ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η μεγάλη «επιστροφή» του Καπετάν Σφακιανού

0

Συγκινητική υποδοχή από συγγενείς, συγχωριανούς και συντρόφους του στο Σπήλι

Αναρτήθηκε στις διαδικτυακές πλατφόρμες το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη για τον Γιώργη Αρετάκη, τον ανυπότακτο καπετάν Σφακιανό, τον αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) από το Σπήλι του Ρεθύμνου, που μαρτύρησε στον νότιο Ταΰγετο μαζί με τους συντρόφους του στις 25 Απρίλη 1949, στη διάρκεια του εμφυλίου. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στον πρώτο κύκλο της πολυετούς δημοσιογραφικής έρευνας του Μ. Παντινάκη που περιλάμβανε την έκδοση του βιβλίου «Ο πολέμαρχος της Βίγλας» και την επίσημη παρουσίασή του στην Κρήτη, αλλά κυρίως στο Σπήλι, γενέτειρα του καπετάν Σφακιανού.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο καπετάν Σφακιανός γύρισε στο χωριό του» συμβάλλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της προσωπικότητας και της δράσης του Γιώργη Αρετάκη στην Πελοπόννησο, όπου σε αντίθεση με την Κρήτη, τιμάται και αναγνωρίζεται ως ήρωας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στο διάρκειας 24΄ βίντεο που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Σπήλι, περιλαμβάνονται μείζονος σημασίας μαρτυρίες και αφηγήσεις συγγενών, συντρόφων και συγχωριανών του Γιώργη Αρετάκη, οδοιπορικό σε τοπόσημα της περιοχής που συνδέονται με την οικογένεια του καπετάν Σφακιανού και την προσωπική του πορεία, αλλά και αποσπάσματα από τη πανηγυρική εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο πολέμαρχος της Βίγλας» που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 στην έδρα του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ βασίζεται σε μια ιδέα του Μανόλη Παντινάκη με σκοπό να φωτιστούν μέσω της ενδελεχούς δημοσιογραφικής έρευνας οι άγνωστες πτυχές της ανυπότακτης προσωπικότητας του Γιώργη Αρετάκη και να γνωρίσουν οι Κρητικοί τον ηρωικό συμπατριώτη τους που έδρασε στην Πελοπόννησο, επιλέγοντας τον δρόμο της αντίστασης και της ανυπακοής.

Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ:

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ