ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Γύπαρης: «Στο Ρέθυμνο επικρατούν συνθήκες …. Καμπούλ»

0

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Γύπαρης κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προστασίας του πολίτη. Έθεσε καίρια ζητήματα για την κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο ως προς την έξαρση της εγκληματικότητας και κατηγόρησε τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για «στρουθοκαμηλισμό».

Και αυτό μετά τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ που προκάλεσαν έκρηξη οργής στο σύνολο της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αστυνομικοί της χώρας μετά τα όσα εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό. Οι εξαγγελίες όχι μόνο δεν ικανοποίησαν τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.  αλλά μάλλον τους εξαγρίωσαν αφού σε κοινή ανακοίνωση τους τα συνδικαλιστικά όργανα των Αστυνομικών της Κρήτης, μεταξύ άλλων τόνισαν: «Ακούγοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της Χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια της 88ης Δ.Ε.Θ. για παροχές, αυξήσεις, κίνητρα, κράτος δικαίου, ισονομίας και πρόνοιας, αναρωτιόμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας αν ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτή τη χώρα ή μήπως έχουμε έρθει ουρανοκατέβατοι από κάποια άλλη Ήπειρο ή ακόμα και άλλο πλανήτη.

Αναλύοντας δε ενδελεχώς και πιο προσεκτικά τις δηλώσεις του που αφορούν τον Κλάδο μας ΄΄Μια μικρή αναγνώριση για την προσφορά τους. Κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν πως η πατρίδα είναι δίπλα τους΄΄, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Ευτυχώς δηλαδή που είστε δίπλα μας γιατί σε διαφορετική περίπτωση τι θα κάναμε;; Μήπως να σας ζητήσουμε συγνώμη που σας φέραμε στη δύσκολη θέση να μας σκεφτείτε κιόλας και να ΄΄έξαντλήσετε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο΄΄;; Μήπως να μαζευτούμε εκεί στο Μαξίμου να σας ευχαριστήσουμε χτυπώντας παλαμάκια;»

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Γύπαρης στην εκπομπή «Διάφανη Πόλη» του Studio Ρέθυμνο – 9,80 FM, που ακολουθεί.

Πως σχολιάζετε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού;

Η απογοήτευση του αστυνομικού προσωπικού εδώ και πάρα πολύ καιρό ήταν  εμφανέστατη με τη στασιμότητα που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του σώματος. Η εξαγγελία η συγκεκριμένη, που δε θα έπρεπε να γίνει στη ΔΕΘ, ήθελα να ήξερα πιο ζοφερό μυαλό παρέσυρε τον Πρωθυπουργό σε αυτήν την παγίδα. Η συγκεκριμένη εξαγγελία, δηλαδή 0,54, ένα 50λεπτο, δηλαδή ανά ώρα νυχτερινό, μεταφράζεται περίπου 10 με 15 ευρώ σε μία μερίδα των συναδέλφων μας το μήνα, γιατί όλοι δε δουλεύουν νυχτερινά. Αυτό ήταν ασέβεια στο αστυνομικό προσωπικό, το έργο του, στις οικογένειές μας. Είναι περίπου 19 ευρώ αν δουλέψει κάποιος όλες τις ώρες, όμως δε γίνεται να δουλεύει κανείς μόνο βραδινά και αυτό μεταφράζεται καθαρά σε 10 με 15 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για μία γενικότερη απαξιωτική και αδιάφορη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι μας. Μας αντιμετωπίζουν ως επαίτες. Εμείς έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε επίπεδο Κρήτης, τα σωματεία όλα και θα κάνουμε πράγματα που δεν θα το περιμένετε. Εμείς ως αστυνομικοί αναγνωρίζουμε και δεχόμαστε την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, το ρίσκο που παίρνουμε ως μέρος της δουλειάς μας. Το λιγότερο όμως που περιμένουμε από την πολιτεία είναι η αναγνώριση της επικινδυνότητας αυτού του επαγγέλματος. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτό.

Έχετε συζητήσει τα αιτήματά σας με το Υπουργείο;

Δυστυχώς δεν έχουμε δει τίποτα. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στα ζητήματα που μας αφορούν. Για αυτό λέμε ότι είναι ένα γενικότερο πλαίσιο με το οποίο οι αστυνομικοί έχουν αγανακτήσει. Ως προς το νομό μας έχουν τεθεί τα θέματα και την φυσική και την πολιτική ηγεσία. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης λίγο πολύ κατά την επίσκεψη του τα είδε όλα καλά. Του επισημάναμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, ότι δεν έχει γίνει τίποτα προς το καλύτερο. Ενώ μας υποσχέθηκε ότι θα ενισχυθεί και ιδίως η ορεινή περιοχή του Μυλοποτάμου που έχει να κάνει με την ύπαιθρο στο νομό μας, δυστυχώς στις δηλώσεις του λίγο-πολύ μας είπε ότι είναι όλα καλά. Επισημαίνουμε ότι δεν είναι όλα καλά, ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στον νομό και αντιμετωπίζουμε εμείς ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας.

Όμως ο Υπουργός είπε ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν άβατα…

Ο υπουργός φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κορεστεί στο Υπουργείο, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Δεν μπορεί να δει την πραγματικότητα. Ξέρουμε πολύ καλά εμείς που ζούμε και δουλεύουμε εδώ στο νομό ότι οι δυσκολίες είναι πολλές. Περιστατικά συμβαίνουν στο νομό μας και αυτά δεν συμβαίνουν κατά τύχη. Κάποιοι τα προκαλούν. Ότι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αστυνόμευσης ο νομός του Ρεθύμνου, το ξέρουμε όλοι που ζούμε εδώ και εργαζόμαστε εδώ. Ο κύριος υπουργός αν δε θέλει να το βλέπει, αν στρουθοκαμηλίζει, αν είναι ανίκανος να ανταπεξέλθει, αυτό δεν είναι δικό μας θέμα, αλλά εμείς την πληρώνουμε και για αυτό θα το φωνάζουμε και θα διαμαρτυρόμαστε για αυτό. Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι μόνο αστυνομικό, αλλά όσον αφορά την αστυνομική πλευρά δεν μπορούμε να έχουμε στον Μυλοπόταμο 30-40 ανθρώπους μόνους να παλεύουν με ποιους και να χρειάζεται σε μία επιχείρηση να μαζεύουμε όλη τη δύναμη της Κρήτης για να πάμε 10 λεπτά σε ένα χωριό, να παίζουν πυροβολισμούς και να φεύγουμε. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι συνθήκες 2024, είναι συνθήκες Καμπούλ.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι ότι χρειαζόμαστε άτομα και ένα καλό επιχειρησιακό σχέδιο για το νομό μας ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή και με τη συνεργασία και των άλλων φορέων, που μπορούν να συμβάλουν στο να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Χρειάζεται εξοπλισμός, το κτιριακό, το θέμα της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες. Έχουμε στείλει τους συναδέλφους μας να εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες με προσωπικό χρόνο και προσωπικά έξοδα. Έχουμε πάρει υλικά πρώτων βοηθειών και η ένωσή μας με μία πρωτοβουλία εξόπλισε όλα τα περιπολικά, με υλικά πρώτων βοηθειών σε όλους τους συναδέλφους για να μπορέσουν σε μία δύσκολη στιγμή να δώσουν στους αστυνομικούς και στους πολίτες πρώτες βοήθειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν σωθεί τουλάχιστον τέσσερις συντοπίτες μας με αυτές τις πρώτες βοήθειες και με αυτά τα υλικά. Αυτά τα κάνουμε μόνοι μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ