ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανούσος Μανουσογιάννης: «Κράτος εν κράτει!»

0

Μεγάλο ΣΟΚ. Η συνεδρίαση του ΔΣ 2/10/24 για την άδικη απόλυση, ύστερα από 9 χρόνια παιδαγωγού του ΕΣΠΑ και καθαρίστριας στους παιδικούς σταθμούς. Πήγαν να τις διώξουν χωρίς να ρωτήσουν το Δημ. Συμβούλιο. Λες και είναι στου μπαμπά τους το μαγαζί. Η Αποκεντρωμένη τους σταμάτησε.

Δεν τις κάλεσαν ούτε καν να απολογηθούν. Ακόμα και οι Ταλιμπάν τα σέβονται αυτά. Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν τις είχαν καλέσει. Το κάναμε εμείς. Ήρθε μόνο η παιδαγωγός. Η καθαρίστρια διαμήνυσε πως δεν αντέχει αυτό το καθεστώς και αποχωρεί.

Από την όλη συζήτηση πρόβαλε μια κοινωνική (!!!) υπηρεσία, με σωρό μυστικά πρωτόκολλα, υπηρεσιακές εκθέσεις (ενίοτε με άνωθεν υποδείξεις), που οι μισοί κατηγορούν (ή και ρουφιανεύουν) τους άλλους μισούς. Οι καταγγελλόμενοι δεν λαμβάνουν γνώση των σε βάρος τους καταγγελιών, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους!!! Η κατάχρηση εξουσίας καραδοκεί παντού. Ακόμη και το έγγραφο αίτημα της απολυόμενης για πρόσβαση στον υπηρεσιακό της φάκελο το απέρριψαν!!! Εισαγγελική παρέμβαση χρειάστηκε!!! Σε μια οικογένεια είπαν πως δεν έχουν θέση στα Μυσσίρια και θα στείλουν το παιδί τους στην… Επισκοπή!!! Την άλλη μέρα τους ακούει να διαβεβαιώνουν άλλους πως στα Μυσσίρια έχουν θέσεις και να μην ανησυχούν!!! Διαβεβαιώνουν το ΔΣ πως έστειλαν «και email και sms» για να ζητήσουν πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ από την οικογένεια της αίτησης 368. Όταν ζητάμε τα αντίγραφα δεν έχουν τίποτα σχετικό!!!

Σε ποιες όμως κατηγορίες θεμελίωναν την απόλυση? Προσπερνούμε τους επαναλαμβανόμενους δαιμονολογικούς χαρακτηρισμούς και τις υποκειμενικές κρίσεις  («ανάρμοστη συμπεριφορά», «διατάραξη των σχέσεων συνεργασίας», «φωτογράφιση εμπιστευτικού εγγράφου», «μη τήρηση της αρχής της εμπιστευτικότητας»). Επικαλούνται  δύο συγκεκριμένα περιστατικά. Και στα δύο υπόλογη και ένοχη είναι η υπηρεσία και όχι η απολυόμενη.

Στο πρώτο: Την παραμονή νόμιμης στάσης εργασίας η διεύθυνση παρά την απαγόρευση της εργατικής νομοθεσίας, με φορτικές πιέσεις απαιτεί να της δηλώσουν ποιοι σκοπεύουν να συμμετέχουν. Η απολυόμενη παιδαγωγός αρνείται να απαντήσει κάνοντας χρήση του δικαιώματος  της ελεύθερης επιλογής ως την τελευταία στιγμή. Δημιουργείται ένταση και τριβές εξ αίτίας των καταχρηστικών εντολών της υπηρεσίας που παραβιάζουν δικαιώματα των εργαζομένων. Παρ’ όλ’ αυτά πίσω από την πλάτη της εργαζόμενης, «μαγειρεύουν» 5σέλιδη παρακαλώ εμπιστευτική σε βάρος της αναφορά και την κατηγορούν για όσα οι ίδιοι προξένησαν.

Ακόμη πιο εξοργιστικό το δεύτερο περιστατικό. Η παιδαγωγός καταθέτει στο πρωτόκολλο υπηρεσιακό, που την πίεσαν να γράψει. Για την δική της αυτοπροστασία ζητά το πρωτοκολλημένο αντίγραφο όπως γίνεται σε όλα τα πρωτόκολλα του κόσμου. Αμ δε. Εκεί έχουν τους δικούς της νόμους. Κράτος εν κράτει. Αρνούνται να δώσουν αντίγραφο του εγγράφου. Η παιδαγωγός, μη έχοντας άλλη επιλογή φωτογραφίζει το πρωτοκολλημένο έγγραφο της  για να έχει το αντίγραφό που αδιαπραγμάτευτα δικαιούται. Αυτό όμως, στο αυταρχιστάν της κοινωνικής υπηρεσίας είναι έγκλημα. «φωτογράφιση απόρρητου εγγράφου» «παραβίαση της αρχής της εμπιστευτικότητας» λένε. Είναι μάλιστα τόσο μάλιστα σοβαρό που και οι τρείς εργαζόμενες που παρακολούθησαν το περιστατικό ενοχλούνται τόσο που και οι τρείς αυτόβουλα αποφασίζουν να καταθέσουν πανομοιότυπες εκθέσεις με τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς!!!  Με αυτές τις γελοιότητες θεμελίωσαν την απόλυση της εργαζόμενης. Περιττό να πούμε ότι ως την τελευταία στιγμή έκρυβαν από το ΔΣ ότι το έγγραφο ήταν της ίδιας της παιδαγωγού. Επιχειρούσαν δηλ να παραπλανήσουν τον φορέα στον οποίο υπηρετούν.

Επειδή όμως ο κόσμος είναι μικρός κι αλήθεια ακαταμάχητη αποδείχτηκε και ο πραγματικός λόγος της επιχειρούμενης αποπομπής. Η παιδαγωγός δεν διευκόλυνε να «ξεφορτωθούν» ένα παιδί της τάξης της. Από πέρυσι είχαν αρχίσει να χαρακτηρίζουν την λειτουργικότητά του μπαίνοντας στις αρμοδιότητες των αναπτυξιολόγων. Η παιδαγωγός αντιδρούσε σε αυτές τις αυθαίρετες διαγνώσεις. Το έγγραφο που φωτογραφήθηκε αφορούσε την εξέλιξη του ίδιου παιδιού αλλά δεν διευκόλυνε τις λογικές αποκλεισμού του. Είναι το ίδιο παιδί που είχαν αποπειραθεί να «εξορίσουν» στην … Επισκοπή, για να αναγκάσουν την οικογένεια να το αποσύρει.

   Φέτος παρ’ όλο που το παιδί συγκέντρωνε τα απαραίτητα μόρια και με απόφαση του ΔΣ γράφτηκε στον σταθμό, από τις πρώτες μέρες της χρονιάς αντιδρούσαν στην φιλοξενία του, πίεζαν να εξεταστεί από ειδικό. Αλλά και όταν ο ειδικός δεν διαπίστωσε πρόβλημα και συνέστησε απρόσκοπτη παρακολούθηση του σταθμού, αρνήθηκαν να το κρατήσουν αγνοώντας προκλητικά και τον ειδικό και την απόφαση του ΔΣ. Ότι ακριβώς είχαν κάνει και με την περίπτωση που έφτασε στον  συνήγορο του πολίτη και δια μακρόν συζητήθηκε το Φλεβάρη. Τελικά και εδώ υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για να δεχτούν τελικά το παιδί. 

    Αυτά τα πολύ «κοινωνικά», «δίκαια» και «διαυγή» συμβαίνουν σ’ αυτό το κράτος εν κράτει. Απαράβατος όρος του η απόλυτη συμμόρφωση των εργαζομένων σε υποδείξεις ακόμη και όταν καταστρατηγούν νόμους, συλλογικές αποφάσεις κλπ. Πλήρη αδιαφορία για τις κοινωνικές συνέπειες όλων αυτών. Αυτή την συμμόρφωση δεν επέδειξε η απολυόμενη παιδαγωγός, που αποτέλεσε το «μαύρο πρόβατο» αλλά και μέσον τρομοκράτησης όλων των υπολοίπων. Στα αναφερόμενα περιστατικά δεν βλέπουμε τίποτα το μεμπτό. Έχει δίκιο και πρέπει να το διεκδικήσει. Θα είμαστε δίπλα της.

  Αυτοί όμως που κάνουν αυτούς τους σχεδιασμούς στην υπηρεσία και στην δημοτική αρχή, ένα πράγμα ξεχνούν: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Πολύ περισσότερο σε μια πόλη σαν το Ρέθυμνο. Όσα στεγανά κι αν σκαρφιστούν, όσα προφάσεις προσωπικών δεδομένων κι αν επικαλεστούν, η αλήθεια αργά ή γρήγορα έρχεται στο φως. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει δεσμευτεί με την δύναμη αυτής της αλήθειας να αγωνίζεται  για το δίκιο των πολλών. Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό.

   Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς πρέπει να βγουν από τον φαύλο κύκλο. Να πάψουν να είναι θύματα του διαίρει και βασίλευε.  Έχουν αξιοπρέπεια, δικαιώματα, συνείδηση που πρέπει να την ακούν. Έχουν  μεγάλους αγώνες για το δίκιο, για την ζωή που μας στερούν. Μόνο με συναδελφική αλληλεγγύη θα είναι δυνατοί και αποτελεσματικοί.

Το ίδιο και οι γονείς των παιδιών. Να μην συμβιβάζονται. Να μην παραιτούνται από τα δικαιώματά τους. Αν βλέπουν πως αδικούνται να απευθύνονται απαραίτητα στο Δημ. Συμβούλιο και σε όλες τις παρατάξεις του. Να μπορούμε να τους στηρίζουμε. Να σπάσουμε τα στεγανά που χτίζουν. Να συμβάλλουν να σπάσουν τα στεγανά της αδιαφάνειας και των διαδρομισμών.

Τους καλούμε όλους να πάρουμε πρωτοβουλίες για

-Να φύγουν από τον εσωτερικό κανονισμό όλες οι καταχρηστικές διατάξει αποκλεισμού παιδιών με ή χωρίς ειδικές ανάγκες..

-Να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης διαφάνεια, ο κοινωνικός έλεγχος αλλά και ο έλεγχος του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτές τις κρίσιμες για τα παιδιά μας δομές. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είναι περιουσία του λαού πληρωμένη με το παραπάνω από το υστέρημά του. Δεν είναι δώρο κανενός.

- Να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αποφασιστικά φαινόμενα αυθαιρεσίας, κατάχρησης εξουσίας σαν κι αυτά που αναφέραμε.

-Να διεκδικήσουμε το σχέδιο, τα μέσα και τους πόρους για δημιουργία νέων σύγχρονων και ασφαλών παιδικών σταθμών, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς..

Μανουσογιάννης Μανούσος

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκή Συσπείρωση  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ