ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιστολή του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» για τα θέματα Παιδείας

0

Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα «η εκπαίδευση στα σχολεία του Ρεθύμνου στο πλαίσιο του δημοτικού σχεδιασμού για το 2030» ζητάει με επιστολή του ο συνδυασμός  «Μαζί για την αλλαγή»  με στόχο την άμεση συζήτηση και λήψη αποφάσεων επίλυσης άμεσων προβλημάτων και γενικότερου προγραμματισμού». Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Κύριε πρόεδρε,

Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου


Όπως γνωρίζετε με την τοποθέτηση μας στη δημόσια Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης της 9ης  Σεπτεμβρίου 2024 διαφοροποιηθήκαμε ουσιαστικά από την διχαστική λογική που επέβαλε η δημοτική αρχή απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους τους. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε έναν Δήμο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμπαραστάτη της κοινωνίας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αντί αυτού,  συναντήσαμε και συνεχίζουμε να συναντάμε μια στάση απαξίωσης που το μόνο που επιχειρεί είναι να απομονώσει κάθε φωνή αγωνίας για τις εκπαιδευτικές μας υποδομές.

Σε αυτή την κατεύθυνση:

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Γιάννη Μαρινάτου καθώς και της Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου κ Βάνιας Ξιφαρά . Στο πρόσωπο τους στοχοποιείται το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αναδεικνύοντας την εσωστρέφεια που έχει επιβάλει στα δημοτικά πράγματα η κουλτούρα του «όλα βαίνουν καλώς» της νέας αντίληψης.

Καταδικάζουμε την προσβλητική σε βάρος των εκπαιδευτικών του 5ου Δημοτικού Σχολείου που επισκέφθηκαν το Δημοτικό συμβούλιο  της 9ης  Σεπτεμβρίου 2024 συμπεριφορά της δημοτικής αρχής.

Ζητάμε :

  • Άμεσο ψήφισμα στήριξης των οικογενειών που παλεύουν να υπάρχουν  νοσηλευτές στα Δημοτικά Σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά  με διαβητικό ιστορικό καθώς και πρωτοβουλίες υποστήριξης της προσπάθειας τους  στα αρμόδια Υπουργεία για τη ικανοποίηση της έλλειψης  .
  • Άμεση δημιουργία και βελτίωση όλων των σχολικών διαβάσεων ως παραδείγματα αναφέρονται  το 15ο Δημοτικό σχολείο ,το 10ο  νηπιαγωγείο και οπού αλλού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβαση των μαθητών στις σχολικές μονάδες.
  • Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό ανασχεδιασμό για το σύνολο του Δήμου μέχρι το 2030 με προβλέψεις και χρονοδιαγράμματα μακριά από τη λογική ότι όταν γίνεται κάτι καλό το κάνει ο Δήμος και όταν κάτι δεν προχωράει μας φταίνε όλοι οι άλλοι. 
  • Επίλυση θεμάτων προσβασιμότητας των μαθητών σε σχολικές μονάδες και άλλα θέματα που  αφορούν    την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων  και την ασφάλεια των μαθητών .

Οι ανάγκες για σχολική στέγη προσχολικής ηλικίας είναι μεγάλες ,με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να μην επαρκούν. Την ιδιά στιγμή οι ανάγκες για σχολικές δομές ολοένα και αυξάνουν στο Δήμο μας  χωρίς να σημαίνει ότι το γεγονός ότι αφουγκραστήκαμε αυτές τις ανάγκες στο παρελθόν και δημιουργήθηκαν δομές επαρκεί για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται. Οι απατήσεις στην εκπαίδευση προσχολικής ηλικίας  απαιτεί χώρους με βάσει προδιαγραφών ,έκτασης ,καταλληλόλητας ,αερισμού ,φωτεινότητας. Ωστόσο, φτάνουμε στο δια ταύτα και υποδομές τέτοιες δεν υπάρχουν. Η καταγραφή των υφιστάμενων σχολικών δομών αλλά και ο συνολικός σχεδιασμός νέων ,με μελέτες που εξελίσσονται αποτελεί τη λύση του αύριο σε ένα πρόβλημα του χθες όπως φάνηκε πρόσφατα στην περίπτωση του 4ου νηπιαγωγείου.

Με την παρούσα επιστολή μας ζητάμε την ΑΜΕΣΗ σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα «η εκπαίδευση στα σχολεία του Ρεθύμνου στο πλαίσιο του δημοτικού σχεδιασμού για το 2030». Συζήτηση και λήψη αποφάσεων επίλυσης άμεσων προβλημάτων και γενικότερου προγραμματισμού».

Παρακαλούμε όπως φροντίσετε ώστε να προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και παρακαλούμε  να ανταποκριθείτε στο αίτημα που πρώτα από όλα αφορά τα παιδία μας αλλά θα συμβάλει και στην υποβοήθηση του προγραμματισμού και του δημοτικού έργου για την παιδεία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ