ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ακμάζει η εγκληματικότητα στο Ρέθυμνο

0

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση των περιστατικών παραβατικότητας που «ακμάζουν» στην περιοχή του Ρεθύμνου αλλά διαπιστώνεται συνεχή διεύρυνση ως προς τον αριθμό των ατόμων που υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές. Επιπλέον διαπιστώνεται πως οι νέες γενιές μυούνται στα γρανάζια της εγκληματικότητας καθώς αναθρέφονται με τη λογική πως η παρανομία είναι ένας εύκολος τρόπος πλουτισμού ενώ υπάρχει και μια ακόμα πιο σοβαρή παράμετρος που καταδεικνύει πως σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει όλα αυτά τα περιστατικά με παθητικότητα, χωρίς να αντιδρά, έχοντας αποδεχθεί την κατάσταση ως τρόπον τινά «φυσιολογική».

Τα συμπεράσματα αυτά απασχολούν έντονα τους αστυνομικούς του Ρεθύμνου, οι οποίοι προκειμένου να αναδειχθεί η σοβαρή και επικίνδυνη τροπή που λαμβάνουν αυτά τα φαινόμενα στον τόπο μας, ετοιμάζουν ειδική ημερίδα τον προσεχή Μάιο.

Αυξάνονται ανησυχητικά τα φαινόμενα

Μιλώντας για ιδιάζουσα εγκληματικότητα στο Ρέθυμνο, συνεχίζουμε να προσδιορίζουμε την ζωοκλοπή, την καλλιέργεια κάνναβης, το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και βεβαίως τις αγροζημίες που επεκτείνονται στα χωριά της υπαίθρου χωρίς κανένα έλεγχο.

Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Γύπαρης, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» δήλωσε: «Όταν μιλάμε για ιδιάζουσα εγκληματικότητα στο Ρέθυμνο συνεχίζουμε να εννοούμε την ζωοκλοπή, τα όπλα, τα ναρκωτικά και τις αγροζημίες. Δυστυχώς παραμένουν στην πρώτη γραμμή των περιστατικών παραβατικότητας που αντιμετωπίζουμε καθημερινά». 

Όπως δεν ο ίδιος επισήμανε, το ανησυχητικό είναι πως τα φαινόμενα συνεχώς και αυξάνονται αντί να μειώνονται και μάλιστα η ανοχή της κοινωνίας δείχνει επικίνδυνα διευρυμένη.

 «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο ως εργαζόμενους αστυνομικούς αλλά και ως πολίτες, είναι ότι πάει να γίνει αποδοχή των φαινομένων αυτών από την κοινωνία μας» είπε ο Ανδρέας Γύπαρης για να συνεχίσει: «Για παράδειγμα κάποιος που γίνεται θύμα ζωοκλοπής ή τυγχάνει συνεχόμενων αγροζημιών στην περιουσία του, διαπιστώνουμε πως το αντιμετωπίζει ως μια καθημερινότητα, για την οποία τίποτα δεν μπορεί να κάνει και ουσιαστικά την αποδέχεται παθητικά, αρνούμενος να μιλήσει, σαν να μην υπάρχει δικαιοσύνη ή σαν να μην πιστεύει στην δικαιοσύνη. Σαν να ψάχνει ένα τρόπο να περάσει ήσυχα όλο αυτό, χωρίς περαιτέρω φασαρίες. Αυτό εμάς μας  ανησυχεί και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί δεν πρέπει να συνεχιστεί οι κάτοικοι της υπαίθρου να βιώνουν ένα καθεστώς φόβου σχετικά με αυτές τις καταστάσεις».

«ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ»

Για «καθεστώς φόβου» κάνει, λοιπόν, λόγο ο εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων που επισημαίνει πως τα φαινόμενα αυτά βρίσκονται σε πλήρη ακμή και απόλυτη αποδοχή από τη νέα γενιά.

Συγκεκριμένα ο κ. Γύπαρης είπε: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι όλη αυτή η παραβατική συμπεριφορά όχι απλά περνάει από γενιά σε γενιά αλλά μάλλον έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε οργανωμένο έγκλημα με πιο σκληρές γραμμές. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η λάθος κατεύθυνση. Να σώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε».

Η νέα γενιά προφανώς μεγαλομένη μέσα σε μια καθημερινότητα παραβατικών συμπεριφορών διαβλέπει «εύκολο χρήμα», ατιμωρησία και κυρίως ανοχή. Οπότε το κακό συνεχίζει να υφίσταται με αυξητικούς ρυθμούς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την καθημερινότητα της κοινωνίας ενός νομού που παρακολουθεί παθητικά και αποδέχεται με την μη αντίδραση του.

Και προφανώς η αστυνομία έχει το κομμάτι της πάταξης αλλά υπάρχει και το σημαντικότερο σημείο αυτής της υπόθεσης που απαντά στη λέξη «πρόληψη». Και σε αυτό η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι του Ρεθύμνου και η πλειοψηφία των φορέων έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Ειδικότερα οι θεσμικοί φορείς φέρουν βαριά την ευθύνη να λάβουν τα μέτρα τους για ό,τι συμβαίνει και εξελίσσεται ραγδαία.

Και όλα αυτά θα τεθούν στην ημερίδα που προετοιμάζεται και για την οποία ο Ανδρέας Γύπαρης δήλωσε: «Για αυτό λέμε πως όλοι οι φορείς μαζί και η αστυνομία και όλες οι διωκτικές αρχές όπως το δασαρχείο, το οποίο ως υπηρεσία έχει στην ευθύνη του τις αγροζημίες, να συνεργαστούμε για αυτό το δύσκολο έργο. Δυστυχώς εμείς είμαστε λίγοι και μόνοι μας δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλο αυτό το έργο. Χρειαζόμαστε και ενίσχυση και βοήθεια από άλλους φορείς. Αλλιώς ο κόσμος θα παραμείνει απροστάτευτος όπως είναι σήμερα. Υπάρχουν πολλά περιστατικά στην επαρχία από ανθρώπους που είναι θύματα τέτοιος παραβατικών συμπεριφορών και φοβούνται να το πουν γιατί ενδεχομένως θα έχουν μετά ως αντίποινα χειρότερες συμπεριφορές σε βάρος τους, σε βάρος των οικογενειών και της περιουσίας τους. Αυτό είναι ένα καθεστώς τρόμου».

«ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ»

Ειδικότερα για τα ζητήματα των ζημιών στις αγροτικές εκτάσεις από τα κοπάδια των κτηνοτρόφων και το γενικότερο ζήτημα που υπάρχει με τα ανεπητήρητα ποίμνια, τις παράνομες καταπατήσεις εκτάσεων και την ασυδοσία που επικρατεί σε όλο το Ρέθυμνο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου, άφησε αιχμές για το πώς αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός της Διεύθυνσης Δασών. Όπως είναι γνωστό ο έλεγχος για της αγροζημίες έχει περιέλθει στις κατά τόπο μονάδες των δασοφυλάκων και όπως αποκάλυψε ο Ανδρέας Γύπαρης: «Δεν διαπιστώνουμε πρόστιμα από το δασαρχείο. Εμείς είχαμε επιβάλει μεγάλο αριθμός προστίμων για περιπτώσεις αγροζημιών ενώ μετά που έφυγε από εμάς, δεν βλέπουμε να επιβάλλονται πρόστιμα από το δασαρχείο».

Η συγκεκριμένη διαπίστωση μάλλον εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά…

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται και από την αστυνομία, ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξητική τάση και στο Ρέθυμνο. Συχνά καλείται το αρμόδιο τμήμα να παρέμβει. Όμως είναι και αυτό υποστελεχωμένο, όπως συμβαίνει με το σύνολο των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Γυπαρης δήλωσε: «Η αστυνομία καλείται συχνά να αντιμετωπίσει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι που υπηρετούν στο αντίστοιχο τμήμα που συγκροτήθηκε τους προηγούμενους μήνες αλλά σήμερα υπηρετείται με το μισό της δυναμικής που θα μπορούσε να έχει. Ωστόσο ανταποκρίνεται και υπάρχουν περιστατικά. Θεωρούμε πως καταγράφεται έξαρση. Το θέμα είναι να ανοίξουν τα στόματα και να μιλάνε. Και βλέπουμε πως όντως άρχισαν να μιλάνε για αυτό το θέμα και να λυτρώνεται πολύς κόσμος από το πρόβλημα αυτό».

Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα μάλλον η ανοχή άρχισε να δίνει τη θέση της στην κραυγή αγωνίας. Αυτό είναι ενθαρρυντικό.  

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΤΑΕ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Στην διαπίστωση πως η υπουργική εξαγγελία για στελέχωση του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου με επιπλέον 30 αστυνομικούς δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα Ρέθεμνος ο Ανδρέας Γύπαρης.

Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «Με λύπη διαπιστώνουμε καθυστέρηση της υλοποίησης της εξαγγελίας του κ. Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε πει πριν ένα μήνα πως σε λίγες ημέρες επρόκειτο να επανδρωθεί το ΤΑΕ Μυλοποτάμου με ακόμα 30 αστυνομικούς. Πέρασε, λοιπόν, ένας μήνας και δεν έχει γίνει τίποτα. Θα έπρεπε να είχε πει τους επόμενους μήνες και όχι τις επόμενες ημέρες, όπως είπε από το Ηράκλειο που πήγε».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Δεν έχει έρθει κανένας και δεν υπάρχει καμία επίσημη υπηρεσιακή ενημέρωση πως θα έρθει ή πότε θα έρθει κάποιος. Και το τονίζουμε αυτό γιατί δεν θέλουμε να συνηθίσουμε τα ψέματα. Εμείς θα ξαναενοχλήσουμε για αυτό το θέμα καθώς θεωρούμε πως πρέπει να έρθουν αυτοί οι αστυνομικοί και να ενισχυθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία που το έχει μεγάλη ανάγκη».  

Παράλληλα για ακόμα μια φορά ο κ. Γύπαρης εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση σχετικά με το έργο του αστυνομικού μεγάρου στην πόλη του Ρεθύμνου καθώς το σύνολο των αστυνομιών ελπίζουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να γίνει ένα αξιοπρεπές κτίριο ενώ παράλληλα ουδεμία πρόοδος έχει επιτευχθεί ως προς την επαρκή στελέχωση των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό.Rethemnos news monogram

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ακμάζει η εγκληματικότητα στο Ρέθυμνο

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ