ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιώργος Γεωργαλής: "Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει επιτελέσει ένα μικρό θαύμα στον τομέα της παιδείας"

0

Η ανοικτή επιστολή του κ. Γεωργαλή έχει ως ακολούθως: 

"Αγαπητοί γονείς,

με  αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με την ιδιότητα του πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας (2011-2023) και του μέλους της νέας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε σας για να σας μεταφέρω σημαντικές εμπειρίες από την θητεία μου τα προηγούμενα χρόνια και να αναγνωρίσουμε μαζί το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα της παιδείας την τελευταία δεκαετία στον δήμο μας.

Διότι αυτά που έγιναν είναι πολλά, είναι αποτέλεσμα ορθού σχεδιασμού και μόχθου που αξίζει την ηθική αναγνώριση από τον κάθε ένα από εμάς.   

Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, της πανδημίας και της υποχρηματοδότησης του δήμου από το υπουργείο εσωτερικών, το δημοτικό σύστημα με την καθοδήγηση του Δημάρχου Γιώργη Μαρινάκη, βάζοντας προτεραιότητα την βελτίωση των κτηριακών υποδομών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κατάφερε τα εξής:

  • Κατασκευή από ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδίους πόρους δέκα νέων υπερσύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.
  • Ίδρυση και στέγαση, σε ιδιωτικούς χώρους που μισθώνει ο δήμος, του 2ου ΕΠΑΛ, του ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου, του 4ου νηπιαγωγείου Ατσιποπούλου και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών  «Η Επιστήμη στην Πόλη» σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
  • Στέγαση Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών  στην Αργυρούπολη μετά από ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Γυμνασίου με ιδίους πόρους του δήμου σε συνεργασία με τους καταπληκτικούς διευθυντές του, του νηπιαγωγείου Πλατανιά και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου στο Σταυρωμένο.
  • Βελτίωση της στατικής επάρκειας σε συνεργασία με το ΤΕΕ και ειδικό επιστημονικό προσωπικό του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου και μίας πτέρυγας του 1ου ΕΠΑΛ, επίσης με ιδίους πόρους του δήμου. Στο ίδιο σχολείο διατέθηκαν επιπλέον 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για βελτίωση των κτηριακών υποδομών του.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου, του 6ου Δημοτικού Σχολείου, του 7ου Δημοτικού Σχολείου και του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Επίσης ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου.
  • Ένταξη του νέου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου και του ΕΕΕΕΚ σε πρόγραμμα από το Υπουργείο Εσωτερικών με προϋπολογισμό 9.500.000 ευρώ. Σε λίγους μήνες θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου για την κατασκευή του. Στα 1000 τμ του κτιρίου του πρώην ΚΕΓΕ θα προστεθεί η δυνατότητα για ανάπτυξη υποδομών σε επιπλέον 1500 τμ που πετύχαμε να παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Ρεθύμνης, με υπογραφή της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
  • Παρεμβάσεις στα παλιά σχολεία που κατασκεύασε το υπουργείο παιδείας μέσω του οργανισμού σχολικών κτιρίων για την πρόσβαση μαθητών ΑμεΑ και WC ΑμεΑ με το ποσό των 250.000 ευρώ που χρηματοδότησε το Υπουργείο Εσωτερικών από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
  • Προέγκριση με υπογραφή της πρώην υπουργού παιδείας Νίκης Κεραμέως και του σημερινού υπουργού παιδείας κ. Κυριάκου Πιερακάκη, για την κατασκευή μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ των Πειραματικών Σχολείων και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, του Μουσικού Σχολείου, του 2ου ΕΠΑΛ, των εγκαταστάσεων των δύο σχολών του ΕΛΜΠΕΠΑ και ενός αμφιθεάτρου 500 θέσεων σε χώρο 65 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου στην ανατολική πλευρά της πανεπιστημιούπολης του Γάλλου.
  • Αγορά οικοπέδων για κατασκευή ή επέκταση αυλής σχολείων:
  • της ΧΕΝ (4.700 τμ) για το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.
  • οικόπεδο της Μητρόπολης (Κληροδότημα Τσικόγια) Για το νέο 4ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, για το οποίο αναμένεται ήδη η έκδοση οικοδομικής άδειας για να ξεκινήσει το έργο,
  • 600 τμ Νοτιοδυτικά του νέου Γυμνασίου Ατσιποπούλου για την επέκταση του αύλειο χώρου του σχολείου,  
  • 1500 τμ απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου και το 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου για την δημιουργία παιδικής χαράς για τα σχολεία αυτά,
  • οικόπεδο, στο οποίο κατασκευάστηκε το 3ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου.
  • Έλεγχος στατικής επάρκειας των παλαιών σχολείων που είχαν κατασκευαστεί από τον ΟΣΚ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και ειδικούς επιστήμονες.
  • Αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων ύψους 1.700.000 ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών και 2.000.0000 ευρώ από ιδίους πόρους του δήμου για συντηρήσεις και των 96 σχολείων του δήμου μας και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.
  • Διάθεση ποσού 400.000 ευρώ το χρόνο από ιδίους πόρους του δήμου για την αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών που απαιτούνταν για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.
  • Νέα εργολαβία ύψους 250.000 ευρώ (ΣΑΤΑ 2024) για παρεμβάσεις στα σχολεία με εποπτεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και των Αντιδημάρχων Νεκτάριου Παπαδογιάννη και Άγγελου Μαλά. Σύντομα θα τοποθετηθεί ο ανάδοχος για να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται στα σχολεία.
  • Τοποθέτηση 10 προκατασκευασμένων αιθουσών υψηλών προδιαγραφών (με θερμομόνωση, πυροπροστασία, κλιματισμό) για την στήριξη των νηπιαγωγείων όταν έγινε υποχρεωτική η 2ετής φοίτηση για τα παιδιά. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Υπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη που συνεργάστηκε με την τότε Αντιδήμαρχο κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.
  • Δημιουργία και στελέχωση ενός αυτοτελούς τμήματος παιδείας – δια βίου μάθησης – νέας γενιάς που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την άρτια οργάνωση του με συνεργαζόμενους τους Διευθυντές, γονείς και μαθητές, ιεραρχώντας και προωθώντας τα δίκαια αιτήματα τους.
  • Ολοκλήρωση μελέτης για το νέο Δημοτικό Σχολείο Άδελε και αναζήτηση οικοπέδου για νέο ΔΣ Επισκοπής.
  • Σύσταση μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της νέας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, που εισηγείται θέματα που αφορούν την σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. ΄
  • Έχει ξεκινήσει η εργολαβία για την παρέμβαση στο τοιχίο που βρίσκεται ανάμεσα στα ειδικά σχολεία και το νηπιαγωγείο Περιβολίων.
  • Έχει ξεκινήσει η εργολαβία για τις παρεμβάσεις το 5ο Δημοτικό Σχολείο για να υποδεχθεί το 4ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου μέχρι να κατασκευαστεί το νέο του κτίριο.

Αγαπητοί γονείς,

ο Δήμος Ρεθύμνης έχει 96 σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Σε αυτά τα σχολεία φοιτούν περίπου 11.000 μαθητές, τα παιδιάς σας. Εκτός από τα παραπάνω σχολεία ο Δήμος στηρίζει και το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ενώ αυτά τα σχολεία ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ του Υπουργείου Παιδείας, ο δήμος στηρίζει με ιδίους πόρους τη λειτουργία τους.

Από την παραπάνω ενημέρωση είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι ο Δήμος Ρεθύμνης έκανε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια γιατί πιστεύει ότι τα παιδιά μας είναι το μέλλον του τόπου και της χώρας μας. Και αξίζουν όλα τα παραπάνω αλλά και την κοινή προσπάθεια μας για περισσότερα.

Φυσικά ανάμεσα στα 96 σχολεία θα υπάρχουν σπασμένες πόρτες, τοίχοι, που δεν έχουν βαφτεί ακόμα, σπασμένες βρύσες και άλλες μικροζημιές της καθημερινότητας μιας σχολικής υποδομής. Αλλά δεν θα δείτε αδιαφορία, ούτε έλλειψη προσπαθειών από τους αρμόδιους αιρετούς. Μέρα με τη μέρα θα βλέπετε τα σχολικά κτίρια να βελτιώνονται και να γίνονται πιο λειτουργικά. Ειδικά όταν οι συνεργασίες και οι συνέργειες διακατέχονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και την πίστη μας πως όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα.

Με το νόμο 1566/1985 που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, πέρασε η ευθύνη συντήρησης των σχολικών μονάδων στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, όμως, χωρίς να στηριχθούν με τα ανάλογα κονδύλια. Ακολούθως το 2011 πέρασε στους δήμους και η ευθύνη κατασκευής νέων σχολικών μονάδων, αλλά και πάλι χωρίς ουσιαστική χρηματοδότηση. Ο Δήμος Ρεθύμνης λαμβάνει συνολικά 170.000 ευρώ το χρόνο για την συντήρηση των 96 σχολικών του κτιρίων, δηλαδή, 2.000 ευρώ ανά σχολείο το χρόνο.  

Αυτό το μικρό θαύμα που σας περιέγραψα παραπάνω  δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε η άριστη συνεργασία Δήμου Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης – Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – διαχρονικά των πολιτικών ηγεσιών στα συναρμόδια υπουργεία  – Υπηρεσιών του Δήμου – Τμήματος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης – Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ρεθύμνης. Και θα εμείνω στην προσφορά των μηχανικών και των διευθυντριών των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου που έκαναν τις μελέτες ξενυχτώντας μέρες, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες ή να λαμβάνουν τις νόμιμες άδειες τους για να προλάβουμε τις προκηρύξεις των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με την καθοριστική συμβολή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του δήμου μας και του Νίκου Βώβου. Και βεβαίως η συνεργασία των εθελοντών μηχανικών που βοήθησαν στην σύνταξη ορισμένων μελετών όπως ήταν του Νίκου Σταγάκη, της Γεωργίας και του Στάθης Κελέκη αλλά και οι προσπάθειες των αντιδημάρχων της τελευταίας δεκαετίας, του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Διευθυντών Α/θμιας και Β/μιας Εκπαίδευσης, των Διευθυντών των σχολείων μας και των εκπαιδευτικών με όραμα.

Η μεγάλη επιτυχία του Δημάρχου ήταν και είναι ότι μπορεί να εμπνέει, να καθοδηγεί, να συντονίζει και να στηρίζει όλους τους παραπάνω φορείς και τα πρόσωπα.

Όταν το 2012 απογοητευμένος είπα στον δήμαρχο ότι δεν μπορεί να αντέξει ο δήμος αυτό το βάρος της κατασκευής νέων σχολείων χωρίς χρηματοδότηση, μου είπε: «Όχι δεν συμφωνώ. Θα το παλέψουμε. Δεν θα επιστρέψουμε αρμοδιότητες». Και δικαιώθηκε.

Αγαπητοί γονείς,

για να συνεχίσει αυτό το θαύμα στον Δήμο Ρεθύμνης χρειάζεται η δική σας ενεργή συμμετοχή.

Σας προτρέπω:

  • Να κάνετε μαζικές εκλογές στα σχολεία των παιδιών σας για να εκλέξετε συμβούλια που να εκφράζουν την πλειοψηφία των γονέων κάθε σχολείου.
  • Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. να συμμετέχει ενεργά στο Σχολικό Συμβούλιο που είναι το κύριο όργανο διοίκησης κάθε σχολείου.
  • Συνεργαστείτε και στηρίξετε το έργο των Διευθυντών και των Εκπαιδευτικών με όραμα – ευτυχώς είναι πολλοί - που παλεύουν με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στο σημαντικό τους έργο.
  • Κλείστε τα αυτιά σας σε λαϊκισμούς και πονηρούς πολιτευτές. Εσείς ξέρετε ποιοι είναι γιατί η κοινωνία είναι μικρή. Μην παρασύρεστε από φωνές διχασμού και μίσους. Πρέπει η παιδεία να κρατηθεί μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να διατηρηθεί ένα ήρεμο παιδαγωγικό κλίμα.
  • Κάποιοι θα σας προτείνουν καταλήψεις, προσπαθώντας να μηδενίσουν τα πάντα.
  • Κάποιοι θα σας φοβίσουν δημιουργώντας κλίμα αναταραχής, στηριζόμενοι στον αυθορμητισμό των παιδιών σας. Μην τους ακούσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αγωνιστείτε για να γίνει η παιδεία καλύτερη. Ζητήστε ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τον Δήμαρχο. Έχουν αποδείξει ότι είναι στο πλευρό σας και στο πλευρό των παιδιών σας. Και έχουν την επάρκεια να προωθήσουν τα δίκαια αιτήματα σας.

Μια μητέρα συνάντησε στο δρόμο τον Αϊνστάιν και τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει για να γίνει το παιδί της άριστος επιστήμονας όπως αυτόν. Ο Αϊνστάιν απάντησε: «Να είστε κοντά στα παιδιά σας και να τους διαβάζετε παραμύθια».

Αγαπητοί γονείς, αν δεν το κάνετε εσείς, κάποιοι άλλοι θα καλύψουν αυτό το κενό, λέγοντας στα παιδιά σας ψεύτικα και πονηρά παραμύθια.

Στην τελευταία γενική συνέλευση της ένωσης γονέων του δήμου μας με τα 96 σχολεία, τους 11.000 μαθητές και τους 22.000 γονείς- κηδεμόνες, σε σύνολο περίπου 300 αντιπροσώπων σχολείων που προβλέπονται, συμμετείχαν μόνο δέκα αντιπρόσωποι για να εκλέξουν ένα 7μελές διοικητικό συμβούλιο. Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό. Η αδιαφορία σας μεταφέρεται και στα παιδιά σας.

Καλή Σχολική Χρονιά.

Καλή Δύναμη.

 

Γεώργιος Γεωργαλής

Πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Διοίκησης και νυν μέλος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης"

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ