ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε πρώτο πλάνο η θωράκιση των υποδομών απέναντι στις φυσικές καταστροφές

0

 Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΕΕ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ

Η θωράκιση των υποδομών απέναντι στις φυσικές καταστροφές αποτελεί βασική μέριμνα για τη νέα Πρόεδρο της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Γεωργία Μανωλίτση.

Λίγες ημέρες μετά την ανάδειξη της στην κρίσιμη αυτή θέση, καθώς το ΤΕΕ αποτελεί τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, η νέα Πρόεδρος έδωσε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων που μπαίνουν για το Ρέθυμνο, βάζοντας σε πρώτο πλάνο ζητήματα ανθεκτικότητας των δημόσιων υποδομών και  κτιρίων, της σωστής εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και βεβαίως την επίλυση ζητημάτων όπως το κυκλοφοριακό της πόλης, την υποστήριξη δομών, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς επίσης τα πολλά και σημαντικά ζητήματα του τεχνικού κόσμου σε πολλαπλά επίπεδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» η Πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ ανέλυσε τον προγραμματισμό δράσεων που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της τοπικής ατζέντας τονίζοντας, ότι «Πρώτος και βασικός στόχος είναι το ΤΕΕ να συνεχίσει να προχωρά μπροστά διευκολύνοντας τόσο την καθημερινότητά του μηχανικού όσο και επιτελώντας τον ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι «Προτεραιότητα μας αποτελεί η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των συναδέλφων, με την συνεχή επιμόρφωση του κλάδου μέσω οργάνωσηςσεμιναρίων, την λειτουργία των επιτροπών με την συμμετοχή μας και την συμβολή μας  αλλά και με την ουσιαστική παρέμβαση σε φορείς και υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμηλειτουργιάς τους».

Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Η αντοχές των δημόσιων υποδομών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, οι οποίες ολοένα και περισσότερο απειλούν την καθημερινότητα των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το ΤΕΕ.

Όπως τόνισε η Γεωργία Μανωλίτση «Προτεραιότητα αποτελεί η ανθεκτικότητα και η θωράκιση των κτιρίων και των υποδομών, απέναντι σε φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση. Η συντήρηση και η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και των γερασμένων υποδομών είναι το σημείο που πρέπει πρώτα να στοχεύσει η Πολιτεία, με τη συνδρομή του ΤΕΕ».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε: «Σημαντική προτεραιότητα, επίσης, είναι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια, δηλαδή σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε αναλάβει ως ΤΕΕ και θα ολοκληρωθεί γρήγορα και με αξιοπιστία καθώς θα διενεργηθεί από εξειδικευμένους και καταρτισμένους Μηχανικούς μέλη μας. Ο προσεισμικός έλεγχος είναι, εκτός των άλλων, και μία απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών, είναι προσφορά στην κοινωνία και στον πολίτη».

ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Ο Τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός μπαίνει επίσης σε γραμμή προτεραιότητας και η νέα πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος»: «Τόσο στο Δήμο Ρεθύμνης όσο και στους Δήμο Μυλοπόταμου – Ανωγείων βρισκόμαστε στην πρώτη φάσης παράδοσης της μελέτης. Το ΤΠΣ καθορίζει χρήσεις γης , θα ορίσει περιοχές προς πολεοδόμηση, θα καθορίσειορούςδόμησης και θα επανακαθορίσει όρια οικισμών. Τα επόμενα δύο χρόνια δηλαδή θα έχουμε χρήσεις γης, όρους, προϋποθέσεις και απαγορεύσεις αξιοποίησης και δόμησης, καταργώντας πρακτικά την έννοια της εκτός σχεδίου περιοχής. Με κανόνες κοινούς και εκ των προτέρων γνωστούς σε όλους».

Η ίδια συμπλήρωσε:  «Ως Νομαρχιακή επιτροπή του ΤΕΕ-ΔΚ έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας από μηχανικούς μέλη μας, τα συμπεράσματα στης οποίας θα κοινοποιήσουμε τις επόμενες μέρες στον φορέα διαχείρισης».

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αναφορικά με τα άλλα κρίσιμα ζητήματα του Ρεθύμνου η κ. Μανωλίτση δήλωσε ότι θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι «Το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης το οποίο απαιτεί άμεση λύση και αποτελεί επιτακτική ανάγκηγια την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου, η επανεξέταση της μελέτης αυτού και η ενδεχομένη ανάγκη επικαιροποίησης των χαράξεων προκειμένου να εξυπηρετεί τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης.

Η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία τεσσάρων μαρτύρων αλλά και η αποσυμφόρηση του κέντρου μέσω της στάθμευσης των ΙΧ στις εισόδους της πόλης παράλληλα με την  ενίσχυση της νοοτροπίας χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς από τον πολίτη.

Το πανεπιστήμιο το όποιο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης το τόπουκαθώς και το νοσοκομείο μας

Για όλα τα παραπάνω καίρια ζητήματα που απασχολούν την πολιτεία το ερχόμενοδιάστημαπρόκειται να συστήσουμεομάδεςεργασίας μηχανικών προκειμένου να σκύψουμε πάνω τους με την τεχνική μας ματιά και να συνδράμουμε και να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο των φορέων για το καλό του τόπου μας».

ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται ζητήματα τακτοποίησης σημαντικών εκκρεμοτήτων όπως η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, το κτηματολόγιο, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η εύρυθμη λειτουργία του αστικού χώρου, είναι γεγονός, ότι το ΤΕΕ έχει νευραλγικό ρόλο στην χάραξη αντίστοιχων πολιτικών .

Μιλώντας για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα η Γεωργία Μανωλίτση τόνισε, ότι «Το  Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρολό  στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.Καινοτομεί, ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης έργων που έχουν εξαιρετική σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών, την ασφάλεια των μεταφορών και την «πράσινη» μετάβαση».

Όπως δήλωσε, «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μηχανικοί, στέκονται στην πρώτη γραμμή, έχουν συμβάλλει και συμβάλλουν με την επιστημοσύνη τους στη δημιουργία σημαντικών εθνικών υποδομών και δημοσίων έργων, καθώς και ιδιωτικών κατασκευώνμε κυριότερο το σπίτι της ελληνικής οικογένειας.

Το ΤΕΕ από την ίδρυση του έως και σήμερα, αποτελεί τον επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας στα τεχνικά ζητήματα, ,μία αποστολή που εκπληρώνει με συνέπεια τα τελευταία 100 έτη.

Το ΤΕΕ:

  • προάγει την επιστημονική γνώση σε όλους τους τομείς που συσχετίζονται με τις ειδικότητες των μελών του,
  • συμβάλλει με την τεχνογνωσία του στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και
  • εναρμονίζει τη λειτουργία του με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Αφενός ζούμε την εποχή του νοικοκυρέματος του συστήματος δόμησης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την κτηματογράφιση της χώρας, την ολοκλήρωση  των δασικών χαρτών, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

Αφετέρου οτεχνικός κόσμος καλείται να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας, τι συνεχείς αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς και την οικοδόμηση των  γηπέδων, την γραφειοκρατία και την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Η Πολιτεία συνολικά οφείλει να μεριμνήσει ώστε οι επιλογές που γίνονται στον αστικό ιστό και γενικότερα στο  περιβάλλον να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και τα ζητούμενα όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο καθώς και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των επόμενων γενεών».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε πρώτο πλάνο η θωράκιση των υποδομών απέναντι στις φυσικές καταστροφές

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ