ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι θέσεις του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ης Οκτωβρίου 2024

0

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

  • Εκφράσαμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια αείμνηστου Διογένη Σιγανού που υπήρξε εν ζωή άνθρωπος με δράση  στα κοινά και το καλό  τον τόπο του.
  • Εκφράσαμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στις εργαζόμενες του Δήμου μας   στον τομέα της καθαριότητας για το περιστατικό της  30ης Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνει ενημέρωση των πολιτών  για τους κανονισμούς ανακύκλωσης και των διαχωρισμό ανάμεσα σε υλικά που χρήζουν ειδικής διαχειρίσεως μέσα από μια εκστρατεία  ενημέρωσης
  • Αναδείξαμε τα φαινόμενα της βίαιης συμπεριφοράς ανηλίκων πιστεύοντας  ότι θα πρέπει ως δήμος να συμβάλλουμε στην πάταξη του φαινομένου. Και δεν εννοούμε να προβληθεί τι έχει γίνει κάνει μέχρι αλλά να ληφθούν μέτρα από τη Δημοτική αρχή συμβάλλοντας όλοι μας στο να «αντιδράσουμε» βοηθώντας τη νέα γενιά του τόπου μας.
  • Αναδείξαμε την έλλειψη επαρκούς οδοφωτισμού και διαγραμμίσεων σε διαβάσεις οικισμών όλων των Ενοτήτων με συγκεκριμένα παραδείγματα περιοχών όπως Αδελιανό Κάμπο, Σταυρωμένο, Επισκοπή και αλλού που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών κατοίκων αλλά και ξένων επισκεπτών. Ειδικά στην περιοχή Σταυρωμενου –Ν.Μαγνησιας η προσπέλαση πεζών είναι δυσχερής και επικίνδυνη χωρίς πεζοδρόμια και φωτισμό και αν και επιτέλους μετα από διαχρονική αδράνεια υπήρξε μέριμνα για πεζοδρόμιο μονό από τη μια πλευρά έμεινε στις υποσχέσεις η χρηματοδότηση για την άλλη πλευρά.

ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

Υπερψηφίσαμε την Ανακήρυξη της Αυτής Εξοχότητας της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β σε Επίτιμους Δημότες  του Δήμου Ρεθύμνης.

Υπερψηφίσαμε την Τροποποίηση σχεδίου πόλεως Ρεθύμνου - (κατάργηση πρασιάς) εντός του ΚΑ76 της Πολεοδομικής Ενότητας Μασταμπά. Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή σχεδίου πόλεως υπάρχει μεγάλη έλλειψη κοινόχρηστων  χώρων. Η μείωση του είναι επιζήμια και δε βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων Ειδικότερα χώροι κοινής ωφέλειας όπως σχολεία μπορούν να αποχαρακτηρίζονται αν ο αρμόδιος φορέας προτείνει συγχρόνως για χαρακτηρισμό αντίστοιχο χώρο για την κάλυψη των αναγκών δημιουργώντας ένα ισοζύγιο γης. Ωστόσο υπερψηφίσαμε με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία που από πολύ παλιά αντιμετώπισε θέματα ρυμοτομίας - αρκεί να  διασφαλιστεί  μέριμνα ύπαρξης ισοζυγίου  σε άλλο σημείο του οικοδομικού  τετραγώνου του χώρου που τροποποιείται. Παράλληλα, ψηφίσαμε θετικά στα μέτρα ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας των οδών Χατζηδάκη, Παρρέν Σιγανού και Πρεβελάκη με τις παρατηρήσεις ότι έχουν τοποθετηθεί περισσότερα των αναγκών  παγκάκια στη σειρά στο πεζοδρόμιο με θέα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Επίσης  πρέπει η επικλινή  λόγω κατασκευής θέση ΑΜΕΑ επί της Χατζηδάκη να επανεξεταστεί γιατί είναι επικίνδυνη λόγω κλίσης. Φυσικά δεν παραλείπουμε ότι το πρόβλημα των αναπλάσεων με τις μετέπειτα λιγότερες θέσεις στάθμευσης είναι υπαρκτό και στις  αναπλάσεις αυτές, χωρίς να υπάρχει η δέουσα μέριμνα για εξεύρεση άλλων χώρων στην ευρύτερη περιοχή.

  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

Το θέμα ρύθμισης της κυκλοφορίας και πεζοδρόμησης σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα του χρόνου και συγκεκριμένες ώρες είχε αποτελέσει θέμα λογοδοσίας και χαιρόμαστε που έστω και μετά από χρόνο γίνονται αυτές οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατειά Ηρώων Πολυτεχνείου μετά από δική μας ερώτηση. Έρχεται μετά από την καλοκαιρινή περίοδο και ενώ παρα λίγο να θρηνήσουμε στο μεσοδιάστημα αυτό το ΣΟΒΑΡΟ  τραυματισμό παιδιού που έπαιζε στην πλατεία και έπεσε θύμα τροχαίου με μηχανή. Η Δημοτική Αρχή άργησε να κάνει τα αυτονόητα ενώ η προηγούμενη απόφαση δεν εστάλη ποτέ στην Αποκεντρωμένη .Η εισήγηση αναφέρει και θέση φορτοεκφόρτωσης που πιστεύουμε θα διατηρείται για το λόγο που δημιουργήθηκε όπως και θέσεις για στάθμευση δικύκλων .Επίσης είναι σημαντικό ότι η Τροχαία και Αστυνομία ενέκρινε την κυκλοφορία ,τα μέτρα για το κλείσιμο της πλατειάς και είναι σημαντικό να υπάρξει η μέριμνα για σωστή και λειτουργική όδευση πυροσβεστικών οχημάτων και πρώτων βοηθειών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  • Καταψηφίσαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθώς δεν ψηφίσαμε και τον κεντρικό κορμό του έχοντας δημοσία προβλέψει τις λόγω προχειρότητας συνέχεις αναμορφώσεις δικαιώνοντας τη θέση μας. 
  • Είμαστε θετικοί στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να καλυφθούν οι  ανάγκες κατανάλωσης του ίδιου του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ) \με την επιφύλαξη ελέγχου ,τήρηση ισολογισμών από ορκωτούς λογιστές και ότι προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
  • Η υπαιτιότητες και οι καθυστερήσεις για την  «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΩΝ ΟΔΩΝ ΠΟΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ» μας οδηγούν στο να καταψηφίσουμε.  

Με βάση όσα λέχθηκαν από τον εισηγητή ο ακριβής χρόνος που θα απαιτηθεί για τις παραπάνω διαδικασίες δεν μπορεί να εκτιμηθεί και εφόσον εφαρμοστεί η οριακή προθεσμία, μετά την πάροδό της η σύμβαση θα διαλυθεί. Έχουν διαπιστωθεί εκκρεμότητες στην ΑΣΚΟΥΤΣΗ  ως προς τη συναρμογή της με την ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ και παρατηρείται στένεμα στις οδούς και η στροφή καμπυλότητας των οχημάτων και δη λεωφορείων δεν είναι εφικτή και να είναι οριακά είναι επικίνδυνη. Στην Κονδυλάκη στη συμβολή με Συβρίτου απέναντι από το 13ο δημοτικό σχολείο υπάρχει θέμα διότι μέσα στην όδευση ξαφνικά οδηγείσαι  σε πεζοδρόμιο όπως παρατηρείται και σε αλλά σημεία των παραπάνω συμβολών με κεντρικές αρτηρίες. Επίσης με το να μην υπάρχει η οριακή προθεσμία για την ολοκλήρωση οριστικοποιημένη ,το έργο είναι άγνωστο ποτέ θα τελειώσει .Αφορά  σημεία που υπάρχει ασφυκτική κίνηση και εν όψει χειμώνα και κίνηση οχημάτων και όχι δικύκλων με ρεύματα που από δυο λωρίδες έχουν οδηγηθεί σε ένα, το κυκλοφοριακό κομφούζιο θα είναι έντονο.

Τέλος για τις Εγγραφές & Διαγραφές νηπίων και βρεφών στους δημοτικούς Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ.) Δήμου Ρεθύμνης για το σχολ. έτος 2024-2025

Οι ανάγκες για σχολική στέγη προσχολικής ηλικίας είναι μεγάλες ,με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να μην επαρκούν. Μας ζητείται να επιλέξουμε ποιά παιδιά θα εγγραφούν στις δομές αυτές σαν απλοί αριθμοί αιτήσεων,  απαγορεύοντας μας να έχουμε οποιαδήποτε πρόσβασης στα δεδομένα κατάταξης και επιλογής των αιτήσεων εγγραφής των παιδιών όπως στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε. Στο  θέμα αυτό θα ΑΠΕΧΟΥΜΕ  όχι γιατί δε συμφωνούμε με τις εγγραφές νηπίων και βρεφών στους δημοτικούς Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και στον ΒΣΟΦ Δήμου Ρεθύμνης για το σχολ. έτος 2024-2025 και κατανοούμε την αναγκαιότητα να γίνει σύντομα εν όψει τις νέας σχολικής χρονιάς διευκολύνοντας συμπολίτες μας γονείς  αλλά γιατί : 

 Α) διαφωνούμε με την εισήγηση πληροφορίων που έρχεται σε όλους εμάς  στους δημοτικούς συμβούλους   για να αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο  .Δε είναι το θέμα προσωπικό για κανέναν αλλά είναι θέμα εφαρμογής  του άρθ. 135 παρ. β του Ν.3463/06) για κάθε  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  που εισηγείστε λήψη απόφασης εγγραφής παιδιών σε αυτές. Χωρίς αυτή τη πληροφόρηση είναι αδύνατη η αντικειμενική κρίση από μέρους μου/μας και συνεπώς η εκτέλεση των καθηκόντων μου/μας κατά τη διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων .

Β)Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται στις δομές  που μας ζητούνται οι εγγραφές παιδιών την περίοδο τη συγκεκριμένη  .Δεν υπάρχει μέσα σε κάθε σταθμό ο αριθμός που κατά καιρούς υπηρετεί .Υπάρχουν εργαζόμενες που παίρνουν άδεια τοκετού ή παραιτούνται και δεν φαίνονται πουθενά .Λείπει σε κάθε εισήγηση αυτό ενώ το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως προκειμένου να υπολογιστούν τα υπεράριθμα παιδιά των δομών .

Ως προς τη μη ανανέωση συμβάσεων υπαλλήλων ΙΔΟΧ στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πρόγραμμα προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» περιόδου 2023 – 2024 οι υπάλληλοι των όποιων τις συμβάσεις αφορούσε η  εισήγηση να μην ανανεωθούν ,δεν κλίθηκαν να ενημερώσουν το σώμα του ΔΣ ,δεν πήραν ποτέ, όσο χρόνο εργάστηκαν έγγραφες αναφορές πότε και πού δεν έκαναν σωστά την εργασία τους από την Υπηρεσία. Η μια υπάλληλος επέλεξε να παραβρεθεί οπού απάντησε  στις ερωτήσεις όλων των συμβούλων  μιλώντας ξεκάθαρα για τις σχέσεις και το κλίμα εργαζομένων, διοίκησης μέσα στη δομή. Με βάση τα παραπάνω δεν συμφωνήσαμε με τη μη ανανέωση της σύμβασης της νηπιαγωγού στο επάγγελμα ενώ για την δεύτερη υπάλληλο που δεν επιθυμεί να εργαστεί πλέον στο Δήμο λόγω άσχημου κλίματος εργασιακού ,σεβόμαστε τη βούληση της. Τονίσαμε ότι και οι  δυο περιπτώσεις φανερώνουν κακοδιοίκηση  και τεταμένο κλίμα σχέσεων ,εργαζομένων ,διοίκησης  που επικρατεί στο τμήμα αυτό του Δήμου όπου το καταμαρτυρούν τα δυο αυτά περιστατικά και οι αποκαλύψεις των όσων έχουν συμβεί  αλλά και όσες εργαζόμενες έχουν παραιτηθεί, ή αποσπαστεί σε δομές της κοινωνικής υπηρεσίας εκτός πόλεως παρά τη θέληση τους .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ