους να είναι οι πρώτοι που παρασκεύασαν το ποτό με την ιδιαίτερη γεύση, χιλιάδες χρόνια πριν. Φυσικά κατά την αρχαιότητα, ήταν προϊόν οικιακής παραγωγής, όμως όσο οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονταν, η μπίρα βγήκε από τα στενά όρια της οικογένειας και μετατράπηκε σε εμπορεύσιμο είδος με μαζική παραγωγή που είχε σαν αποτέλεσμα την εξέλιξη του είδους, μέσω τεχνικών και εργαλείων.

Με την πάροδο των χρόνων, οι Κέλτες και τα αρχαία γερμανικά φύλα αγάπησαν τη μπίρα τόσο, που σήμερα θεωρείται το εθνικό τους προϊόν, διαφημισμένο στα πέρατα του κόσμου για την ποιότητά του.

Αν και οι Έλληνες έχουν δείξει ότι αγαπούν πολύ τη μπίρα, δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα τη ντόπια παραγωγή και προτιμούσαν να παράγουν πιο παραδοσιακά ποτά τόσο για την προσωπική τους κατανάλωση, όσο και για να τα εμπορευτούν. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή μπίρας. Ξεκινώντας από την κουζίνα του σπιτιού τους, πειραματίζονται με πρώτες ύλες και διαδικασίες ζύμωσης απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα της ερασιτεχνικής τους απόπειρας. Ορισμένοι από τους ερασιτέχνες ζυθοποιούς διαπιστώνουν ότι τελικά η παραγωγή μπίρας είναι γι’ αυτούς dream job και αποφασίζουν να στήσουν τη δική τους μικρή ζυθοποιία, με στόχο η μπίρα τους να αγαπηθεί από ένα μεγαλύτερο κοινό.

Οι μπίρες αυτές είναι πολύ γνωστές στις περιοχές όπου παράγονται, με τους ντόπιους να τις προτιμούν έναντι των μεγάλων και επώνυμων και τις προωθούν στα ξενοδοχεία, τα καταστήματα λιανικής και εστίασης κάνοντάς τες ολοένα και πιο δημοφιλείς. Ο κλάδος αναπτύσσεται συνεχώς και ορισμένες από αυτές τις μικροζυθοποιίες είδαν τις μπύρες τους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ