ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πλειστηριασμοί στο Ρέθυμνο: Στο δρόμο οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά

0

Στο δρόμο βρέθηκε τετραμελής οικογένεια όταν δικαστικοί επιμελητές από Θεσσαλονίκη αλλά και από το Ρέθυμνο, έφτασαν μέχρι το σπίτι της οικογένειας που είχε χρέη σε τράπεζα και κυριολεκτικά τους πέταξαν στο δρόμο, χωρίς να τους επιτραπεί να πάρουν τίποτα από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Την καταγγελία αυτή έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ) κ. Σήφης Σουχλάκης στον 9,80 fm και τον Σταύρο Ρακιντζή, τονίζοντας ότι τα παιδιά δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα τετράδιά τους για το σχολείο!

Από την περασμένη εβδομάδα μια οικογένεια με δύο ανήλια παιδιά φιλοξενούνται σε συγγενείς τους καθώς η διαδικασία των πλειστηριασμών τους πήρε το μοναδικό τους σπίτι. Σύμφωνα με τον κ. Σουχλάκη: «Ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη δικαστικοί επιμελητές και μαζί με ένα Ρεθεμνιώτηεπίσης δικαστικό επιμελητή «πέταξαν στο δρόμο» μία οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και δεν τους επέτρεψαν να πάρουν ούτε τα προσωπικά τους αντικείμενα.»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΟΡ παρά το ότι έκαναν τις νομικές διαδικασίες κι έκαναν αίτηση ανακοπής της έξωσης για να μπορέσουν τουλάχιστον να πάρουν τα πράγματα τους, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως εκκρεμεί κι ένα δικαστήριο που είναι για ανακοπή του πλειστηριασμού, γιατί υπήρχαν κάποιες παρατυπίες».

Το σπίτι που σύμφωνα με τον κ. ΣήφηΣουχλάκη έχει υψηλή εμπορική αξία θα δοθεί τις επόμενες μέρες σε Ρεθεμνιώτη μεσίτη που θ’ αναλάβει να το πουλήσει. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο ίδιος, πρόκειται για κάτι νόμιμο που όμως δε είναι ηθικό.  «Αυτή η πώληση είναι νόμιμη όμως δεν είναι ηθική και η κοινωνία του Ρεθύμνου είναι μικρή και οι πελάτες του είναι Ρεθεμνιώτες. Μην το ξεχνάει ο κάθε ένας από αυτούς τους μεσίτες που θα αποφασίσει να αναρτήσει στη σελίδα του σπίτια που πάρθηκαν από πλειστηριασμό».

Όσον αφορά στο τί θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι, ο κ. Σουχλάκης είπε ότι εκείνοι που δεν έχουν συγγενείς να τους βοηθήσουν δεν υπάρχει μέριμνα για τί θα κάνουν. «Απευθυνθήκαμε και στο δήμο και στην περιφέρεια και στην εκκλησία. Κανείς δεν έχει κάποιο πρόγραμμα πρόνοιας για αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί τώρα ζούνε σε συγγενικά σπίτια, καθώς δεν υπάρχει κάποια δομή να τους φιλοξενήσει έστω και προσωρινά. Κάποιο που θα τον πέταξαν στο δρόμο και δεν έχει συγγενείς, τι θα γίνει;», αναρωτήθηκε.

«Όλα αυτά βάζουν σε μία σκέψη το σωματείο», είπε, «να προσπαθήσει ναβρεικάποιο οικόπεδο που να μπει νερό και ρεύμα, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να μπορούν τουλάχιστον οι άνθρωποι να στήσουνμια σκηνή, γιατί τα πράγματα θα χειροτερέψουν». Και πρόσθεσε:«Πρόκειται για πλειστηριασμό του Φεβρουαρίου που εκτελέστηκε τώρα που έληξε η τουριστική σεζόν.»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο ίδιος τόνισε ότι από το 2017 δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. «Η οικογένεια αυτή όφειλε σε τράπεζα και το σπίτι το πήρε η ίδια η τράπεζα. Οι άνθρωποι έχουν κάνει όλες τις σχετικές διαδικασίες με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όμως, αν ένα σπίτι έχει εμπορική αξία και μπορεί να πουληθεί εύκολα δε συναινούν οι τράπεζες. Δηλαδή, αν το ακίνητο έχει μία καλή εμπορική αξία και μπορούν εύκολα να το δώσουν δε μπαίνουν σε διαδικασία ρύθμισης». 

Σε ερώτημα αν το Σωματείο μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, ο ίδιος είπε: «Εκτός από την ηθική συμπαράσταση και κάποια βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε ως μέλη για τις πρώτες ανάγκες,δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.Μπορούμε όμως να είμαστε κοντά τους, όπως ήμασταν στα μέτρα ανακοπής. Το σωματείο μας ήταν εκεί, κάναμε διαμαρτυρία και έχουμε μιλήσει σε όλους τους δημόσιους φορείς για αυτό το πρόβλημα.» 

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΑΟΡ αφού κάλεσε όσους είναι στη διαδικασία του πλειστηριασμού να επικοινωνήσουν με το Σωματείο, είπε ότι γίνονται περί τους 2000 πλειστηριασμούς κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα. «Πρέπει να ενωθούμε, έρχονται και άλλα. Η τουριστική περίοδος τελείωσε και όλα θα γίνουν πιο έντονα» Τέλος, ο ίδιος ανέφερε: «Ζητάμε από όλους τους υποψηφίους αρχηγούς των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις ομιλίες τους να μας πουν τι σκοπεύουν να κάνουνκαι για τα κόκκινα δάνεια. Δε γίνεται να κάνουν προεκλογικό αγώνα και να μη μιλάνε για σοβαρά θέματα. Πρέπει να ξέρουμε!»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ